Ontstoken tandvlees

geschreven door Gezond Balans

Wat is ontstoken tandvlees?

Kort gezegd is ontstoken tandvlees een aandoening in de mond waarbij het tandvlees ontstoken raakt. Wanneer de mondhygiëne goed is en wanneer de tanden goed en regelmatig (2x per dag) gepoetst worden dan raakt het tandvlees niet snel ontstoken en zult u hier ook vrijwel nooit last van hebben. Het kan echter voorkomen dat het tandvlees, door bepaalde omstandigheden, toch ontstoken raakt.

Een ontsteking van het tandvlees valt in te delen in verschillende stadia en is zeker in een vroeg stadium goed te behandelen door de mondhygiëne te verbeteren. Wordt de mondhygiëne echter niet aangescherpt dan kan de ontsteking snel ernstigere vormen aannemen met alle gevolgen van dien.

De symptomen van ontstoken tandvlees

Het probleem van ontstoken tandvlees is dat het zeker in het begin vaak moeilijk te herkennen is. Er doen zich namelijk maar kleine veranderingen voor en deze zijn vaak moeilijk te zien. Een tandvleesontsteking in een later stadium is vaak beter te herkennen doordat het contrast met gezond tandvlees dan vele malen groter is.

De veranderingen in de kleur en kwaliteit van tandvlees zijn in het begin vaak maar klein en worden heel langzaam erger. Wat het herkennen van ontstoken tandvlees extra moeilijk maakt is dat deze niet altijd gemoeid gaat met pijnklachten. Iemand kan dus een beginnende ontsteking hebben zonder hier daadwerkelijk last van te hebben. Hierdoor blijft men vaak langer dan nodig rondlopen met deze lastig te herkennen mondaandoening.

De meest voorkomende en herkenbare symptomen bij ontstoken tandvlees zijn:

  • Een verkleuring van het tandvlees van roze naar rood
  • Opgezwollen tandvlees
  • Teruggetrokken tandvlees
  • Bloedend tandvlees

Ontstoken tandvlees behandelen

Het kunnen herkennen van een tandvleesontsteking is een erg belangrijk onderdeel van de behandeling. Kun je ontstoken tandvlees vroegtijdig herkennen, dan kan je namelijk vroegtijdig ingrijpen en zodoende erger voorkomen.

De beste en meest belangrijke behandeling van ontstoken tandvlees is een goede mondhygiëne waarbij goed en regelmatig poetsen de basis vormen. In het algemeen zal een combinatie van deze twee elementen een tandvleesontsteking voorkomen, maar ook in het beginstadium van ontstoken tandvlees is dit dé manier om de ontsteking tegen te gaan en het tandvlees te doen genezen.

Ontstoken tandvlees voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, in het geval van ontstoken tandvlees is dit ook zo. De meest effectieve manier om een ontsteking van het tandvlees te voorkomen, is het twee keer per dag goed poetsen van de tanden. Wanneer u uw mondverzorging belangrijk vindt, hier serieus mee bezig bent en hier de tijd voor neemt dan zou dit voldoende moeten zijn om ontstoken tandvlees te voorkomen.

Parodontitis als gevolg van ontstoken tandvlees

Wanneer ontstoken tandvlees niet wordt behandeld dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Het kaakbeen kan namelijk worden aangetast wat kan leiden tot loszittende en zelfs uitvallende tanden en kiezen. Wordt het kaakbeen wordt aangetast als gevolg van onbehandeld ontstoken tandvlees dan noemen we dit “Parodontitis.” Parodontitis is de belangrijkste oorzaak van het uitvallen van tanden bij ouderen. Daarnaast is dit ook een belangrijke oorzaak van tanduitval bij volwassenen.

Wat is Parodontitis?

Kort gezegd is Parodontitis een dusdanig vergevorderd stadium van ontstoken tandvlees dat het kaakbeen wordt aangetast. Als gevolg van Parodontitis kan het kaakbeen dusdanig worden aangetast dat tanden en kiezen los komen te zitten en zelfs uitvallen. De aandoening is een van de belangrijkste oorzaken van tanduitval bij volwassenen, bij ouderen is het zelfs de meest belangrijke oorzaak van het uitvallen van tanden en kiezen.

Parodontitis is niet besmettelijk en je kunt het gelukkig niet zomaar krijgen. Er gaat vaak een langere periode van ontstoken tandvlees aan vooraf waarbij een slechte mondhygiëne vaak de belangrijkste oorzaak is.

Parodontitis herkennen

Parodontitis begint, zoals eerder vermeldt, altijd met ontstoken tandvlees. Wanneer je ontstoken tandvlees kunt herkennen zou je Parodontitis dus kunnen voorkomen. Ontstoken tandvlees herken je bijvoorbeeld aan:

  • Een verkleuring van het tandvlees van roze naar rood
  • Opgezwollen tandvlees
  • Teruggetrokken tandvlees
  • Bloedend tandvlees

Het je ontstoken tandvlees niet vroegtijdig opgemerkt en door laten woekeren tot het punt dat we het Parodontitis noemen dan is het ook veel duidelijker te herkennen. Parodontitis kenmerkt zich namelijk door de symptomen van ontstoken tandvlees, maar dan in extreme vormen. Zo is het tandvlees bijvoorbeeld niet lichtrood, maar donkerrood, niet een beetje teruggetrokken, maar zeer ver teruggetrokken en bloedt het al bij lichte aanraking. Daarnaast kunnen tanden en kiezen los gaan zitten. Is dit het geval dan kun je er bijna zeker van zijn dat het om Parodontitis gaat.

Oorzaken Parodontitis

Omdat Parodontitis eigenlijk een gevolg is van ontstoken tandvlees kunnen alle oorzaken van ontstoken tandvlees en ook ontstoken tandvlees zelf als oorzaak van Parodontitis worden aangewezen. Er zijn diverse oorzaken voor ontstoken tandvlees en dus voor Parodontitis welke we hier niet allemaal gaan bespreken. Vaak komt het echter neer op een langdurige periode van slechte mondhygiëne waarbij slecht en niet vaak genoeg poetsen de belangrijkste boosdoeners zijn.

Parodontitis voorkomen

Parodontitis voorkomen is eigenlijk een kwestie van een goede mondhygiëne. Wanneer er ontstoken tandvlees wordt geconstateerd dan is het belangrijk om de mondhygiëne direct te verbeteren. Op deze manier kan de ontsteking worden teruggedrongen en kan het tandvlees herstellen. Wordt er echter te lang gewacht met het verbeteren van de mondhygiëne en kan de ontsteking doorwoekeren en het kaakbeen aantasten, dan is het te laat en heb je Parodontitis.
De algemene richtlijnen voor het poetsen van de tanden zijn als volgt: Poets in ieder geval 2 tot keer per dag voor minimaal 2 minuten en gebruik zo nodig flosdraad en mondspoelingen (let wel op, niet alle middeltjes zijn even goed).

Parodontitis behandelen

Parodontitis kun je niet zelf behandelen. Wanneer het kaakbeen eenmaal is aangetast is een specialist noodzakelijk om de schade te herstellen. Met behulp van speciaal gereedschap kan de specialist de ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen reinigen. Wanneer de specialist zijn werk gedaan heeft is het zaak om de mondverzorging de aandacht te geven die het verdient. Zo kunt u niet alleen een mooi, gezond gebit terugkrijgen, maar ook behouden.

Meer informatie op het gebied van mondzorg en pijnloze reiniging

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer