geschreven door Gezond Balans

Het goede gewicht bereiken en behouden kan een lastig iets zijn. Sommige mensen zijn eeuwige schommelaars, die herhaaldelijk op zoek zijn naar een nieuw dieeet. Anderen houden weten een eeuwige slanke lijn te behouden, zonder maar ook enige aandacht aan het eten te schenken.

Hoe dan ook, een dieet is een veelgebruikte methode om de overtollige pondjes te kwijt te raken. In de loop der jaren zijn er veel verschillende dieten bedacht en uitgevoerd. De ene moeilijker vol te houden dan de andere. En ook de resultaten zijn zijn divers. Een dieet volhouden is vaak een test van de wilskracht. Maar niet elk dieet is even geschikt voor iedereen. Daarom kunt u in het onderstaande overzicht kijken welk dieet het meest geschikt is voor u.

Een mooie lijn toegewenst!

Welke diëten zijn er allemaal?

Er zijn erg veel verschillende diëten op de markt, die elk weer een andere benadering hebben. Het ligt dus aan je eigen situatie, wensen en bij welk dieet jij je het prettigst voelt. Feit blijft dat niet alle diëten even gezond zijn. Houd dus je lichaam goed in de gaten wanneer je gaat diëten. Heb je al eens eerder geprobeerd een dieet te volgen zonder succes? Grote kans dat een ander dieet je wel over die streep trekt. Pas op dat je na het succesvol volgen van een dieet niet weer langzaam teruggaat naar je situatie van voordat je begon met diëten. Dit noemt men het jojo effect. Het jojo effect voorkomen is voornamelijk een  verandering aanbrengen in je denkpatroon, motivatie, discipline en doorzettingsvermogen.

Overzicht diëten

  • Detox dieet
  • Bloedgroep dieet
  • Atkins dieet
  • Dr. Phil dieet
  • Herbalife dieet
  • Mediterrane dieet
  • Zone dieet
  • Sonja Bakker dieet
  • South Beach dieet
  • Weight watchers dieet

Detox dieet

Het Detox dieet gaat ervan uit dat het verstandig is om je lichaam te ontdoen van opgeslagen afvalstoffen, zoals chemicaliën, zware metalen en pesticiden. Het ‘ontgiften’ zou goed zijn voor de stofwisseling en zodoende ook voor de vetverbranding. Het Detox Dieet zorgt er in theorie dus voor dat het afvallen sneller gaat dan wanneer men alleen het aantal calorieën zou beperken.

Bloedgroep dieet

Het Bloedgroep dieet gaat ervan uit dat de stofwisseling kan worden bevorderd als je producten die niet passen bij je bloedgroep laat staan. Het Bloedgroepdieet zou niet alleen geschikt zijn om af te vallen, maar ook om het immuunsysteem te versterken en om energie op te bouwen. Omdat bepaalde producten in combinatie met een specifieke bloedgroep een afweerreactie van het lichaam oproepen, kan het lichaam ontlast worden wanneer deze producten worden vermeden.

Atkins dieet

Het Atkins dieet stelt dat je het beste afvalt als je genoeg eiwitten en vetten eet en weinig koolhydraten tot je neemt. Men mag onbeperkt vis, vlees, kaas en eieren eten. Koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals aardappelen, pasta, rijst en brood worden beperkt. Het Atkins dieet zou werken doordat het lichaam automatisch het opgeslagen vet zou gaan aanspreken als het nauwelijks koolhydraten binnenkrijgt.

Dr. Phil dieet

Het dr. Phil Dieet heeft een psychologische grondslag. Hij gaat ervan uit dat de manier waarop je over eten denkt voor een groot deel bepaalt wat, waneer en hoeveel je eet. Niet zozeer wat je in je mond stopt, maar waarom je het in je mond stopt, staat centraal.

Herbalife dieet

Herbalife is een bekende lijn van maaltijdvervangers, waarmee gewichtsverlies bereikt kan worden. Het Herbalife dieet is gestoeld op twee principes: het lichaam moet van voldoende en kwalitatief goede voeding worden voorzien om goed te kunnen functioneren.

Mediterrane dieet

Het Mediterrane dieet heeft als basis de traditionele eetgewoonten van mensen in landen rond de Middellandse zee. De nadruk ligt in dit dieet op de hormonale balans en het bevorderen van de stofwisseling. Het eten van producten met een lage glycemische index wordt aanbevolen.

Zone dieet

Het Zone dieet is enige tijd geleden vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar Nederland. In Amerika is het razend populair onder Hollywoodsterren. Dr. Sears, de bedenker van het dieet, stelt dat je voedsel moet zien als een medicijn voor het lichaam. Eten is dus geen manier om jezelf een plezier te doen of om honger te stillen.

Sonja Bakker dieet

Het Sonja Bakker dieet is onder Nederlanders het meest populaire dieet van het moment. Het dieet is gebaseerd op het eenvoudige principe: als je minder eet, krijg je minder calorieën binnen en val je af. In de dieetboeken van Sonja Bakker zijn weekmenu’s opgenomen.

South Beach dieet

Het South Beach Dieet maakt een onderverdeling tussen goede en slechte koolhydraten. Het dieet is opgebouwd in drie fasen. Het is een streng dieet met verschillende resultaten.

Weight Watchers dieet

Het Weight Watchers dieet is wereldwijd een van de meest gevolgde afslankmethodes. Het dieet valt op, omdat het een geleidelijk afvalproces stimuleert. In vergelijking met andere diëten, mag je bij Weight Watchers redelijk veel eten. Het afvallen gaat daardoor relatief langzaam, maar het hongergevoel is niet erg groot.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer