Inhoud
Wat is Syfilis?
Syfilis (ook wel lues genoemd) is een infectie van de penis, anus, vagina of mond. De infectie wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. Deze bacterie worden overgedragen als de slijmvliezen van de penis, vagina, anus en mond met elkaar in aanraking komen. De bacteriën komen vervolgens in het bloed terecht en kunnen zodanig ook andere organen aantasten. Syfilis wordt ook wel aangeduid als een SOA (seksueel overdraagbare aandoening).
Hoewel syfilis wereldwijd een groot gezondheidsprobleem vormt, komen SOA’s met name voor in de derde wereld. Syfilis treft met name jongeren tussen de 15 en 30 jaar en komt vaker voor in de grote steden dan op het platteland.
Syfilis diagnose en behandeling
Mocht men in een vroegtijdig stadium symptomen hebben zoals omschreven in de drie stappen, dan dient men zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Op basis van de genoemde symptomen kan een arts syfilis vermoeden. Een definitieve diagnose van syfilis kan worden gedaan door microscopisch onderzoek in het bloed. De arts kan u verschillende antibiotica voorschrijven tegen syfilis. De kuur duurt ongeveer 3 weken. Een start met de behandeling in het eerste stadium voorkomt dat de ziekte de tweede of derde stap bereikt. Tevens dient de arts de infectie te melden bij de gezondheidsdienst, met het oog op mogelijke besmetting van seksuele partners. Na behandeling wordt het bloed meermaals opnieuw onderzocht om er zeker van te zijn dat de infectie is genezen.
Voorkomen van syfilis
Zoals benoemd ontstaat syfilis als de slymvliezen van de anus, penis, vagina of mond met elkaar in aanraking komen. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat syfilis kan worden overgedragen tijdens zoenen. Echter in de praktijk blijkt vaak dat het onveilig vrijen oorzaak nummer 1 is. Onderstaande aandachtspunten dienen in acht te worden genomen.
- Vrij niet zonder condoom
- Een monogame seksuele relatie
- Bij geslachtsgemeenschap met een onbekende gebruiken een condoom!
- Gebruik geen alcohol en drugs voor en/of tijdens de seks. Deze beïnvloeden het correct gebruik van voorbehoedsmiddelen.
Het is van belang om de risico’s van een bepaald seksueel gedrag te onderkennen.
- Seks met meerdere partners
- Seks met iemand die een SOA heeft
- Seks met een onbekende.
Syfilis Symptomen
Syfilis ontwikkeld zich in stappen (ook wel stadiums genoemd). In iedere stap afzonderlijk kunnen aparte Syfilis symptomen optreden. Tevens het mogelijk dat in een bepaald stadium geen verschijnsel is waar te nemen.
Eerste stap
Tussen de twee en twaalf weken na besmetting met syfilis ontstaat er op het slijmvlies dat tot circa een centimeter kan groeien. Het zweertje is rood van kleur, voelt hard aan en men voelt er weinig tot niets van. Dit zijn de voornaamste syfilis symptomen.
Mocht de besmetting van syfilis hebben plaatsgevonden op de penis, dan is het zweertje duidelijk zichtbaar. Dit is anders bij besmetting van de anus, vagina of mond, waarbij het zweertje verscholen kan zitten.
Ook is het mogelijk dat de huid elders op het lichaam geïrriteerd kan raken als besmetting heeft plaatsgevonden. Vaak zetten de lymfeklieren in de buurt van uw zweer op. Men kan dan onderhuidse knobbels waarnemen. De zweer verdwijnt vanzelf weer binnen 1 tot 3 maanden, maar de aandoening blijft sluimeren en men blijft besmettelijk voor syfilis. Bij voorgaande syfilis symptomen dient me zo snel mogelijk actie te ondernemen.
Tweede stap
Tussen de maand en 2 maanden nadat de zweer met syfilis is ontstaan begint de tweede stap. Vaak (zoals genoemd in stap 1) is de zweer weggetrokken, maar heeft men een gevoel van ziek zijn, gepaard gaande met koorts, spier-, gewrichts-, hoofd- en keelpijn. Ook voelt men zich steeds vaker vermoeid. Verder kunnen rode vlekjes ontstaan op de voetzolen en handpalmen. Wat opvalt is dat deze vlekken niet jeuken. Tevens heeft men last van kale plekken tussen de haren en zijn de ogen ontstoken waardoor men minder goed zaken kunt waarnemen. Daar waar de besmetting met syfilis heeft plaatsgevonden onstaat witgrijze, soort wratachtige zweertjes bij vagina, penis of anus.
Sluimerperiode
Een derde niet officiële stap bij syfilis symptomen heet de sluimerperiode. Vaak wanneer syfilis niet is behandeld beland de aandoening in een sluimerperiode. Men heeft vaak geen klachten maar de bacteriën zitten nog steeds in het lichaam. De besmettelijkheidsgraad van syfilis voor anderen is erg hoog. De ontwikkeling van syfilis gaat in deze fase dus door, waardoor de syfilis symptomen in het derde stadium ernstiger worden.
Derde stap
Mocht er ook tijdens de sluimerperiode geen behandeling plaatsvinden van syfilis dan beland men tot 2 tot 30 jaar na besmetting in de derde stap. In dit stadium van syfilis symptomen ondervinden vrijwel alle organen ontstekingen en beschadigingen. Zelf kunnen er in de huid en in de botten ontstekingen ontstaan. Een vergrote kans op hersenvliesontsteking onstaat waardoor men verward en/of verlamd kan raken.
Syfilis besmetting
Syfilis is momenteel één van de meest voorkomende en één van de meest gevreesde seksueel overdraagbare ziekten.
Syfilis Oorzaken
Wat zijn de gemeenschappelijke oorzaken van een syfilis besmetting en hoe wordt dit verzonden? De syfilis besmetting wordt voornamelijk verzonden via geslachtsgemeenschap. Van zodra dat één partner wordt geïnfecteerd, is er een volledige kans dat de andere partner ook zal worden besmet. Een andere manier om een syfilis besmetting over te dragen, is door middel van een besmette moeder. De infectie kan worden overgebracht naar haar baby bij de geboorte. Dit wordt vaak congenitale syfilis genoemd en is dodelijk voor de baby.
Syfilis symptomen
Wat zijn de symptomen van de syfilis besmetting? De symptomen van deze ziekte zouden afhangen van de fase van infectie. Een syfilis besmetting heeft 3 fasen en elke fase toont unieke symptomen.
Syfilis besmetting: 3 fasen
De eerste fase is de primaire syfilis die plaatsvindt van 10 tot 90 dagen na de syfilis besmetting. De symptomen kunnen het uiterlijk veranderen door middel van zwellingen en zweren.
De tweede fase van de syfilis besmetting heet de secundaire syfilis en het gebeurt één tot zes maanden na de infectie. Deze fase doet zich voor als de primaire syfilis niet wordt behandeld. Symptomen zijn onder meer: een symmetrische uitslag op de beide zijden van het lichaam. Deze uitslag is roodachtig van kleur en jeukt niet. Witachtige beschadigingen kunnen ook optreden in de mond, of op de geslachtsdelen.
De laatste fase van de syfilis besmetting wordt bereikt als de eerste twee fasen niet behandeld worden. Malse tumoren komen op de huid tevoorschijn, mogelijk overal op het lichaam. Er is ook een gemarkeerde neurobiologische verandering waarin de persoonlijkheid van de geïnfecteerde persoon een drastische verandering ondergaat.
Als u bang bent voor deze syfilis besmetting, kan u zich laten testen. Zeker als u seksueel actief bent of als u één van bovenstaande symptomen herkent, is dit een zeer goed idee.
Syfilis besmetting: hoe gevaarlijk is het?
Syfilis kan doorgegeven worden door middel van vaginale, anale of orale seks, of van een zwangere vrouw aan haar baby. Het is niet mogelijk om syfilis te krijgen via een wc-bril, deurknoppen, een zwembad, bubbelbad, badkuip, gedeelde gebruiksvoorwerpen, gedeelde kleding of andere vergelijkbare zaken. Syfilis kan gedurende jaren in het lichaam blijven. Om op de vraag “hoe gevaarlijk is syfilis?” te antwoorden, kan er gezegd worden dat problemen die u kan krijgen de volgende zijn: schade aan de interne organen, waaronder de hersenen, zenuwen, hart, bloedvaten, ogen, lever, botten, alsmede de gewrichten. Ook kunnen er moeilijkheden zijn met spiercoördinatie, verlamming, gevoelloosheid, dementie, alsmede geleidelijke blindheid. Het kan zelfs leiden tot de dood.
Syfilis behandeling
Er bestaan een heleboel slechte dingen in het leven en er zijn sommige dingen die een vreselijke betrekking hebben tot onze gezondheid. Veel van deze gezondheidsproblemen teisteren onze toekomst, maar kunnen wij zelf voorkomen. Een voorbeeld van zo een ziekte is Syfilis, een seksuele ziekte. Er bestaat een syfilis behandeling, maar jezelf beschermen om deze ziekte te voorkomen, is veel beter dan een behandeling te moeten doorstaan.
Syfilis behandeling: arts
Als u voortekenen heeft van deze seksueel overdraagbare ziekte, moet u praten met een arts voor een juiste syfilis behandeling. Hoe sneller dat u naar een arts gaat, hoe sneller dat de syfilis behandeling van start kan gaan en dit is zeer belangrijk. Als u onmiddellijk naar een arts gaat, wordt er ook onmiddellijk een syfilis behandeling gestart, uiteraard nadat de ziekte vastgesteld wordt. De syfilis behandeling zal voorkomen dat de ziekte verergert. Als u wacht met een syfilis behandeling, zal de ziekte alleen maar erger worden en dat is uiteraard de bedoeling niet.
Syfilis behandeling: eenvoudig
Een syfilis behandeling is niet echt ingewikkeld, ze is meestal eenvoudig. Uw arts kan u helpen om de ziekte te bestrijden via een goede behandeling, zodat u snel weer een beter leven krijgt. U mag zeker niet denken dat er geen syfilis behandeling bestaat en u moet erin geloven dat een syfilis behandeling wel degelijk werkt. Echter moet u hiervoor naar uw arts gaan. Zelf kan u de syfilis behandeling niet starten.
Tegenwoordig bestaat er een goede syfilis behandeling. Vroeger was dit anders, want er was geen uitweg in deze ziekte. In de huidige tijd waarin dat we nu leven, bestaan er goede medicijnen tegen de syfilis ziekte. En nog wordt de syfilis behandeling steeds beter. Deze zaken zijn hoopvol voor mensen met een syfilis besmetting. Als u last heeft van rare uitslag, of iets vreemds dat herkenbaar is in de syfilis symptomen, moet u uitkijken naar een syfilis behandeling, die meestal eenvoudig en nuttig is. Zoals gezegd gaat u hiervoor het beste naar uw arts, want misschien probeert u medicijnen of andere zaken te gebruiken die helemaal niet helpen. U moet ervoor zorgen dat de ziekte niet in het definitieve stadium geraakt en dat ze nog goed behandeld kan worden. Daarom mag u niet wachten met een syfilis behandeling!
Syfilis is uiteraard beter te voorkomen dan te genezen. Zorg ervoor dat u steeds goed beschermd bent en dat u snel een test uitvoert bij het opvangen van mogelijke symptomen, zodat een syfilis behandeling snel van start kan gaan.
Syfilis behandeling: SOA
Zoals hierboven gezegd, is syfilis één van de lastigste seksueel overdraagbare aandoeningen die er bestaan, of kortweg gezegd: het is een lastige SOA. Het heeft de reputatie vanwege de moeilijkheid om het te testen en de juiste diagnose te stellen, omdat de symptomen dezelfde zijn van andere medische aandoeningen. Een syfilis behandeling is mogelijk, maar omdat niet altijd de juiste diagnose wordt gesteld, wordt er soms verkeerde medicatie voorgeschreven.
Syfilis kan in het algemeen behandeld worden door middel van antibiotica, maar er zijn nog andere vormen die gebruikt kunnen worden om de ziekte met succes te verlichten, of om de ziekte volledig te genezen.
Syfilis test
Om te kunnen achterhalen of iemand mogelijk is besmet met syfilis bestaat de syfilis zelf test. Deze syfilis test is eenvoudig zelf toe te passen. Zo weet u binnen afzienbare tijd of u mogelijk besmet bent geraakt. Op deze pagina treft u een aantal aanbieders van Syfilis testen. De testen zijn door ons nauwkeurig uitgekozen.
Easy Home Syfilis test
Om te testen op Syfilis bestaat de Easy Home Syfilist zelftest. Deze syfilis test is uiterst nauwkeurig en effectief. Tevens is deze zelftest eenvoudig in gebruik. Binnen circa 10 minuten weet men of er een besmetting van Syfilis is. Mocht de test positief op syfilis testen, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huidarts. Deze kan u dan antibiotica voorschrijven om de syfilis te behandelen.
Hoe werkt de Syfilis test?
De syfilis test toont of er mogelijke antilichamen in het bloed zijn gevonden. Door middel van een prik in de vinger maakt u een bloedmonster aan. Dit is geen pijnlijke handeling. Vervolgens dient u het bloed op het testplaatje aan te brengen en een aantal druppels van de bijgeleverde vloeistof toe te voegen. De uitslag volgt circa 10 minuten later. Indien er geen besmetting met syfilis is verschijnt een gekleurde streep. U test dan negatief.
Syfilis en zwangerschap
Syfilis en zwangerschap kan zeer gevaarlijk zijn. De ziekte kan namelijk dodelijk zijn voor de baby als er geen behandeling gestart wordt. Syfilis en zwangerschap wordt congenitale syfilis genoemd. De behandeling van syfilis en zwangerschap is anders dan de behandeling van syfilis zonder zwangerschap.
Syfilis en zwangerschap: vroegtijdig genezen
Als syfilis en zwangerschap samen optreden, moet de ziekte zo snel mogelijk genezen worden als u niet wilt dat de baby sterft. Zo vroeg mogelijk tijdens de zwangerschap moet de ziekte genezen worden. Geïnfecteerde foetussen kunnen enkel behandeld worden als de moeder genezen is. Meestal komt dit in het tweede en het derde trimester van de zwangerschap voor. Zuigelingen met een bevestigde, of veronderstelde congenitale syfilis, kunnen genezen worden via de combinatie van waterige, novocaïne penicilline G of waterige, kristallijne penicilline G. Kinderen die na de geboorte syfilis krijgen, kunnen behandeld worden met benzathine penicilline G.
Syfilis en zwangerschap: gevaar
Als syfilis en zwangerschap niet vroegtijdig genezen wordt, bestaat er een groot gevaar voor de baby. Syfilis bij een zwangere vrouw, is voor de vrouw zelf niet gevaarlijker als ze deze ziekte zou hebben zonder de zwangerschap. Syfilis en zwangerschap is dus gevaarlijk voor de baby, maar niet zozeer voor de zwangere vrouw.
Er bestaan cijfers in verband met foetussen die sterven als er sprake is van syfilis en zwangerschap. Ongeveer 1 op 3 kinderen sterft hieraan tijdens de zwangerschap. De vrouw kan een miskraam krijgen, of de baby kan dood geboren worden. In 1/3 van de andere gevallen wordt de baby geboren met congenitale syfilis, in de resterende 1/3 van de baby’s zijn er geen ernstige gevolgen voor het kind.
Een baby dat geboren wordt met congenitale syfilis, wordt mogelijk geboren met afwijkingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: afwijkingen in de lever, op de huid, in de neus, in de longen, in de hersenen of nog andere afwijkingen. Ook als het kind enkele jaren ouder wordt, kunnen er ziektes en problemen ontstaan die te maken hebben met de gezondheid van de baby, zoals: afwijkingen die te maken hebben met de ogen, botten, tanden, oren, doofheid, zenuwen, …
Syfilis en zwangerschap: borstvoeding
Als u borstvoeding geeft aan uw baby, moet u zich enkel ongerust maken als de besmetting, bacterie, of de infectie, aanwezig is in de borst. Als dit niet zo is, dan is borstvoeding geen enkel probleem. U gaat hiervoor het beste langs bij uw dokter, om er zeker van te zijn dat u de baby niet besmet tijdens het geven van de borstvoeding.
Syfilis en zwangerschap: opletten geblazen!
Zoals u in dit artikel kan lezen, zijn er wel degelijk gevaren verbonden aan syfilis en zwangerschap. Als u denkt dat u te maken heeft met syfilis en zwangerschap, moet u zo snel mogelijk een dokter raadplegen om de gevolgen ervan te vermijden en de ziekte zo snel mogelijk te genezen. U zal zichzelf dankbaar zijn als u snel stappen onderneemt, maar u zal daarentegen ook triest zijn als u te lang heeft gewacht, of geen stappen heeft ondernomen en hierdoor uw baby verliest, of een misvormde baby op.