Het Bloedgroepdieet gaat ervan uit dat de stofwisseling kan worden bevorderd als je producten die niet passen bij je bloedgroep laat staan. Het Bloedgroepdieet zou niet alleen geschikt zijn om af te vallen, maar ook om het immuunsysteem te versterken en om energie op te bouwen. Omdat bepaalde producten in combinatie met een specifieke bloedgroep een afweerreactie van het lichaam oproepen, kan het lichaam ontlast worden wanneer deze producten worden vermeden. Dit moet ervoor zorgen dat het immuunsysteem wordt versterkt en gewichtsverlies wordt bevorderd. Kort gezegd zit het Bloedgroepdieet als volgt in elkaar:
Bloedgroep A
Eet vegetarisch en eet veel koolhydraten. Vermijd onder andere vlees, zuivel en vetrijke producten.
Bloedgroep O
Eet vooral eiwitten en weinig koolhydraten. Vermijd onder andere kool, tarwe, maïs en bonen.
Bloedgroep B
Eet eiwitten, zoals vis en vlees, maar ook koolhydraten. Vermijd onder andere tarwe, maïs en sommige noten.
Bloedgroep AB
Eet vis, zuivel en koolhydraten uit rijst. Vermijd onder andere tarwe, maïs en rood vlees.
Waarom zou je een bloedgroepdieet kunnen overwegen?
De theorie van het Bloedgroepdieet is gebaseerd op het idee dat de bloedgroep van een persoon in de oertijd is voortgekomen uit het voedingspatroon dat het volk had. Zo ontwikkelden landbouwers een andere bloedgroep dan bijvoorbeeld veetelers, zoals nomaden. Het bloedgroepdieet laat mensen dus het voedsel eten dat hun voorouders tot hun beschikking hadden. Voor deze theorie is echter tot op heden geen wetenschappelijk bewijs. Door het weglaten van groepen voedingsmiddelen kunnen tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen ontstaan.
Kosten en meerwaarde bloedgroepdieet
Kosten: er zijn geen speciale kosten verbonden aan het Bloedgroepdieet. Wel moet het boek met voedingsadviezen worden aangeschaft. Honger: er wordt geen minimumhoeveelheid voorgeschreven waaraan je je moet houden. Van de toegestane producten mag je eten zoveel je wilt. Het hongergevoel zal daarom gering zijn.
Gezond: het Bloedgroepdieet voldoet niet aan de richtlijnen voor een gezonde voeding. Zeker op de lange termijn heb je kans om tekorten op te bouwen. Effect: Op dit moment gaan wetenschappers ervan uit dat het bloedgroepdieet niet effectief is. Men denkt dat eventuele effecten van het Bloedgroepdieet toe te schrijven zijn aan de observatie dat mensen die het Bloedgroepdieet volgen over het algemeen minder calorieën tot zich nemen omdat zoveel voedingsmiddelen zijn verboden. Het heeft waarschijnlijk niets te maken met de bloedgroep.
Bloedgroepdieet en literatuur
– Bloedgroepdieet, Peter J. D’Adamo
– Bloedgroepdieet kookboek, Peter J. D’Adamo & C. Whitney
– Het bloedgroepdieet / De leefregels, Peter J. D’Adamo