Ooglaseren de behandeling

geschreven door Gezond Balans

In het eerste vooronderzoek wordt geadviseerd in detail over de mogelijkheden en beperkingen van een ooglaserbehandeling, waarbij persoonlijke gewoonten en leefomstandigheden in beschouwing wordt genomen.

Een gediplomeerde optometrist of contactlensspecialist voert een uitgebreid oogheelkundig onderzoek uit. Daarbij wordt bepaalt of je refractie afwijking kan worden hersteld middels ooglaseren en welke methode het beste bij jouw situatie past.

Naast een vooronderzoek wordt ook een tweede medisch onderzoek uitgevoerd. Een tweede medisch onderzoek wordt uitgevoerd door de behandeld arts. Je krijgt tijdens dit onderzoek oogdruppels toegediend, zodat een goede subjectieve meting kan worden gemaakt. De arts controleert tijdens het onderzoek je ogen en geeft een definitief oordeel over de meest geschikte behandeling. Je pupillen worden door de oogdruppels vergroot. Hierdoor heb je tijdelijk slecht zicht en mag je niet deelnemen aan het verkeer. Het is raadzaam om samen met iemand naar het doktersonderzoek te komen vanwege je slechte zicht na de druppels. Neem ook een zonnebril mee.

Wanneer je contactlenzen draagt is het van belang dat je je contactlenzen een aantal dagen voor aanvang van het vooronderzoek niet meer draagt. Je wordt hierover geïnformeerd wanneer je een afspraak maakt. Na het onderzoek met de arts volgt de ooglaserbehandeling.

LASEK ooglaserbehandeling

LASEK staat voor “Laser Epithelial Keratomileusis”. Net als de LASIK behandeling is de PRK/LASEK behandeling een poliklinische ingreep. De behandeling duurt maar kort en je kunt meteen dezelfde dag naar huis.

Voor aanvang van de behandeling krijg je oogdruppels toegediend die je ogen verdoven. Daarnaast krijg je een valium tablet zodat je zelf rustig blijft, maar ook dat je oogspieren zich ontspannen. Nadat je bent voorbereid kan de eigenlijke behandeling plaatsvinden.

Een ooglaserbehandeling wordt altijd uitgevoerd in de dikste laag van het hoornvlies. Bij de PRK/LASEK behandeling wordt het bovenste laagje van het hoornvlies losgeweekt. De laserstraal verwijdert vervolgens een microscopisch kleine hoeveelheid weefsel waardoor het hoornvlies de juiste kromming krijgt. Hierna wordt het hoornvlies tijdelijk afgedekt met een zachte lens.

Na een laatste controle door de behandelend arts kun je weer naar huis. Je kan echter niet zelf deelnemen aan het verkeer. Neem daarom iemand mee om je te begeleiden.

Voor welke behandelmethode je in aanmerking komt hangt af van de uitslagen van het vooronderzoek.

LASIK ooglaserbehandeling

LASIK staat voor “Laser in situ Keratomileusis”. Net als de PRK/LASEK behandeling is de LASIK behandeling is een poliklinische ingreep. De behandeling duurt maar kort en je kunt meteen dezelfde dag naar huis.

Net als bij de LASEK methode krijg je voor aanvang van de behandeling oogdruppels toegediend die je ogen verdoven, een valium tablet zodat je zelf rustig blijft en je oogspieren zich ontspannen.

Een ooglaserbehandeling wordt altijd uitgevoerd in de dikste laag van het hoornvlies. Bij de LASIK behandeling wordt er een flap gemaakt met een microkeratoom om het dieper liggende hoornvliesweefsel te bereiken. Daarna volgt de ooglaserbehandeling die feitelijk nog geen minuut inneemt. De oogarts verwijdert met behulp van de laser apparatuur een microscopisch kleine hoeveelheid weefsel van het hoornvlies, waardoor dit de juiste kromming krijgt. Daarna wordt de flap teruggeplaatst en is de behandeling afgerond.

Na een laatste controle door de behandelend arts kan je weer naar huis. Je kunt echter niet zelf deelnemen aan het verkeer.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer