Inhoud
Wat is zonneallergie?
Zonneallergie is kort gezegd een overgevoeligheid voor zonlicht, specifiek voor de UV-stralen die zonlicht met zich meebrengt. De UV-A stralen veroorzaken zonneallergie en de UV-B stralen veroorzaken verbranding en veroudering van de huid. Een normale reactie op zonlicht is dat de huid langzaam aan pigment vervormt en zo een mooi bruin kleurtje achterlaat, mits je niet verbrandt. Bij zonneallergie is er een overgevoeligheid van de huid en bij contact met zonlicht kan de huid daar fel op reageren. De huid kan binnen enkele minuten rood kleuren en er ontstaan witte blaasjes/bultjes. Deze kunnen erg jeuken.
Zonneallergie algemeen
Zonneallergie komt evenveel bij mannen als vrouwen voor maar wel vaker bij lichtere huidtypen (type 1 en 2). Zonneallergie is erg vervelend en komt veel voor. De een heeft er minder last van dan de ander. Als er goed mee wordt omgegaan dan is er goed mee te leven. Zonneallergie kan ook op latere leeftijd ontstaan, wat betekent dat je niet persé geboren hoeft te zijn met deze allergie. Als je rustig aan een kleurtje krijgt, krijg je er geleidelijker aan minder last van, dit in tegenstelling tot het voorjaar wanneer de eerste mooie dagen komen dan is de zonneallergie vaak het hevigst. De zonneallergie symptomen komen dus vooral in het voorjaar voor. Later in de zomer zullen deze symptomen van zonneallergie minder hevig zijn omdat de huid in het voorjaar gewend is geraakt aan de zon.
Welke soorten zonneallergieën zijn er?
- Zonne-utricaria (verschijnt en verdwijnt snel in de zon en schaduw)
- Gewone zonneallergie (komt elk jaar terug, ontwikkeld bij veel zoncontact, vakantie)
- Polymorfe lichteruptie PLME (zeldzamer, begint al in het voorjaar)
- Hydroa vacciniforme (zeer zeldzaam, vanaf geboorte, extreem gevoelig)
- Chronisch polymorfe lichtdermatose CPLD (zeer ernstige overgevoeligheid, latere leeftijd)
Deze vormen hebben bijna dezelfde symptomen maar de een is agressiever dan de ander.
De symptomen en het herkennen van zonneallergie
De symptomen van zonneallergie zijn makkelijk te herkennen. Als men in aanraking komt met zonlicht, en dan met name de felle zon, wordt de huid rood en er ontstaan witte blaasjes/bultjes. Deze kunnen erg gaan jeuken. Het is belangrijk om er niet aan te gaan krabben, dan wordt de jeuk immers alleen maar erger. Wrijven is het beste tegen de jeuk zodat de huid niet verder geïrriteerd wordt. De verschijnselen blijven ook even zitten, je kan er ‘s avonds ook nog last van krijgen als je binnen zit. Meestal verdwijnen de verschijnselen na 30-90 minuten als je even uit de zon gaat zitten. Ze komen wel meteen terug als je weer terug de zon in gaat.
Ook onder kleding tonen symptomen zich
Ook onder kleding kunnen de zonneallergie symptomen zich voordoen. Wat er gebeurt als de bultjes/blaasjes zich vormen is dat er histamine (dat is een stof in je huid) naar boven komt. Dit is om de huid te beschermen. Normaal doet het pigment dat, bij een allergie komt er histamine omhoog en dit jeukt erg. Het is een allergische reactie van de huid. Deze allergische reactie van de huid kan ook door hitte komen. Dan wil de huid ook van de hitte af en door de histamine (witte bulten/plakkaten) op de huid koelt de huid zo af in de vorm van een allergische reactie. Zonneallergie komt ook voor in combinatie met hitteallergie. Niet de UV-stralen maar de infrarode stralen uit zonlicht verwarmen de huid erg en dit veroorzaakt dan de uitslag bij hitteallergie. De symptomen van zonneallergie zijn dus erg vergelijkbaar met de symptomen van hitteallergie.
Voorkomen van zonneallergie
Om zonneallergie helemaal te voorkomen kan je weinig doen behalve zorgvuldig om te gaan met zonlicht. Ga dus niet te veel onder de zonnebank en smeer je altijd in met een zeer goede antizonnebrand zoals Piz Buin Allergy. Dan nog kan je zonneallergie krijgen. Bescherm je extra goed tijdens hoge UV-index vooral in de zomer en op vakantie. Zo voorkom je dat je last krijgt van de symptomen van zonneallergie.
Wat kan je zelf doen om zonneallergie te voorkomen?
Als je eenmaal zonneallergie hebt kun je veel doen om er zo min mogelijk last van te krijgen. Als eerste moet je een hele goede antizonnebrand kopen. Deze producten zijn allemaal geschikt voor allergie en zon. De meeste goede antizonnebrand producten geven aan dat ze speciaal voor de overgevoelige huid of voor allergie zijn. Koop deze dan ook met minimaal factor 30. Mocht je er nog last van hebben stap dan over op dezelfde producten met factor 50. Bij factor 30 krijg je namelijk nog een kleurtje, bij 50+ is dat erg moeilijk. Smeer je een half uur voordat je de zon in gaat in! En dan meteen nog een keer als je in het zonlicht komt, bijvoorbeeld op het strand. Let er op dat niet alle producten waterproof zijn. Blijf je minimaal om het uur insmeren, je merkt meestal zelf wel hoe vaak je jezelf in moet smeren. Ga ook niet midden op de dag in de volle zon liggen of zitten dan zijn de UV stralen het sterkst. Meestal is dat tussen 12:00 en 15:00 uur. Probeer in ieder geval dan regelmatig de schaduw op te zoeken.
Wees waakzaam in het voorjaar
Let in het voorjaar op wanneer de eerste mooie dagen komen dat je pas laat in de middag gaat zonnen. Jouw huid moet extra wennen aan zonlicht. Probeer dan de eerste paar weken rustig aan te doen met zonnen, ook al worden andere mensen bruin. Je hebt er in de zomer veel meer aan als je rustig aan doet in het voorjaar. Gebruik eventueel een lichte bruiningslotion om zo toch je kleurtje te krijgen in het voorjaar. Belangrijk tijdens de zomer is dat je niet te lang in de zon blijft liggen, je kan het merken als het te lang is geweest want dan komen de witte blaasjes/bultjes en de rode huid opzetten. Ga dan uit de zon en doe een shirt aan. Hoe meer je huid went aan de zon hoe langer je in de zon kan blijven. Aan het eind van de zomer heb je het minst last van de zon of soms helemaal niet meer. Dit betekent niet dat je in het volgende voorjaar niet rustig aan moet zon. Hitteallergie is alleen te voorkomen door niet in de hete zon te gaan zitten en luchtig te kleden.
De gevolgen van zonneallergie
Het is niet alleen heel erg vervelend in de zomer en op vakantie maar het kan je leven erg beïnvloeden. De verschijnselen zijn allemaal tijdelijk, ze verschijnen en verdwijnen weer. Bij de ernstige vormen van zonneallergie: PMLE en CPLD ligt het anders. Dat zijn zeer ernstige gevolgen voor het leven. Gelukkig zijn er in Nederland veel specialisten die kundig advies kunnen geven over hoe te leven met zo’n aandoening. In de webshop allergie hebben wij ook boeken uitgekozen om u erin te verdiepen. Wij raden u ook aan als u veel hinder ondervindt van zonneallergie om een goed boek erover te lezen. Boeken hebben informatie van deskundigen en zijn betrouwbaarder dan alle verhalen op de forums.
Behandelingen tegen zonneallergie
Vitaminen en antioxidanten nemen is een mogelijkheid. Vitamine C, E, bètacaroteen, selenium en vitamine PP geven de huid een extra bescherming. Dermatologen schrijven vaak vitamine PP voor om de allergische reacties door UV stralen te verminderen.
Fototherapie wordt veel gebruikt door dermatologen. Hierbij wordt de huid onder toezicht van een dermatoloog blootgesteld aan UV stralen. Dit wordt gedaan om de huid voor te bereiden op veel zonlicht in de zomer. De vorm werkt vooral goed bij de eerste vorm van zonneallergie, zonne-utricaria. Deze vorm van behandelen versterkt langzaam de huid en bouwt weerstand op tegen UV stralen.
Geneesmiddelen
Geneesmiddelen zoals corticosteroïden, antihistamine en middelen tegen malaria kunnen ook goed helpen. Deze hebben vaak wel bijwerkingen. Bij antihistamine wordt het histamine niveau onderdrukt. Het zorgt ervoor dat er geen blaasjes vormen op het lichaam. Dit middel in combinatie met een goede zonnebrand zorgt ervoor dat je een lange tijd zonlicht kunt verdragen. Vooral op vakantie naar een zonnige bestemming is het erg handig. Het is geen behandeling die zonneallergie geneest maar je kan er zo wel goed mee leven. Hier kunt u kijken wat er vooral wordt voorgeschreven tegen zonneallergie. Antihistamine werkt ook prima bij hitteallergie.
Medicijnen tegen zonneallergie
Anti histamine tabletten of pilletjes zoals Aerius (blauwe pilletjes) werken perfect! Vraag ernaar bij je huisarts. De redactie van Letopdezon heeft goede ervaring met Aerius in combinatie met Piz Buin Allergy 30!! Neem Aerius altijd mee op zonvakantie.
Het belangrijkste: jezelf beschermen tegen UV straling
Bescherming tegen UV straling is heel belangrijk vooral bij baby’s, jonge kinderen, mensen met zonneallergie of huidkanker. Let op dat in het buitenland de zon vaak vele malen sterker is dan in Nederland. Zorg dat u goed voorbereid op zonvakantie of wintervakantie gaat. Kijk voor elk type vakantie welke producten u moet meenemen.