Boulimia Nervosa

geschreven door Gezond Balans

Wat is boulimia?

Boulimia nervosa (ook wel afgekort tot boulimia) betekent letterlijk ‘eetlust als een os door psychische oorzaken’. Deze naam klopt niet helemaal, omdat de cliënten die eraan lijden – vooral vrouwen maar ook mannen – eigenlijk niet zo’n enorme eetlust hebben. De drang om in korte tijd veel te eten is een onbeheersbaar gevoel. Bovendien wisselen ze de eetbuien af met perioden van zeer weinig eten, waardoor ze meestal een normaal gewicht hebben.

Wat is een eetbui?

Tijdens een eetbui hebben mensen met boulimia nervosa het gevoel dat zij de controle over hun eetgedrag volledig kwijt zijn. Ze proppen zich vol en kunnen niet meer stoppen. Meestal bestaat zo’n eetbui uit voedsel dat ze zichzelf buiten de eetbuien niet toestaan. Aan de eetbui beleven ze weinig plezier: ze proeven het voedsel eigenlijk niet eens. Na afloop voelen ze zich zwak en schuldig.

Eetbuien: een vast patroon

De eetbuien verlopen vaak volgens een vast patroon. Omdat cliënten met boulimia nervosa zich schamen voor hun eetverslaving, hebben ze die eetbuien altijd alleen, en in het geheim.

Na afloop van de eetbui

Na afloop steken cliënten met boulimia nervosa hun vinger in de keel om te braken, of slikken laxeermiddelen om het eten kwijt te raken. Daarnaast dwingen veel cliënten met boulimia zich tot overmatige activiteit. Ze joggen bijvoorbeeld vele kilometers per dag, doen buikspieroefeningen of proberen weer te lijnen.

Schaamte

Cliënten met boulimia kunnen hun ziekte lang verborgen houden voor de buitenwereld. Ze schamen zich voor hun eetbuien. Omdat cliënten met boulimia meestal een vrij normaal gewicht hebben – dat bij sommigen op en neer gaat – is de kans op ontdekking kleiner dan bij anorexia nervosa.
Dit verhindert hen vaak om hun problemen te bespreken met belangrijke mensen in hun omgeving. Het zoeken van hulp wordt er ook door bemoeilijkt.

Verloop van boulimia nervosa

Boulimia nervosa is een ernstige ziekte die jaren kan duren. De weg naar genezing is lang. Ongeveer de helft van de cliënten met boulimia geneest volledig, een kwart gedeeltelijk en een kwart geneest niet. Boulimia nervosa heeft niet zo’n hoog sterftepercentage als anorexia: ongeveer 1 % van de cliënten overlijdt eraan.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer