Core Stability

geschreven door Gezond Balans

Wat is core stability training?

Om uit te leggen wat core stability precies inhoud, zal ik eerst de betekenis van beide woorden uitleggen. Onder ‘core’ worden vooral de rug, buik en bekken gebied verstaan. Dit gebied is heel erg belangrijk voor het bewegen en verplaatsen. Elke beweging die je maakt, zoals het trappen van een bal, opdrukken of springen begint vanuit je ‘core’. Want wanneer je romp geen stabiele basis voor deze bewegingen vormt, kun je ze niet goed uitvoeren en ontstaat de kans op blessures. Om het begrip stabiliteit uit te leggen moet je eerst weten welke drie aspecten het bewegen van de gewrichten mogelijk maken:
  1. je spieren (actief systeem)
  2. je beenderen, ligamenten en gewricht kapsels (passief systeem)
  3. het aansturingsmechanisme van je spieren (neuraal systeem)
Wanneer deze drie aspecten optimaal zijn ontwikkeld en zo met elkaar samenwerken dat ze op een efficiënte manier kracht kunnen overbrengen, spreek je van stabiliteit. Wanneer dit niet het geval is, spreekt je van instabiliteit. Dit kan op termijn tot klachten en blessures leiden. Het effect van core stability training is dat de romp in verschillende omstandigheden (waaronder sporten) stabiel blijft waardoor er minder kans is op blessures. Core stability training kan het beste omschreven worden als ‘het oefenen van de stabiliteit van de kern van het lichaam’.

Hoe moet ik core stability trainen?

Core stability training kan gedaan worden op veel verschillende manieren. Het is belangrijk om te beginnen bij relatief makkelijke oefeningen en deze op te bouwen naar oefeningen met een hogere moeilijkheidsgraad. Wat altijd belangrijk is om te onthouden is dat de uitvoering van de oefeningen belangrijker is dan de zwaarte. In onderstaande video’s laten verschillende core stability oefeningen zien:

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer