Atkins Dieet

geschreven door Gezond Balans

Het Atkins dieet stelt dat je het beste afvalt als je genoeg eiwitten en vetten eet en weinig koolhydraten tot je neemt. Men mag onbeperkt vis, vlees, kaas en eieren eten. Koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals aardappelen, pasta, rijst en brood worden beperkt. Het Atkins dieet zou werken doordat het lichaam automatisch het opgeslagen vet zou gaan aanspreken als het nauwelijks koolhydraten binnenkrijgt. Afvallen met behulp van het Atkins dieet verloopt in drie fasen, waarin de hoeveelheid koolhydraten die men tot zich mag nemen varieert.

Enkele overwegingen om het Atkins dieet te volgen

Vroeger kreeg het Atkins dieet veel kritiek, omdat mensen ongezond veel vetten tot zich mogen nemen. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen goede en slechte vetten. Het Atkins Dieet heeft de laatste tijd echter een verandering ondergaan. Tegenwoordig mogen verzadigde vetten slechts 20 procent van het totale aantal calorieën leveren. Er wordt meer nadruk gelegd op het eten van gezonde vetten, zoals uit vis en olijfolie. Vele mensen die het Atkins dieet volgen merken dat ze een onfrisse acetonachtige lichaamsgeur krijgen. Dit is het gevolg van het weglaten van koolhydraten uit de voeding. Als men weer koolhydraten gaat eten, verdwijnt de geur.

Hoe gezond en duur is het Atkins dieet?

Kosten: Het Atkins dieet is duurder dan een normale voeding, omdat eiwitrijke en vetrijke producten, zoals vis, vlees en kaas relatief prijzig zijn. Koolhydraatrijke producten, zoals brood, pasta en aardappelen, die juist weg worden gelaten, zijn goedkoop. Honger: Mensen die het Atkins dieet volgen, zeggen weinig honger te ervaren. Vet- en eiwitrijke producten mogen onbeperkt worden gegeten en geven snel een verzadigd gevoel.

Gezond: Op de lange termijn is het Atkins dieet volgens artsen niet gezond. Het dieet bevat te weinig voedingsvezels, die goed zijn voor de darmwerking en teveel ongezonde vetten. Een overmaat aan eiwitten kan slecht zijn voor nieren. Ook zou men bij het Atkins dieet te weinig vitamine B binnenkrijgen. Effect: Het Atkins dieet is effectief, maar men moet het wel levenslang blijven volgen.

Atkins Dieet en literatuur:

Robert Atkins heeft diverse boeken uitgegeven:

  • Atkins’ nieuwe dieet revolutie
  • Een leven lang Atkins
  • Atkins snel & makkelijk kookboek
  • Atkins’ dieetdagboek

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer