Vitamine A

geschreven door Gezond Balans
[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Vitamine A

Vitamines zijn belangrijk voor een gezond functioneren van het menselijk lichaam. Retinol, een andere naam voor deze vitamine, is een zeer belangrijk element bij de groei en het gezichtsvermogen van de mens. Daarnaast is deze vitamine ook zeer belangrijk voor de weerstand van het lichaam. Daarom wordt deze vitamine ook wel de anti- infectie vitamine genoemd. Volgens de indeling van vitamines behoort vitamine A tot de groep van vet oplosbare vitamines. Bij voldoende inname van bèta caroteen kan ons lichaam zelf deze vitamine aanmaken.

Waar zitten vitamines A in?

In het hedendaagse voedsel zijn veel producten voorzien van deze belangrijke vitamine. De vitamine A komt alleen voor in dierlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan vis, lever en boter. In natuurlijke producten zoals groente en fruit komen alleen de voorlopers (caroteen dat wordt omgezet in het lichaam) van vitamine a voor. In sommige producten komen kunstmatig toegevoegde vitamine a voor, margarine is hier het bekendste voorbeeld van.
Belangrijk om te weten is dat bij het verwarmen van voedsel de in het vet opgeslagen vitamines reduceren tot wel 40%.

Tekort aan vitamine A

Wanneer je gedurende een langere periode voedingsmiddelen met weinig tot geen vitamine a tot je neemt dan bestaat de kans dat er tekort aan vitamine a optreedt. In deze fase zijn een droge schilferige huid, een lage weerstand en dof haar de beste indicatoren voor het vitamine tekort.
Bij een chronisch vitamine a tekort is nachtblindheid en een verstoring van het gezichtsvermogen in eerste instantie het symptoom met blindheid als uiteindelijk gevolg.

In ons lichaam slaan we vitamine a snel een eenvoudig op. Het probleem zit het in het uitscheiden van de overtollige vitamine. Het ophopen van de vitamine (bij een te grote inname) in het lichaam kan tot vergiftiging leiden. De verschijnselen van deze vergiftiging zijn als volgt waar te nemen.
Zo kan je:  duizelig, misselijk en vermoeid zijn, hoofdpijn hebben en een afname van het zichtbeeld waarnemen. Een te hoge dosis van vitamine a kan ook leiden tot leverbeschadiging.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Meer informatie over vitamines

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer