Verzinsels over allergie

geschreven door Gezond Balans

Verzinsels over allergie

De oorzaken van een allergie zijn nog lang niet altijd duidelijk; ze zijn vaak vaag en het verloop van de verschijnselen is onvoorspelbaar. De behandeling is moeilijk. Het is daarom niet verwonderlijk, dat er veel wanbegrippen en verzinsels over deze ziekte zijn ontstaan.

Er zijn weinig mensen met een allergie die niet van anderen een mening over hun kwaal hebben ontvangen of een verstandig advies. Hier volgt een commentaar op enige van die theorieën.

Allergie is psychosomatisch

Onder psychosomatisch wordt verstaan dat een bepaalde ziekte door psychische problemen ontstaat en organische factoren van secundair belang zijn. Natuurlijk spelen psychische factoren een rol, maar die doen zich ook voor bij andere ziekten en de relatie is niet altijd even duidelijk. De wetenschap heeft voldoende aangetoond dat allergie werkelijk een reactie van het immuunsysteem is. En emoties alleen maken iemand niet allergisch en zijn zeker niet in staat om antilichamen te produceren.

Verandering van leefmilieu geneest allergie

Ga verhuizen zeggen uw kennissen die het zogenaamd allemaal beter weten. Dit is eigenlijk alleen een goed idee bij allergie die door pollen wordt veroorzaakt, maar dan nog is dit idee lang niet altijd haalbaar. Bovendien worden mensen die verhuizen omdat ze gevoelig zijn voor pollen, dit ook weer snel voor de pollen in hun nieuwe omgeving.

Een korte vakantie in de bergen kan zeer heilzaam zijn omdat boven 1000 meter de concentratie aan pollen in de lucht aanmerkelijk minder wordt. Voor de rest kan iemand overal ter wereld allergisch worden wanneer hij daartoe aanleg heeft, zelfs in de woestijn.

Allergie betekent snotteren en krabben, maar niemand zal er ooit aan dood gaan

Soms lijkt een allergische reactie inderdaad op een verkoudheid, maar sommige reacties kunnen toch wel zeer ernstig zijn. Zeer gevoelige mensen kunnen in een levensbedreigende shocktoestand raken als gevolg van een steek door een bij, wesp, een horzel of door een injectie met penicilline. Iemand die overgevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen kan ernstige buikklachten krijgen, of in een shock raken na het eten van die producten. Bij een zeldzame vorm van erfelijk angioneurotisch oedeem kan een zwelling in de keel ontstaan, waardoor de ademhaling wordt belemmerd. Het mag dan waar zijn dat de meeste allergieën alleen maar ongemak veroorzaken, met ernstige reacties moet rekening worden gehouden.

Kortharige huisdieren veroorzaken geen allergie

De lengte van de haren heeft niets te maken met het ontstaan van allergie. In feite is de vacht ook niet de schuldige. De oorzaak schuilt in de huidschilfers die constant aan de omgeving worden afgegeven samen met haren of veren. Bovendien kunnen speeksel en urine van dieren allergie veroorzaken.

Je kunt al allergie krijgen door naast bepaalde planten te gaan staan

Sommigen van ons zijn allergisch voor bepaalde planten. Om een allergie te verwekken is het echter noodzakelijk dat het sap uit deze planten direct in contact komt met de huid. Wanneer dat soms niet zo lijkt te zijn, wordt de allergie veroorzaakt doordat de kleren wel in contact zijn geweest met het sap, waarna het sap in de huid is gewreven. Het transport van het irriterende sap kan eventueel worden overgebracht door de rook, wanneer planten worden verbrand.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer