Rasterbrillen

geschreven door Gezond Balans

Rasterbrillen en pinhole glasses

Rasterbrillen of pinhole glasses (ook wel bekend als stenopeic brillen van het Griekse woord “kleine opening”) zijn niet gemaakt van glas, maar van een ondoorschijnend materiaal, zoals metaal of plastic. De gebruiker kijkt door een van de vele kleine gaatjes in het materiaal. Deze gaatjes verminderen de wijdte van de bundel divergerende stralen licht. Deze bundel wordt ook wel het potlood van licht genoemd. Deze lichtstralen komen van elk punt van het bekeken object. De pupil laat dit licht binnen.

Het is het niet volledig buigen van de buitenste lichtstralen wat zorgt voor zicht problemen. Een oogafwijking noem je ametropie. Dit komt voor bij bijziendheid, verziendheid, oudziendheid en astigmatisme. Oudziendheid komt vaak voor naarmate je ouder wordt, bij deze aandoening kun je dichtbijzijnde objecten minder goed zien, met andere woorden je kunt niet goed meer accommoderen. Rasterbrillen kunnen voor beter zicht zorgen bij al deze afwijkingen. Doordat de bril alleen stralen door laat die recht naar binnen gaan merk je je afwijking niet en zie je ook veel scherper. Ook al is de pupil wijd open, alleen de stralen die recht naar binnen gaan worden doorgelaten. Hierdoor hoeven je ogen niet te accommoderen en dus niet in te spannen. De musculus ciliaris kan hierdoor ontspannen, zodat je ogen niet in de lengte gaan groeien en je zicht veel minder afneemt en zelfs kan verbeteren.

Gaatjes lens of pinhole lens

Een makkelijke manier om te laten zien wat ik bedoel is het volgende. Maak een vuist met je hand en houd het voor je oog, terwijl je met je andere hand je andere oog sluit. Open de vuist zo dat er een heel klein gaatje ontstaat waar je door heen kunt kijken. Als je een oogafwijking hebt, dan moet je op deze manier beter kunnen zien. Deze verbetering van het zicht ontstaat wanneer iemand zijn ogen dichtknijpt om beter te kunnen zien. Het bovenste en het onderste ooglid blokkeren de stralen die normaal via onder of boven de pupil zouden binnenkomen. Omdat er geen blokkering is van de stralen die aan de linker of rechterkant via de pupil binnenkomen, zie je nog steeds wazig. Als je door deze gaatjes kijkt, merk je op dat alle stralen die niet recht door de pupil binnen komen worden geblokkeerd vanuit alle kanten. De bril zit dicht tegen je ogen aan, waardoor het niet opvalt dat er telkens een stukje materiaal tussen de verschillende gaten zit, waardoor het niet zo storend is als het lijkt. Nadat je een tijdje de bril hebt gebruikt, zullen je hersenen het materiaal gaan negeren.

Rastereffect

Het is ook belangrijk te weten dat hoe verder weg het bekeken object is, hoe minder de gaten je opvallen. Het rastereffect van de gaten is meer merkbaar wanneer je een boek van erg dichtbij bekijkt, omdat de ogen zich dan kunnen focussen op een kleine afstand van de bril. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar een TV op grote afstand, zijn de gaten nauwelijks zichtbaar, omdat je ogen dan moeten focussen op een afstand veel verder weg. Bovendien kun je dan het hele TV scherm door èèn gaatje zien, wat een groot voordeel is.

Spleet van een kam

Een andere manier om het raster effect na te bootsen is door een spleet van een kam te kijken. De oorspronkelijke bewoners van Alaska hebben dit principe lang gebruikt door brillen met dunne gleuven erin te dragen. Hierdoor wordt veel van het zonlicht wat weerkaatst wordt door sneeuw en ijs geblokkeerd. Iedereen die te lang in de zomer in dit soort gebieden verblijft zonder bescherming kan last krijgen van sneeuw blindheid. Deze pijnlijke aandoening zorgt ervoor dat de persoon zijn ogen niet meer kan gebruiken totdat zijn ogen zijn genezen. Dit is een natuurlijke manier om de ogen te beschermen tegen blijvende schade.

Voordelen rasterbrillen

Een aantal voordelen die rasterbrillen of pinhole glasses hebben bovenop normale brillen zijn:

Goedkope oplossing

Als we in onze 40e en 50e levensjaren komen ontwikkelen veel mensen bijziendheid. Hierbij kan je niet goed focussen op dicht bijzijnde objecten. Het wordt ook wel presbyopie genoemd. Pinholes zijn dan een eenvoudige, simpele en goedkope oplossing voor lezen en al het andere dichtbijwerk

Goed beeld op alle afstanden

Multifocale brillen zijn ontworpen om voor een scherp beeld te zorgen op bepaalde afstanden. Rasterbrillen geven goed beeld op alle afstanden. In veel toepassingen zoals het wisselen tussen TV kijken en lezen kunnen ze makkelijk de plaats overnemen van normale brillen.

Multifocale lenzen niet altijd comfortabel

Multifocale lenzen zijn bedoelt om het + en – glas geleidelijke in elkaar over te laten lopen. In feite gaat dit niet geleidelijk in elkaar over en is er een vervorming in het midden van de bril. Hierdoor is het gebruik van deze brillen vaak niet comfortabel. Rasterbrillen zijn de oplossing voor dit probleem.

Niet nodig om weg te gooien

Het is niet nodig om de rasterbrillen weg te gooien en nieuwe te kopen, zoals bij normale brillen en lenzen. Je kunt ze een heel leven gebruiken, als ze tenminste niet breken.

Normale brillen zijn duurder

Rasterbrillen zijn iets duurder dan de meeste leesbrillen, maar ze zijn nog steeds flink goedkoper dan de voorgeschreven brillen door de oogarts. Als iemand bijvoorbeeld een bril heeft die hij af en toe opzet als hij TV kijkt, zal hij pinholes een goedkopere oplossing vinden dan een normale bril.

Geen probleem met verschil in afwijking

De leesbrillen in de winkel hebben vaak dezelfde lens sterktes in beide glazen. Sommige mensen hebben in beide ogen een andere sterkte nodig. Zij vinden de goedkope leesbrillen in de winkel dus niet geschikt. Rasterbrillen zijn ideaal voor deze mensen want bij pinholes maakt het niet uit of je in beide ogen een andere afwijking hebt.

Geen verstorend effect

Er is een vervormend effect wanneer je door de randen van je normale bril kijkt. Dit effect zorgt ervoor dat rechte lijnen, opeens gebroken lijken. Dit verstorend effect heb je niet bij rasterbrillen.

Geen beschadigingen

Wanneer je normale brillen niet goed neerlegt kunnen er gemakkelijk beschadigingen op komen. Met rasterbrillen zul je hiervan geen last hebben.

Weinig schoonmaken

Rasterbrillen hoeven niet schoongemaakt te worden van vingerafdrukken of andere viezigheden die het zicht belemmeren

Geen problemen met huisverlichting

Veel mensen die een hoornvliesoperatie hebben ondergaan vinden dat hun zicht in de nacht blijvend is verslechterd. Licht is dan een probleem in het donker. Ze zien stralenkransen en kringen om lichten heen. Zelfs bij normale huisverlichting hebben ze problemen. Ze ontwikkelen de gewoonte om zoveel mogelijk lichten aan te zetten. Zo zorgen ze ervoor dat hun pupil kleiner wordt en de problemen verminderen. Pinholes verkleinen de pupil net zo goed zonder de elektriciteit rekening te verhogen.

Beter concentreren op detail

Mensen met oogafwijkingen gebruiken vaak hun randzicht (de stralen die niet de pupil binnen komen). Ze hebben vaak een oppervlakkig zicht. Pinholes helpen deze mensen om meer te concentreren op detail. Het is gebleken dat rasterbrillen helpen om een scherpere blik te ontwikkelen (toegenomen zichtscherpte, door een gevoeliger netvlies, dit heeft niet te maken met een oogafwijking) Verder helpt de speciale bril om het zicht van de centraal gelegen gele vlek (wat het brandpunt van de ooglens is) te verbeteren. (central macular vision) (zie wikipedia: gele vlek) Een wereldwijde organisatie die zich bezig houdt met de ontwikkeling van kinderen gebruikt pinholes voor dit doeleind.

Helpt bij aniridia, polycoria en albinisme

Aniridia is het volledig of gedeeltelijk afwezig zijn van de iris, polycoria is het hebben van meer dan een pupil in èèn iris en albinisme is het tekort aan pigment. Al deze afwijkingen kunnen worden geholpen met rasterbrillen.

Voorkomt scheuring netvlies

Indien het netvlies is gescheurd moet je alle onnodige beweging van het oog vermijden. Dit kan worden bereikt door alle gaatjes van de bril te blokkeren behalve de middelste, zodat de gebruiker wordt gedwongen zijn hoofd te draaien in plaats van zijn ogen.

Saccades en het focussen

Om op een object te focussen maakt het oog zo’n 30 tot 80 snelle oogbewegingen (oscillaties)per seconde met een driehoekige amplitude van 10″ tot 30″ (een ” staat gelijk aan 1/3600 van een graden) Het doel is om de gevoeligheid van het contrast te verkrijgen. Er wordt gezegd dat het beeld grijs wordt op het netvlies als er langer dan 1 tot 2 seconden (stabiel) wordt gefocust. Saccades spelen een rol in de samenwerking tussen het accommoderen en convergeren. Rasterbrillen helpen het oog deze saccades aan te maken, waardoor zo het gezichtsvermogen op termijn wordt vergroot.

Wetenschappelijke literatuur

In de wetenschappelijke literatuur van bijziendheid onderzoek is er bijna geen sprake over saccades, wat erg verbazend is, omdat het essentieel blijkt voor een scherp beeld. Daarnaast is het erg gerelateerd aan de experimenten, waar niet-aangeboren bijziendheid in dieren succesvol werd verminderd door knipperend licht.

Bron: pagina 99 van het gratis verkijgbare pdf over bijziendheid op http://www.myopia-manual.de

Rasterbrillen voor bijziendheid preventie

Dit is een belangrijke punt voor het gebruik van rasterbrillen, namelijk het voorkomen van bijziendheid, iets wat tot noch toe totaal is genegeerd. Wanneer een persoon zijn oog abnormaal lang is geworden door te veel dichtbij werk, komen de buitenste lichtstralen samen op een punt voor het netvlies, wat zorgt voor het wazige beeld. Stelt u zich eens voor, dat een kind de eerste verschijnselen van bijziendheid ontwikkelt, en zo het schoolbord niet meer kan zien. De normale oplossing voor het kind is hem of haar een minus bril of lenzen te geven. Deze oplossing is rampzalig.

Maar stel nou eens dat het kind een paar van deze rasterbrillen opzet en ze alleen gebruikt om op het bord te kunnen zien. Een groot gedeelte van het bord kan worden gezien door slechts een gat. De kosten en de risico’s die verbonden zijn aan min lenzen (glazen) zijn totaal vermeden. Stel nou ook eens voor dat het kind de rasterbril ook oplaat als hij gaat lezen of achter de computer zit. Dit helpt enorm in het voorkomen van bijziendheid, want de inspanning om te accommoderen is verminderd. Kinderen zijn in hun jonge jaren meestal verziend. Verziend wordt ook wel hyperopie genoemd. Als hun verziendheid is verdwenen tot nog maar +0,5 D, staan ze op het punt ook bijziend te worden. Als kinderen er een automatisme van maken om een rasterbril op te zetten wanneer zij op school zijn, zullen de meeste niet bijziend worden. Leraren zouden een aantal rasterbrillen bij de hand moeten hebben, zodat ze die aan leerlingen kunnen geven die moeilijkheden hebben het bord te zien.

De beperkingen van rasterbrillen

Een beperking van rasterbrillen is dat ze licht blokkeren, zodat het nog belangrijker is dan anders om good licht in de buurt te hebben. Zelfs als het scherpere beeld goed compenseert voor het verminderde licht. Wanneer je kijkt naar de televisie is dit geen probleem omdat de televisie zelf licht uitstraalt. Als je gaat lezen moet je er dus een goede lamp bij hebben. Een andere beperking is dat het randzicht slecht is. Daarom moet je ze niet gebruiken als je rijdt of op een andere manier beweegt. Zoals bij alle brillen is het ook bij de rasterbril slecht om tegen de zon in te kijken. Zelfs zonnebrillen moeten hier niet gebruikt voor worden.

Geen vervanging van normale brillen

Rasterbrillen kunnen normale brillen niet in elke situatie vervangen. Mensen met een grotere afwijking dan 6 D (diopters), zullen pinholes niet handig vinden, omdat pinholes niet alle wazigheid wegnemen. Daarnaast zijn de normale risico’s ook bij rasterbrillen aanwezig, net zo als er glas in je oog kan komen als je normale bril breekt. Gebruik gewoon je gezond verstand en draag een rasterbril alleen wanneer het geen risico met zich mee brengt.

Een groep die beter geen rasterbrillen of leesbrillen kan gebruiken zijn kinderen die erg verziend zijn. Deze kinderen moeten zo veel mogelijk accommoderen om hun verziendheid naar een lager niveau te brengen. Dit is de natuurlijke dynamiek van het opgroeiende kind om zijn zicht aan te passen aan de omstandigheden, het zou dus niet moeten worden genegeerd.

Kun je je voorstellen wat opticiens en de optische industrie denken over deze goedkope oplossing? Het feit dat je geen rasterbril bij de opticien vindt en je er nog nooit over gehoord hebt, zou bij jou een lampje doen moeten branden. In de VS waren rasterbrillen een tijd lang verboden en werden de mensen die ze verkochten vervolgd. Het is verhelderend om te kijken wie er deel namen aan deze anti-pinhole samenzwering.

Kunnen rasterbrillen je zicht verbeteren?

We weten dat bijziendheid vooral veroorzaakt wordt door de omgeving, dit geeft het bewijs dat rasterbrillen een goed preventie middel tegen bijziendheid is. Wanneer ze gebruikt worden om te lezen of om ander dichtbij werk te doen, kunnen pinholes de hoeveelheid accommodatie verminderen. Er zijn veel onderzoeken die uit hebben gewezen dat overmatige accommodatie de oorzaak van bijziendheid is. Het is duidelijk dat alles wat accommodatie doet verminderen, zoals pinholes, een goed middel is om goed zicht te behouden. Deze brillen kunnen erg goed werken om bijziendheid te voorkomen. Rasterbrillen doen geen kwaad, maar de minus brillen moeten juist worden vermeden. Er komt een dag in de toekomst, dat het strafbaar is om een kind een minus bril voor te schrijven. Nu gaan opticiens nog onbezorgd door het leven, terwijl ze het zicht vernietigen van hun klanten. Klik hier voor meer informatie over bijziendheid.

Het is raar dat je rasterbrillen niet bij de opticien kan vinden. Het is een preventief middel, waarmee kinderen hun zicht voor altijd kunnen redden. Ook voor ouderen is het handig om hun zicht vermindering een halt toe te roepen. Daarnaast helpt het ook goed tegen rode en vermoeide ogen, omdat dit vaak wordt veroorzaakt door het intensief dichtbij kijken.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer