Detox Dieet

geschreven door Gezond Balans

Het Detox Dieet gaat ervan uit dat het verstandig is om je lichaam te ontdoen van opgeslagen afvalstoffen, zoals chemicaliën, zware metalen en pesticiden. Het ‘ontgiften’ zou goed zijn voor de stofwisseling en zodoende ook voor de vetverbranding. Het Detox Dieet zorgt er in theorie dus voor dat het afvallen sneller gaat dan wanneer men alleen het aantal calorieën zou beperken. Om te ontgiften moet men bepaalde voedingsstoffen gedurende enkele dagen vermijden. Het gaat vooral om voedsel met kunstmatige toevoegingen, gluten, bespoten groente en fruit en dierlijk vet. Vervolgens eet je een dag niks. Je mag wel sap en gefilterd water drinken. Daarna gaat het ontgiften nog enkele dagen verder door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden.

Enkele overwegingen om een Detox dieet te volgen

Wie het Detox Dieet strikt wil opvolgen zal er een harde dobber aan hebben. Het dieet stelt namelijk dat men het beste elke aanraking met chemicaliën kan vermijden. Plastic verpakkingen moeten direct verwijderd worden en het liefst worden vermeden. Zelfs shampoo mag eigenlijk niet in een plastic fles zitten. Het plastic zou namelijk chemicaliën afgeven aan de producten. Let ook op de drukinkt op de verpakkingen en op een eventueel aanwezig plastic binnenlaagje in een papieren of kartonnen verpakking. Wetenschappers en diëtisten zijn over het algemeen van mening dat het Detox Dieet geen kwaad kan, maar zij twijfelen wel aan het nut van het dieet, aangezien het positieve effect van ontgiften nooit wetenschappelijk is aangetoond.

Is het Detox Dieet gezond, wat zijn de effecten en kosten?

Kosten: het Detox Dieet is duurder dan een normale voeding, omdat vooral biologische producten en producten in speciale verpakkingen aangeschaft moeten worden.
Honger: er is geen beperking aan hoeveel je mag eten van de toegestane producten, dus het hongergevoel is in de hand te houden.

Gezond: het Detox Dieet duurt ongeveer 1,5 week en is daarom te kort om echt ongezond te zijn. Omdat veel voedingsmiddelen verboden zijn, kan het in de praktijk voorkomen dat men minder vitaminen, mineralen en vezels binnenkrijgt dan is aanbevolen. Het is niet aan te raden om het Detox Dieet voor langere tijd te volgen. Drastisch afvallen moet ook volgens het dieet voorkomen worden. Na de strenge ontgiftingsperiode wordt het Detox Dieet een manier van leven. Meer voedingsmiddelen zijn toegestaan, maar men moet chemische verontreiniging zoveel mogelijk beperken (binnen de grenzen van het mogelijke). Het dieet voldoet in dat stadium wel aan de richtlijnen gezonde voeding.

Effect: het Detox Dieet zorgt voor gewichtsverlies, omdat je de meeste vetten en suikers elimineert. Er zijn geen gegevens bekend over het effect op de lange termijn. Het Detox Dieet stelt dat drastisch afvallen ongezond is en voorkomen moet worden. Gezond leven op de lange termijn wordt gestimuleerd.

Detox Dieet en literatuur

– Het Detox-dieet, Paula Baillie-Hamilton

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer