Droge ogen

geschreven door Gezond Balans

Droge ogen

Droge ogen is een aandoening waarbij er onvoldoende tranen komen om de ogen te voeden. Tranen zijn nodig voor het handhaven van de gezondheid van het vooroppervlak van het oog en voor duidelijke zicht. Mensen met droge ogen ofwel die niet genoeg tranen produceren of hebben een slechte kwaliteit van de tranen. Droge ogen is een veel voorkomende en vaak chronisch probleem, vooral bij oudere volwassenen.

Knipperen

Bij elke keer knipperen van de oogleden zijn tranen verspreid over het voorste oppervlak van het oog, bekend als het hoornvlies. Tranen zijn smering en vermindert het risico op een ooginfectie, wassen vreemde stoffen weg in het oog, en houden het oppervlak van de ogen glad en helder. Traantjes vloeien in kleine drainage buizen in de binnenhoeken van de oogleden die afwateren in de achterkant van de neus.

Droge ogen kunnen het gevolg zijn van een onjuiste balans van traanproductie en drainage.

Onvoldoende hoeveelheid tranen worden geproduceerd door verschillende klieren in en rond de oogleden. Traanproductie neigt af te nemen met de leeftijd, met verschillende medische aandoeningen of als een bijwerking van bepaalde geneesmiddelen zijn. Omgevingsfactoren zoals wind en droog klimaat kan ook van invloed zijn bij de volume door toename traanverdamping. Wanneer de normale hoeveelheid traanproductie vermindert of tranen te snel uit de ogen verdampen, kunnen de symptomen van droge ogen ontwikkelen.

Slechte kwaliteit van de tranen

Slechte kwaliteit van de tranen: Tranen zijn opgebouwd uit drie lagen : olie , water en slijm. Bij elke component wordt een functie bij de bescherming en het voeden van de voorkant van het oog. Een gladde olielaag helpt om verdamping van de waterlaag te voorkomen, terwijl de mucinelaag functies verspreidt van de tranen gelijkmatig over het oppervlak van het oog. Als de tranen te snel verdampen of niet gelijkmatig verdeeld worden over het hoornvlies is dat te wijten aan tekortkomingen met een van de drie bestandlagen en kunnen droge ogen symptomen ontwikkelen.
De meest voorkomende vorm van droge ogen komt door een onvoldoende hoeveelheid van de waterlaag tranen. Deze aandoening, de zogenaamde keratoconjunctivitis sicca (KCS), wordt ook wel aangeduid als droge ogen syndroom.

Symptomen

Mensen met droge ogen kunnen symptomen van geïrriteerde, zanderig, krassend, of brandende ogen, een gevoel van iets in hun ogen, teveel water geven, en wazig zien. Geavanceerde droge ogen kan het voorste oppervlak van het oog beschadigen en het gezichtsvermogen aantasten.

Behandelingen voor droge ogen kunnen bijdragen tot herstel of onderhoud van de normale hoeveelheid tranen in de ogen tot droog en gerelateerd ongemak te minimaliseren en om de gezondheid van het oog te houden.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer