Voedselallergie versus voedselintolerantie

geschreven door Gezond Balans

Voedselallergie versus voedselintolerantie

Voedselallergie en voedselintolerantie worden vaak op één hoop gegooid als zijnde hetzelfde. Er zijn echter duidelijke verschillen. Wanneer iemand allergisch reageert op bepaalde voedingsmiddelen is dat een allergische reactie, omdat het lichaam histamine en andere stoffen produceert om iets te bestrijden dat het als een bacteriële invasie beschouwt. Histamine werkt irriterend op de weefsels, waardoor huid-, luchtweg- en maag-darmverschijnselen ontstaan die verband houden met deze voedselallergie.

Intolerantie kan verschijnselen veroorzaken die hier wat op lijken, maar in chemisch opzicht geheel verschillend zijn.

Histamine wordt hierbij in ieder geval niet geproduceerd. De oorzaak van intolerantie is vaak het ontbreken van een bepaald enzym dat nodig is om een specifiek voedingsmiddel volledig te verteren. De verschijnselen zijn dus geen reactie op antilichamen.

Intolerantie voor lactose

Lactose is een suiker die zich bevindt in melk. Het is vermoedelijk het meest voorkomende bestanddeel in voedingsmiddelen waarvoor de mens intolerant kan zijn. Ongeveer 70 procent van de wereldbevolking – bijna iedereen, behalve West-Europeanen en hun afstammelingen – is niet in staat om lactose efficiënt te verteren na de leeftijd van 6 jaar. Zelfs veel kinderen, 1 tot 3 procent van alle baby’s, zijn intolerant voor lactose.

Veel mensen met lactose-intolerantie kunnen zuivelproducten zonder hinder verdragen als de lactose reeds is voorverteerd. Onder deze producten vallen kaas, yoghurt en zure room.

Intolerantie voor tarwe en groente

Een andere vaak voorkomende intolerantie is die voor gluten, dat voornamelijk in tarweproducten wordt aangetroffen.

Deze vorm van intolerantie komt het meest voor bij kinderen en zij groeien daar meestal niet overheen. Andere bekende voedingsmiddelen, waarvoor intolerantie kan bestaan zijn sommige groenten (in het bijzonder broccoli en doperwten, die veel gas in de darmen veroorzaken), paddestoelen en wijnen (die indigestie en diarree veroorzaken).

Het Chinese restaurant syndroom

Van mononatriumglutaminaat, een stof die wordt gebruikt om de smaak van bepaald voedsel te verbeteren, wordt aangenomen dat het rood worden in het gezicht, hoofdpijn en verstijven van de mond kan veroorzaken bij mensen die voor deze stof gevoelig zijn.

Aangezien deze stof in zeer veel Chinese restaurants gebruikt wordt, kan het zijn dat iemand die er gevoelig voor is plotseling deze verschijnselen vertoont, wanneer hij bij de Chinees heeft gegeten. Om deze reden staat deze reactie bekend als het Chinese restaurant syndroom.

De stof wordt echter ook vaak aangetroffen in sommige smaakmelanges en kant-en-klaar voedsel.

Gevoeligheid voor sulfiet

Sulfieten zijn aanwezig in verschillende producten, waaronder wijn, en kunnen bij daarvoor gevoelige mensen moeilijkheden veroorzaken. Gelukkig komt die overgevoeligheid weinig voor. Het merendeel van de mensen die er last van hebben heeft bovendien astma. Sulfieten worden gebruikt als steriliseer- en conserveringsmiddelen van voedselproducten. Bij de meeste mensen geven sulfieten geen merkbare verschijnselen, maar mensen die er gevoelig voor zijn moeten oppassen, wanneer zij salades, vers fruit, aardappelen, schaaldieren en wijn nuttigen. Ze moeten van tevoren informeren of er sulfiet is gebruikt. Let er ook op of op etiketten namen vermeld staan als natriumbisulfiet, kaliumbisulfiet, natriumsulfiet, zwaveldioxide en kaliummetabisulfiet.

Gevoeligheid voor voedselkleurstoffen

Tartrazine wordt gebruikt als kleurstof in voedingsmiddelen, medicijnen en kosmetica en kan allergische reacties opwekken bij mensen met astma. Recente onderzoekingen betwijfelen de betekenis van tartrazine bij deze reacties. Voedsel dat geel, oranje of geelgroen is gekleurd kan tartrazine bevatten. Lees daarom goed het etiket, waarop vaak de complete samenstelling staat vermeld. Wanneer dat niet zo is kunt u informeren bij de consumentenservice van de firma die het product heeft gemaakt.

Gevoeligheid voor voedselingrediënten

Eén van de meest gecompliceerde problemen bij het stellen van de diagnose, voedselovergevoeligheid is het feit dat sommige mensen niet voor het product zelf allergisch zijn, zoals bij pinda’s, maar voor de stoffen die zijn gebruikt bij het verwerken van het product. Dat is speciaal van belang bij voedsel dat salicylaten, sulfieten en mogelijk tartrazine bevat. Salicylaten komen vrij in de natuur voor, maar worden ook toegepast bij het verwerken van voedingsmiddelen.

Gelukkig zijn maar weinig mensen gevoelig voor salicylaten, want deze stoffen komen in vele voedingsmiddelen voor, speciaal in vruchten. Ze worden onder andere aangetroffen in appels en druiven en in daarvan afkomstige producten – cider, wijn en azijn. Als u gevoelig bent voor salicylaten, moet u het nuttigen ervan vermijden, met inbegrip van zure uitjes en augurken, slasauzen op azijnbasis, mayonaise, en ketchup.

Salicylaten zijn aanwezig in de meest verschillende voedingsmiddelen. Hieronder vallen dranken zoals thee, gefermenteerde en gedestilleerde alcoholische dranken (met uitzondering van wodka), vleessoorten zoals corned beef, sauzen zoals mayonaise en slasauzen met azijn, groenten waaronder avocado, maïs, komkommer en paprika, fruit, zoals appels en daarvan gemaakte producten, abrikozen, bessen, kersen, krenten, druiven en rozijnen, meloenen, perziken en pruimen.

Vermijd bovendien voedingsmiddelen, waaraan voor de smaak munt of wintergroenolie is toegevoegd.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer