Afvallen Blog Gezondheid

Het eiwitdieet voor verschillende soorten groepen mensen

Afslanken

Heb jij ook die extra eiwitten nodig om af te vallen?

Verschillende mensen hebben eiwitten nodig om diverse redenen. Zo kan het zijn dat je af wil vallen met als ondersteuning eiwitrijke voeding of een eiwitdieet. Zo zijn er tal van ‘groepen’ mensen die kunnen profiteren van hogere eiwitinname. We hebben allemaal verschillende lichamen met individuele behoeften van inname van eiwitten. Dat zal inhouden dat geen enkel eiwit richtlijn bij iedereen past. ​

Het eiwitdieet voor verschillende soorten groepen mensen​

Fitness en bodybuilding

​Als je veel fitness of krachttraining doet en daarmee je uithoudingsvermogen extra belast waardoor je spierweefsel schade op loopt (wat heel normaal is met trainingen) Dit kan worden ‘gerepareerd en herbouwd worden door eiwitten. Eiwitten is een bron van essentiële aminozuren die het lichaam, spierweefsel nodig heeft om als voeding te functioneren en je spiercellen op zal bouwen. Vooral Whey eiwitten zijn een goede gezonde manier om dit aan te vullen. Deze whey eiwitten worden snel door het lichaam opgenomen.

Mensen die gevoelig zijn voor gewicht toename

Afslanken

Er zijn tal van bewijzen dat een eiwitdieet je helpt met het effectief afvallen en op gewicht blijven van een gezond gewicht. Door de inname van de eiwitten zal je langer een verzadigd gevoel houden, waardoor je minder snel ‘verkeerde’ snacks zal nemen.

Daardoor zal je minder (verkeerde) calorieën binnen krijgen als je een eiwitdieet volgt. Het zal ook langer duren voordat eiwitten zijn verteert, dus zal je langer een voller gevoel hebben. Het heeft nog meer positieve invloeden. Zoals je bloedsuikerspiegel stabiliseert, wat weer voordelen heeft op je gestel. Tijdens gewichtsverlies met het eiwitdieet zal je spiermassa behouden blijven en gaan de pondjes of kilo’s niet ten koste van je spiermassa. Andere eiwitrijke bronnen van eiwitten zijn onder andere peulvruchten, bonen, kikkererwten, linzen en deze verhogen het gevoel van volheid, wat je gewichtsbeheersing en gewichtsverlies ten goed komt. We hebben een aantal eiwitrijke voeding voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen af te vallen.

Het westerse dieet

Brood

Iedereen die  eet van het typische westerse dieet (denk aan: brood, pasta, snacks en meer..) kunnen met een eiwitdieet profiteren van een verschuiving naar hoogwaardige eiwitten, zoals eiwitten, vis en mager vlees. Als je een hoger percentage calorieën uit eiwitten krijgt, zal je minder van de andere dingen zoals toegevoegde suikers en koolhydraten binnen krijgen die stukken minder gezond zijn. Zoals minder donuts, meer tonijn. Dit zal al snel lichamelijke voordelen geven aan de gezondheid. Zoals een lage bloeddruk en zo zijn er tal van andere voordelen waar we later op terug zullen komen op de website. Met te veel ‘verkeerde’ koolhydraten zal je al snel extra gewicht opbouwen en dit is vast niet wat je zou willen. Een dagelijkse gezonde hoeveelheid calorieën die een volwassen mens moet binnen krijgen tussen de 2000 en 2500 calorieën. Daarom is het belangrijk om te weten welke koolhydraten goed zijn en welke je beter minder van kan nemen. Zie de website van het voedingscentrum voor meer uitleg.

Mensen van middelbare leeftijd

Het binnen krijgen van extra eiwit kan nuttig zijn na de leeftijd vanaf 50 jaar en ouder. Het zal het verlies van spierweefsel vertragen doordat het de juiste voedingstoffen binnen krijgt die de spieren nodig heeft, namelijk eiwitten, daarmee de essentiële aminozuren. Voor mensen in de leeftijdsgroep die misschien al een hoger cholesterol hebben en andere cardiovasculaire risicofactoren is het een goed idee om de extra eiwitten niet uit dierlijke bronnen te nemen zoals rood vlees, zuivel en eieren die rijk zijn aan verzadigde vetten. Maar meer uit bonen, zaden, granen, noten en vis.

​Daarbij kan ook een eiwitshake van Whey eiwitten ook ondersteuning bieden. Of andere hoogwaardige eiwitten. Wat belangrijk is om te weten alles wat je aanpast aan je voeding je gezondheid ten goede kan beïnvloeden, maar als je het op een verkeerde manier doet zal het slechts tegen je werken. Gezond leven en afvallen is dan ook vanzelfsprekend aan te raden, met of zonder hulp en advies. We zullen snel meer informatie plaatsen op de site om je op de hoogte te houden over gezonde gewoontes, weetjes en gezonde voeding.

Over de auteur

Avatar

Gezond Balans

Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts.

Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.