Blog Gezondheid Lichaam

Help ik heb amandelstenen! Wat te doen?

gezond leven met gezondbalans
Heb je last van amandelstenen? Wij geven je graag tips. Amandelsteentjes zijn afkomstig uit je keelamandelen. Dat zijn nuttige lymfeklieren, omdat ze samen met de neusamandel en de tongamandel infecties bestrijden. Ze vangen bijvoorbeeld binnendringende ziekteverwekkers op en maken ze onschadelijk. Je kunt amandelstenen verwijderen, maar er zijn ook een aantal opties om ze te genezen. Lees in deze blog wat je er zelf aan kunt doen om het te voorkomen.

Amandelstenen verwijderen kun jezelf doen

Amandelstenen verwijderen zou je eventueel zelf kunnen doen. Dit kun je doen door even te gorgelen met mondwater of een zoutoplossing. Je kunt er ook voor kiezen om je amandelstenen voorzichtig los te halen uit de amandelcrypten met een nat wattenstaafje. Dit raden wij niet aan, omdat je de amandelen wel kunt beschadigen. Mondwater zorgt er ook voor dat je gebit gezond blijft en dat je slechte adem verdwijnt.

Gebruik geen verzorgingsmiddelen met deze ingrediënten!

Sommige tandpasta’s en mondspoelingen hebben de volgende ingrediënten: alcohol, chloorhexidine of sodium lauryl sulfaat. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de tandpasta goed schuimt, maar de mond en tong kunnen hierdoor uitdrogen en geïrriteerd raken. Ze veroorzaken als het ware kleine wondjes in het slijmvlies waar bacteriën zich graag bevinden en zich vermenigvuldigen. Kijk dus goed naar de ingrediënten die in de tandpasta zelf zitten.

Let op je zure mondholte met drankjes en je voeding

In veel verschillende drankjes zit een hoge PH-waarde. Hierdoor gaat je zuurgraad enorm omhoog en dat vinden de bacteriën heel fijn. Maar wij vinden het wat minder, aangezien je op deze manier amandelstenen, slechte adem en een witte tong krijgt. Je kunt hier natuurlijk wat aan doen. Denk bijvoorbeeld goed om wat je eet en drinkt. Niet te veel suiker, alcohol en roken. Maar ga voor een gezonde voeding, zoals veel groenten en fruit.

Over de auteur

Avatar

Gezond Balans

Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts.

Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.