Achillespees blessure

geschreven door Gezond Balans

Wat is een achillespees blessure?

Een achillespeesblessure is een typische overbelastingsblessure. Het is een blessure die zich voordoet tussen het hielbeen tot circa 10 centimeter daarboven. De achillespeesblessure kan zitten in:

 1. de aanhechting van de pees op de hiel
 2. de pees met het omringende weefsel
 3. de slijmbeurs in de diepte aan de voorzijde van de pee

Achillespees ontsteking

Meestal wordt de ontsteking veroorzaakt door een chronisch zich herhalende belasting door hardlopen en springen. Zwelling van de pees duidt altijd op een ernstige blessure. Net als pijn die aan het einde van de inspanning terugkomt. Soms gaat een achillespeesblessure gepaard met roodheid en met een knisperend geluid bij het aanraken van de pees of bij het bewegen van de voet. Vaak heeft men last van startproblemen en ochtendstijfheid in de pees. Soms kan een achillespees acuut scheuren. De klachten lijken op een zweepslag maar bevinden zich in de achillespees. Meestal is een deuk voelbaar. Op de tenen staan is dan bijna onmogelijk.

Soms is druk van de sportschoen of onvoldoende demping van de hak de oorzaak voor het ontstaan van de blessure, maar ook een beenlengteverschil, afwijkingen in de stand van de voet en bewegingsbeperkingen in de enkel kunnen de blessure verergeren.

Achillespees pijn

Het voortzetten van de trainen brengt het risico met zich mee van een geleidelijke verergering van deze blessure en een steeds moeilijker herstel. De pijn die bij een achillespees blessure kan ontstaan is in te delen in de volgende 5 stadia:

 1. Pijn die ontstaat na langdurige inspanning en die na enige uren spontaan weer verdwijnt.
 2. een pijn die tijdens de warming-up opkomt, vervolgens gedurende de inspanning afneemt, en pas na de belasting weer terugkomt.
 3. Zowel tijdens als vlak na de inspanning pijn, met pijn in de nacht, die pas na langdurige rust verdwijnt.
 4. Net als punt 3, alleen er is tevens sprake van prestatievermindering.
 5. Constante pijn die niet meer verdwijnt, ook niet na langdurige rust.

Wat moet je doen?

Zodra je denkt een blessure te hebben aan de achillespees is het allereerst van belang dat er een goede diagnose wordt gesteld. Laat je daarom doorverwijzen naar een (sport)arts.

Revalidatie

Wanneer een achillespeesblessure toch optreedt, kun je het volgende doen:

 1. Masseer de pijnlijke plek direct na een training en 3 tot 5 keer per dag 15 minuten met een ijsklontje of een coldpack. Vermijdt direct contact tussen de huid een het ijs.
 2. Speel in op mogelijke oorzaken zoals een stijve enkel, lopen op een harde ondergrond, te stijve of versleten schoen.
 3. Laat je sportschoenen controleren en breng zo nodig een schokdempende hakverhoging (+ 1 cm) aan. Dit kun je natuurlijk ook in je andere schoenen.
 4. Massage van het onderbeen kan de circulatie in het onderbeen stimuleren en stijve spieren ontspannen. Laat een triggerpoint therapeut controleren of er aan deze blessure gerelateerde triggerpoints in de bijbehorende spieren zitten.
 5. Indien de pijn en roodheid van de pees verminderd zijn, kan men warmtesmeersels gebruiken en wisselbaden nemen.
 6. Het doen van hersteloefeningen kan ervoor zorgen dat de klachten verdwijnen. Maak hier een link naar de oefeningen
 7. Begin weer met trainen wanneer de bovenstaande hersteloefeningen pijnvrij kunnen worden uitgevoerd. Neem in het begin na een training minimaal twee rustdagen!

Preventieve maatregelen

 1. Zorg voor een goede warming-up. Verderop in deze site wordt hiervoor een voorbeeld gegeven. Maak hier een link naar de oefeningen
 2. Bij goed ontwikkelde kuitspieren zul je minder kans hebben op een achillespeesblessure. Doe daarom spierversterkende oefeningen voor de kuitspieren/achillespees. (Maak hier een link naar de oefeningen
 3. Door het masseren van de kuit help je de kuitspieren te ontspannen en haal je tevens de spanning van de achillespees af. Daarnaast neemt de doorbloeding van de weefsels toe, waardoor je de spierkramp vermindert en het herstel wordt bevorderd.
 4. Rekoefeningen van de diepe en oppervlakkige kuitspieren verminderen de spanning op de achillespees.
 5. Draag tegen het afkoelen van de pees warme, hoge sokken.
 6. Draag bij jouw bouw en manier van lopen, passende sportschoenen! Laat je adviseren door een deskundige bij de aanschaf van nieuwe sportschoenen.
 7. Zorg dat de trainingen rustig worden opgebouwd, zodat het lichaam rustig kan wennen aan de extra belasting.
 8. Door instabiliteit en vocht rond de achillespees na een enkelblessure, treden er vaak achillespeesklachten op. Deze kunnen worden tegengaan door tijdelijk gebruik te maken van een enkelbrace.

Producten om een achillespeesblessure te voorkomen

Er zijn tal van manieren om een achillespeesblessure te voorkomen of het herstel te bevorderen. Naast preventieve fysieke maatregelen, zoals een goede warming-up, zijn er ook producten op de markt gebracht die hierin kunnen helpen.

 1.  Kinesiotape achillespees is een goede oplossing om achillespees blessure te voorkomen en het herstel te versnellen. Door het gebruik van kinesiotape wordt de bloedcirculatie rondom de achillespees verbeterd. Hierdoor wordt het genezingsproces bevorderd en herstelt de blessure sneller.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer