[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Inhoud
Wat is bijziendheid?
Bijziendheid zorgt ervoor dat je alleen van dichtbij goed kan zien en niet goed van ver af. Van ver af zie je alles wazig.[/vc_column_text][vc_column_text]
Hoe wordt je bijziend?
Bijziendheid is niet erfelijk, maar wordt veroorzaak door het te veel dichtbij kijken. De spieren (musculus ciliaris) die er namelijk voor zorgen dat je ogen kunnen focussen op voorwerpen dichtbij, verkrampen nadat ze te intensief gebruikt worden. Het gevolg is dat de ogen in de lengte gaan groeien om het de spier makkelijker te maken. Als kinderen meer tijd besteden aan computeren, televisie kijken of boeken lezen worden ze bijziend, volgens Ian Morgan van de Nationale Australische Universiteit in Canberra, wat hij zei in de New Scientist op 10 Juli in 2004.
Toename bijziendheid Aziatische landen
De epidemie van bijziendheid in landen zoals Singapore en Japan is vooral het gevolg van het te veel dichtbij kijken. Volgens het New Scientist artikel neemt het aantal bijzienden toe in de meeste gebieden. In landen zoals Singapore bereikt het aantal zelfs niet normale hoogtes! Daar is 80 procent van de 18-jarige leger rekruten bijziend. Dertig jaar geleden was dit nog maar 25 procent. Werkgevers, waaronder de politie hebben problemen om mensen met goede ogen te vinden. Daarnaast is er een toename van mensen met een extreme vorm van bijziendheid. Dit kan leiden tot blindheid.
Onderzoek onder studenten
Een andere studie van onderzoekers van de Spaanse Complutense University heeft ook een onderzoek naar bijziendheid gedaan. In het eerste jaar was 31,3% van de studenten bijziend.In het laatste jaar, dus 4 tot 6 jaar later, was 49% bijziend. De onderzoeker Dr. Rafaela Garrido, die deze resultaten presenteerde in Juli 2004 op de 10e internationale bijziendheid conferentie in Cambridge zei: “Sommige studenten kijken veel te lang dichtbij. Dit geldt ook voor mensen die te lang achter de computer zitten of een microscope gebruiken. Het is moeilijk vragen aan studenten of ze minder willen lezen, omdat het essentieel is om het jaar te halen. Toch is het belangrijk dat we manieren vinden om het oog rust te geven. Klik hier voor een link naar het artikel.
Wat gebeurt er als je te lang focussen met het oog?
Als we binnenin het oog kijken kunnen we zien hoe het probleem wordt veroorzaakt. Na het te lang focussen op dichtstbijzijnde objecten, wordt de musculus ciliaris op slot gezet. Dit veroorzaakt later een verlengde oogbol. Bijziendheid komt voor wanneer de oogbol te lang is. Als het oog eenmaal langer is gegroeid, is er geen weg meer terug. Het oog kan niet meer terug groeien. Je bent voor altijd je zicht kwijt zonder correctie glazen.[/vc_column_text][vc_column_text]
Bijziendheid voorkomen
Ja, bijziendheid is zeker te voorkomen. Wanneer kinderen de eerste verschijnselen van bijziendheid krijgen, moeten zo snel mogelijk een leesbril gebruiken voor al het dichtbijwerk. Hierdoor kunnen kinderen hun zicht absoluut behouden! Singapore is het eerste land in de wereld dat publiekelijk bekend heeft gemaakt dat bijziendheid wordt veroorzaakt door te veel dichtbij kijken. Dit kan je lezen op hun website: Singapore National Myopia Prevention Program[/vc_column_text][vc_column_text]
Hoe kan je bijziendheid vermijden?
Als je gelijk maatregelen neemt als het zicht op afstand slechter wordt kan je het probleem goed vermijden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het kind moeilijkheden heeft om het bord kunnen lezen op school, of als hij de ondertitel op TV niet goed meer kan zien. Wacht hier niet mee, want als u niks doet, groeit het oog langer wat niet mee kan worden teruggedraaid!
Minus bril geen optie
Normaal gesproken zullen dokters minus correctie glazen voorschrijven om weer scherp in de verte te kunnen. Helaas maken deze minus brillen bijziendheid alleen maar erger. Dit komt ze de musculus cilaris, op slot doen zetten. De spier wordt namelijk zo bij dichtbijwerk te intensief gebruikt, waardoor het geen tijd heeft om te ontspanen. Dit zorgt er voor dat het oog nog langer groeit, waardoor het kind nog sterkere minus glazen nodig heeft. Hierdoor verslechtert het zicht van het kind continu, waardoor de ogen van het kind steeds meer achteruit gaan zodat het steeds sterkere glazen moet kopen om normaal te kunnen blijven zien. Deze minus bril is dus geen goede hulp.[/vc_column_text][vc_column_text]
Wat kan helpen om bijziendheid te voorkomen?
Als een kind een leesbril draagt wanneer hij of zij een lange tijd leest of ander dichtbij werk doet wanneer de eerste verschijnselen van bijziendheid zich hebben voorgedaan, zullen de musculus cilaris zich ontspannen en niet meer verkrampen. Leesbrillen doen de ogen ontspannen. Hierdoor zou de oogbol niet meer moeten verlengen. Voorwerpen in de verte kunnen worden gezien zonder een bril of met pinholes Het is belangrijk om te weten dat het kind niet afhankelijk wordt van de leesbril. De leesbril is slechts een beschermend middel dat zou moeten worden gebruikt als je lange tijd dichtbij kijkt.
+3 D leesbril
In het kort kun je dus bijziendheid voorkomen als je leesbrillen gebruikt die sterk genoeg zijn om de inspanningen (accommoderen) van het oog weg te nemen als je leest. Als het kind op het randje is dat hij bijziend wordt kan hij het beste een +3 D leesbril gebruiken. De regel is namelijk om +3 D bij je sterkte op tellen. Wanneer iemand zijn zicht bijvoorbeeld wilt verbeteren wanneer hij een afwijking van -4 D heeft, kan hij d.m.v. een -1 D bril te gebruiken voor al het dichtbijwerk, zijn zicht verbeteren. Hierdoor is het goed mogelijk om tot een heel punt D (diopters) te verbeteren. Het maximum is -1,25 D. Dit komt doordat het op slot zitten van de musculus ciliaris voor zo’n afwijking kan zorgen.
Wat is belangrijk wanneer je zonder bescherming kijkt?
Wanneer je te veel dichtbij kijkt zonder de bescherming van een leesbril is het belangrijk dat:
1) – Je het boek zo ver mogelijk van je af houdt
2) – Je het in zoveel mogelijk licht doet, waardoor de pupil kleiner wordt en je zo minder hoeft te accommoderen.
3) – Je regelmatig in de verte kijkt, zodat je ogen kunnen ontspannen van het accommoderen.
Het is de keus, minus (-) brillen of (+) leesbrillen. Opticiens zouden hun klanten moeten informeren over de optie leesbrillen, die wij net hebben genoemd. Als een opticien niet goed is geïnformeerd over dit alternatief, kan hij of zij informatie lezen op deze website. Klik hier om verder te lezen over zichtverlies.
Andere alternatieven
> Pinhole glazen
> MyOpter Viewer[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]