South Beach dieet

geschreven door Gezond Balans

Het South Beach Dieet maakt een onderverdeling tussen goede en slechte koolhydraten. Het dieet is opgebouwd in drie fasen:

South Beach Dieet fase 1

ontwenning: je vermijdt koolhydraten, zoals brood, pasta, snoep en koek. Mager vlees en magere vis mag wel gegeten worden, evenals groente, kaas, noten, eieren en olijfolie. Deze fase duurt twee weken.

South Beach Dieet fase 2

streefgewicht bereiken: je volgt fase twee tot je je streefgewicht hebt bereikt. Langzaam mag je weer wat ‘goede’ koolhydraten aan je dieet toevoegen, zoals fruit en volkorenproducten. De glycemische waarde van de producten moet relatief laag zijn.

South Beach Dieet fase 3

streefgewicht behouden: je mag weer drie maaltijden per dag eten, zolang je er niet van aankomt. In principe mag je alles eten. Het eten van natuurlijke en verse producten, zonder kunstmatige toevoegingen, verdient de voorkeur. Daarnaast is weinig vet toegestaan. Vooral het eten van verzadigde vetten wordt beperkt.

Waarom zou je het South Beach dieet kunnen overwegen?

Er is een onderzoek verricht naar het effect van het South Beach Dieet en daaruit is gebleken dat de proefpersonen die dit dieet volgden meer waren afgevallen dan personen uit de controlegroep. Over het algemeen voldoet het South Beach Dieet aan de richtlijnen voor een gezonde voeding: de maaltijden bevatten voldoende groente en fruit, vezels en weinig verzadigde vetten. Echter fase 1 is streng en daarom past dit onderdeel niet in de richtlijnen.

South Beach Dieet op belangrijke punten

Kosten: er zijn geen bijzondere kosten aan het dieet verbonden. Het boek met de uitleg zal wel aangeschaft moeten worden.

Honger: in fase 1 is het hongergevoel relatief groot vanwege de drastische wijziging in het voedingspatroon. In de volgende fasen mag men je wel eten tot je verzadigd bent. Je moet fase 1 dus even doorkomen en dan is het dieet makkelijker vol te houden.

Gezond: het dieet voldoet na fase 1 aan de richtlijnen voor een gezonde voeding. De eerste fase duurt echter slechts twee weken.

Effect: uit onderzoek is gebleken dat het South Beach Dieet effectief is.

South Beach Dieet en literatuur

  • Het South Beach dieet, Arthur Agatston
  • Het South Beach dieet
  • Kookboek, Arthur Agatston
  • Het South Beach Dieet : tabellenboekje, Arthur Agatston
  • South Beach dieet snel en gemakkelijk kookboek, Arthur Agatston
  • Het South Beach dieet optimaal effect, Arthur Agatston

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer