Astigmatisme

geschreven door Gezond Balans
[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wat is astigmatisme?

Astigmatisme is een visuele aandoening die wazig zien als gevolg geeft van hetzij de onregelmatige vorm van het hoornvlies, de heldere voorkant van het oog, of soms de kromming van de lens in het oog. Een onregelmatig gevormde hoornvlies of de lens voorkomt dat licht zo goed op het netvlies focust, het lichtgevoelige oppervlak aan de achterkant van het oog. Hierdoor zie je wazig op elke afstand.

Veelvoorkomende aandoening

Astigmatisme is een veel voorkomende aandoening. De meeste mensen hebben een zekere mate van astigmatisme. Geringe hoeveelheden van astigmatisme zal meestal geen invloed hebben op uw visie en er zal geen behandeling nodig zijn. Echter, grotere hoeveelheden veroorzaken vervormd of wazig zicht, ongemak in de ogen en hoofdpijn.

Astigmatisme treedt vaak op met andere aandoeningen zoals bijziendheid en verziendheid. Samen worden deze voorwaarden aangeduid als refractive fouten, omdat ze invloed hebben op hoe de ogen een buigen of breken van het licht. De specifieke oorzaak van astigmatisme is onbekend. Het kan erfelijk zijn en is meestal vanaf de geboorte aanwezig. Het kan veranderen als een kind groeit en kan na verloop van tijd afnemen of verergeren.

Optometrisch onderzoek

Een uitgebreid optometrisch onderzoek zal testen voor astigmatisme. Afhankelijk van de hoeveelheid die aanwezig is, kan uw optometrist een bril of contactlenzen aanraden dat het astigmatisme verandert door de manier waarop het licht in uw ogen komt. Een andere optie voor de behandeling van astigmatisme is het gebruik maken van een corneale modificatie procedure genaamd orthokeratology (ortho – k). Het is een pijnloze niet-invasieve procedure die inhoudt die een reeks speciaal ontworpen harde contactlenzen geleidelijk omvormen van de kromming van het hoornvlies.

Laser chirurgie

Laser chirurgie is ook een mogelijke behandeling voor bepaalde soorten van astigmatisme. Het verandert de vorm van het hoornvlies door het verwijderen van een kleine hoeveelheid oogweefsel. Dit gebeurt met een zeer gerichte laserstraal op het oppervlak van het oog.[/vc_column_text][vc_column_text]

Wat zijn de oorzaken van astigmatisme?

Astigmatisme wordt veroorzaakt door de onregelmatige vorm van het hoornvlies en de lens in het oog. Het hoornvlies en de lens zijn primair verantwoordelijk voor de juiste focus licht in je ogen waardoor je dingen duidelijk kunt zien.

Kromming van het hoornvlies

De kromming van het hoornvlies en de lens veroorzaakt licht in het oog om het om te buigen en juist te richten op het netvlies aan de achterkant van het oog. Bij astigmatisme kan het oppervlak van het hoornvlies of de lens een iets andere kromming in een richting zetten dan de andere. In het geval van het hoornvlies, in plaats van een ronde vorm zoals een basketbal is het oppervlak van het hoornvlies meer als een rugbybal. Als gevolg hiervan kan het oog niet in staat zijn om lichtstralen te focussen op een enkel punt waardoor zicht onscherp is op elke afstand.

Soms kan astigmatisme zich ontwikkelen na een verwonding aan het oog of oogoperatie. Er is ook een relatief zeldzame aandoening genaamd keratoconus waarbij het ​​hoornvlies steeds dunner en kegelvormig wordt. Dit resulteert in een grote hoeveelheid astigmatisme in slecht zien dat niet duidelijk kan worden gecorrigeerd met een bril. Keratoconus vereist gewoonlijk contactlenzen voor duidelijk zicht en kan uiteindelijk ontwikkelen tot een punt waar een hoornvliestransplantatie noodzakelijk zal zijn.[/vc_column_text][vc_column_text]

Diagnose van astigmatisme?

Astigmatisme kan worden gediagnosticeerd door middel van een uitgebreid oogonderzoek. Een ogentest voor astigmatisme meet hoe de ogen focussen op licht en bepaalt de kracht van hoe de optische lenzen nodig zullen moeten zijn ter compensatie van een verminderd gezichtsvermogen. Dit onderzoek kan onder meer:

Gezichtsscherpte

Als onderdeel van de test, wordt u gevraagd om brieven op een afstandsgrafiek te lezen. Deze test meet de gezichtsscherpte en die wordt geschreven als een fractie zoals 20/40. Het bovenste getal is de standaard afstand waarop een test wordt uitgevoerd, een twintigste voet. Het onderste getal is de kleinste lettergrootte u kunt lezen. Een persoon met 20/40 gezichtsvermogen zouden binnen 20 voet van een brief moeten worden gezien en bij veertig voet om het duidelijk te krijgen. Normale afstand gezichtsscherpte is 20/20.

Keratometrie

Een keratometer is het belangrijkste instrument dat de kromming van het hoornvlies kan meten. Door het focusseren van een cirkel van licht op het hoornvlies en het meten van de reflectie, is het mogelijk om de exacte kromming van het hoornvlies te bepalen. Deze meting is bijzonder kritisch bij het bepalen van de juiste pasvorm voor contactlenzen. Een meer geavanceerde procedure genaamd corneale topografie kan in sommige gevallen worden uitgevoerd om nog meer details van de vorm van het hoornvlies te verschaffen.

Lichtbreking

Met behulp van een instrument genaamd een phoropter kan uw optometrist een reeks lenzen plaatsen voor uw ogen en meten hoe ze op licht concentreren. Dit wordt uitgevoerd met een draagbare instrument genaamd een retinoscoop of een geautomatiseerd instrument dat automatisch de focus en sterkte van het oog evalueert. De stroom wordt vervolgens verfijnd door reacties van de patiënt om het duidelijkste zicht te laten bepalen.

Met behulp van de informatie verkregen uit deze tests kan uw optometrist bepalen of je astigmatisme hebt. Deze bevindingen gecombineerd met die van andere tests zal de optometrist in staat stellen om de kracht van een lens correctie te geven om duidelijk en comfortabel zicht te bepalen.[/vc_column_text][vc_column_text]

Hoe wordt astigmatisme behandeld?

Mensen met astigmatisme hebben verschillende opties beschikbaar om duidelijk zicht te herwinnen. Zij omvatten:

  • Bril
  • Contactlenzen
  • Orthokeratology
  • Laser en andere refractieve chirurgische procedures
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer