E-nummers

geschreven door Gezond Balans

E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. Deze hulpstoffen (additieven) worden door de Europese Unie als veilig gezien. Dat is misschien juist bij geringe consumptie, maar wat gebeurt er als iemand gevoelig is van aard? Of wat gebeurt er als iemand veel producten nuttigt (met toevallig veel van dezelfde slechtere E-nummers) en daarmee de maximale normen overschrijdt? Wat doen E-nummers als ze met elkaar worden gecombineerd? Waarschijnlijk niet veel goeds.

Niet alle E-nummers zijn slecht, want er zijn ook natuurlijke E-nummers die gezond kunnen zijn. Bijvoorbeeld E300 is vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Een slecht en dus af te raden E-nummer is E621 deze kan bij overgevoeligheid persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, Schizofrenie, apatie en gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit veroorzaken. Het mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt. Dit wil dus heel wat zeggen. De E-nummers E627 en E631 zijn vergelijkbaar met nummer E621. Er zijn E-nummers die in diverse producten in de supermarkt zitten. Het slechte E-nummers E621 zit onder andere in Bouillon blokjes en verpakte leverworsten en nog meer producten. Daardoor wordt het voor de consument moeilijk om dit te mijden. Hier onder een voorbeeld van bouillon blokjes waarop duidelijk is te zien dat de slechte E-nummers erin zitten.

We kunnen op onze smaak vertrouwen want die liegt niet en in de meeste gevallen smaakt vers ook lekkerder. Kies daarom zoveel mogelijk voor voedsel zonder toevoegingen van schadelijke E-nummers.

Goedkeuring zoetstof Stevia

In 2011 heeft de EU de zoetstof Stevia goedgekeurd en het heeft  E-nummer 960. Stevia is plantaardig en het wordt gewonnen uit de bladeren van de Zuid-Amerikaanse honingplant. Het was goedgekeurd, en daarmee werd Stevia big business. Pepsi zou enorme investeringen gaan doen om cola light te maken met Stevia en de rest van de industrie zou volgen. Fabrikanten voegen diverse additieven aan de originele Stevia toe waardoor er bijvoorbeeld maar 3% echte Stevia in een potje zit en de rest bestaat uit andere toevoegingen. De gezonde Stevia die geen bijwerkingen kent is groen van kleur en tekoop in Biologische winkels.

Fabrikanten misleiden met E-nummers

Steeds vaker vermelden fabrikanten op de ingrediëntenlijst de ‘gewone naam’ van E-nummers. Op die manier kan een fabrikant de consument laten geloven dat zijn product geen E-nummers bevat. Zo kan er bijvoorbeeld op de ingrediëntenlijst ‘mononatriumglutamaat’ staan, wat de benaming is voor de smaakversterker E621, of ‘aminosweet’. Dit E-nummer staat voor aspartaam of E951. Bewuster gezond vindt deze teksten verwarrend en misleidend voor de consument.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer