Slijmbeursontsteking knie

geschreven door Gezond Balans

Slijmbeursontsteking knie

Een slijmbeursontsteking knie treft vooral mensen die veel op hun knieën zitten of op een andere wijze hun knie onder langdurige druk zetten. Een slijmbeursontsteking in de knie zorgt voor een zwelling van de knie, pijn in de knie en het moeilijk bewegen van de knie. De ontsteking kan enkele weken tot maanden aanhouden.

Slijmbeurs knie

Om goed te snappen wat er aan de hand is bij een slijmbeursontsteking in de knie, is het belangrijk te begrijpen hoe het kniegewricht in elkaar zit en wat de rol van de slijmbeurs hier is. De slijmbeurs speelt een essentiële rol in soepel gebruik van het kniegewricht. Zonder de slijmbeurs zal het kniegewricht sneller verslijten en beweging minder soepel gaan.  

Slijmbeursontsteking knie symptomen

Een slijmbeursontsteking in de knie is vrij gemakkelijk te herkennen aan de symptomen. De slijmbeurs in de knie zit vrij oppervlakkig, waardoor een zwelling en rode huid goed zichtbaar is. Ook is huid vaak warm en zorgt de slijmbeursontsteking voor pijn in de knie.

Slijmbeursontsteking knie oorzaak

De oorzaak van een slijmbeursontsteking in de knie kan net als de ernst van de ontsteking per persoon verschillen. Vaak is er bij een ontsteking van de slijmbeurs achteraf wel goed een oorzaak aan te wijzen. Een periode van veel druk en weinig rust voor het kniegewricht, langdurig op de knieën zitten of bijvoorbeeld een harde klap op de knie, een val op de knie of het flink stoten van de knie kunnen een slijmbeursontsteking veroorzaken.

Slijmbeursontsteking knie behandeling

Bij een slijmbeursontsteking in de knie is het erg belangrijk om rust te houden. Het lichaam moet de slijmbeursontsteking zelf verhelpen en kan hierbij enkel een handje geholpen worden door pijnstilling, ontstekingsremmers en bijvoorbeeld een injectie met corticosteroïden in de slijmbeurs. Bij pijn kan paracetamol worden genomen. Soms zal de dokter ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven. In ernstige gevallen kan een injectie worden toegediend in de slijmbeurs die zorgt voor directe verlichting.

Slijmbeursontsteking knie oefeningen

Om het kniegewricht soepel te houden tijdens het herstel van een slijmbeursontsteking kunnen enkele oefeningen uitkomst bieden. Niet alleen zal dit de beweeglijkheid van de knie grotendeels intact houden in tijden van veel rust voor de knie, daarnaast zal ook de doorstroming van het gewricht worden bevorderd. Wanneer er een goede doorstroming van bloed is in het gewricht kunnen voedingsstoffen beter worden aangevoerd, en afvalstoffen beter worden afgevoerd.

Slijmbeursontsteking knie medicijnen

Medicijnen die een slijmbeursontsteking verhelpen bestaan helaas (nog) niet. Wel zijn er diverse middelen beschikbaar die voor verlichting van de pijn in de knie kunnen zorgen. U moet hierbij denken aan de gangbare pijnstillers. Daarnaast zijn er ook zwaardere pijnstillers die tevens een ontstekingsremmende werking hebben verkrijgbaar.

Slijmbeursontsteking knie injectie

In uiterste nood, wanneer de pijn ondraaglijk is kan een dokter ervoor kiezen om een injectie met corticosteroïden toe te dienen. Deze injectie wordt direct in de slijmbeurs van de knie gespoten en zorgt voor een directe verlichting van de pijn. Omdat corticosteroïden zware immuunsysteem blokkerende middelen zijn komt niet iedereen in aanmerking voor een corticosteroïdeninjectie.  

Slijmbeursontsteking knie hardlopen

Niet alleen door regelmatig op de knieën te zitten kan een slijmbeursontsteking ontstaan, ook langdurige inspanning kan leiden tot een slijmbeursontsteking in de knie. Vooral hardlopen, en dan vooral lange afstanden, is een beruchte veroorzaker van een slijmbeursontsteking. Een rustige opbouw van trainingen kan de ontsteking voorkomen.

Slijmbeurs knie

Alle gewrichten zijn complexe schakels in het lichaam. Het kniegewricht is hier geen uitzondering op. Om een beter idee te krijgen wat er aan de hand is en waar de klachten bij een slijmbeursontsteking in de knie precies vandaan komen is het belangrijk om meer achtergrondinformatie te hebben over de slijmbeurs en de functie van de slijmbeurs zelf als van de werking en het functioneren van de knie.

Slijmbeursontsteking heup

Wanneer men denkt aan een slijmbeursontsteking dan zal de locatie waarop men de ontsteking verwacht niet zo snel de knie zijn. In zowel de heup als de schouder komt een slijmbeursontsteking namelijk vaker voor dan in de knie. De oorzaak bij een slijmbeursontsteking in de heup is vaak wel grotendeels hetzelfde als wanneer de ontsteking zich in de knie voordoet. Overbelasting, een verkeerde belasting, weinig rust en letselschade als gevolg van bijvoorbeeld een val zijn vaak de boosdoeners.

Slijmbeursontsteking schouder

De slijmbeurs van het schoudergewricht kan ook ontstoken raken. Dit komt, in absolute aantallen, veel vaker voor dan een slijmbeursontsteking in de knie. Repeterende bewegingen die niet voldoende worden afgewisseld met andere bewegingen, een verkeerde belasting of overbelasting of letselschade aan het schoudergewricht zijn hierbij belangrijke oorzaken van de slijmbeursontsteking in de schouder. Met de juiste informatie kunt u het herstel aanzienlijk versnellen. Wel is het belangrijk om ook de kern van het probleem te achterhalen en aan te pakken om herhaling te voorkomen.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer