[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Inhoud
Diabetes
Er zijn verschillende soorten Diabetes die in de volksmond ook wel suikerziekte wordt genoemd. Een van die vormen is de insuline-afhankelijke Diabetes Mellitus. Om met diabetes een gezond leven aan te kunnen houden bestaat de behandeling uit een voedingsadvies en insulinebehandeling. Minstens 2 op de 100 personen in Nederland hebben Diabetes Mellitus. Vaak is er bij de geboorte in aanleg al een kans op het ontwikkelen van Diabetes. Uiteindelijk is er een trigger geweest, die het daadwerkelijk veroorzaakt heeft. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een virus. Tot op de dag van vandaag weet echter niemand wat de oorzaak echt is.
Vaak wordt er gesproken van type 1 en type 2 diabetes. Mensen waarbij de alvleesklier helemaal geen insuline meer maakt hebben diabetes type 1. Deze vorm van diabetes ontstaat meestal voor je dertigste. Daarom wordt het ook wel jeugddiabetes genoemd. Type 1 diabeten zijn altijd insuline afhankelijk.
Inhoud van deze pagina
- Wat is insuline?
- Belangrijkste symptomen van diabetes
- Niet insuline afhankelijke diabetes
- Diabetes en zwangerschap
- Diabetes en reizen
- Diabetes en lichaamsbeweging
- Diabetes en alcohol
- Diabetes en roken
- Diabetes en ogen
- Diabetes en voeten
- Diabetes en hypo’s
Wat is insuline?
Insuline is een hormoon dat geproduceerd wordt door de alvleesklier, een orgaan dat in het menselijk lichaam achter de maag ligt.
- Insuline zorgt ervoor, dat de glucose uit onze voeding wordt opgenomen in de cellen van het lichaam.
- Als de alvleesklier niet voldoende meer functioneert, zal er insuline geïnjecteerd moeten worden. Het is helaas niet
mogelijk om insuline via de mond in te nemen, omdat het dan in de maag door alle maagsappen zou worden afgebroken.
Wat zijn de belangrijkste symptomen van Diabetes?
- Veel plassen en vooral ook gedurende de nacht
- Dorst en een droge mond
- Gewichtsverlies
- Vermoeidheid
Wat gebeurt er vervolgens?
De insuline zal er, tezamen met een aanpassing van de eetgewoonten, voor zorgen, dat de bloedglucosespiegel weer omlaag gaat, waardoor u zich beter gaat voelen. Hoewel het kan voorkomen, dat u een lichte hoofdpijn voelt en misschien zelfs niet helemaal helder ziet, verdwijnen deze symptomen binnen korte tijd. Binnen 3 maanden zal meestal alles weer genormaliseerd zijn.
Hoe kunt u zelf uw Diabetes in de gaten houden?
Veel mensen met Diabetes controleren zelf hun bloedglucosespiegels en leren op geleide hiervan hun insuline-doseringen aan te passen, om op die manier een betere instelling te bereiken. Het zelf meten van de bloedglucosespiegels kan op een eenvoudige manier door middel van een vingerprik. Voor iemand zonder Diabetes liggen de normale waarden ongeveer tussen de 3 en de 8 mmol/l.
Niet insuline afhankelijke Diabetes Mellitus (Type 2)
2 tot 5% van de Nederlandse bevolking heeft deze vorm van Diabetes.
Wat is Niet Insuline afhankelijke Diabetes Mellitus?
Er wordt van Niet Insuline afhankelijke Diabetes Mellitus gesproken, als:
- uw lichaam niet in staat is voldoende insuline te produceren
- als de geproduceerde insuline slecht van kwaliteit is
- als de geproduceerde insuline niet juist gebruikt wordt.
Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de voeding door het lichaam gebruikt kan worden als energiebron. Hierdoor voelt u zich fit. Als uw lichaam niet in staat is voldoende insuline te produceren, wordt uw bloedglucosespiegel te hoog en kunt u last krijgen van de symptomen die specifiek zijn voor Diabetes Mellitus.
Wat zijn de belangrijkste symptomen van Diabetes Mellitus?
- Vermoeidheid
- Dorst en een droge mond
- Veel plassen, vooral ook gedurende de nacht
- Vertroebeld zicht
- Jeuk aan de huid en aan de geslachtsorganen
Wanneer krijgt u Diabetes Mellitus?
Helaas weet niemand dit. Hoewel het wel bekend is dat mensen met overgewicht vaker deze vorm ontwikkelen. De kansen om diabetes te krijgen zijn ook groter als het bij je in de familie meer voor komt.
Hoe kan Niet Insuline afhankelijke Diabetes Mellitus behandeld worden?
Een belangrijk deel van de behandeling is gelegen in de voeding: Eet gezond en gevarieerd
Belangrijk hierbij is:
- Eet regelmatig en gezond
- Vermijd overgewicht
- Eet meer vezelrijke producten zoals volkoren brood en volkoren granen of pasta’s
- Eet minder suiker en gezoete etenswaren zoals frisdrank, koek en chocolade
- Vermijd teveel vet
- Wees zuinig met zout
- Wees matig met alcohol
- Vermijd producten, speciaal voor diabetici. Deze kunnen een hoog vetgehalte hebben
- Rook niet
- Beweeg voldoende en regelmatig
Inspanning gecombineerd met gezonde voeding zal helpen om uw bloedglucosespiegels te laten dalen. Het is zaak deze spiegels zo veel als mogelijk binnen de normale grenzen te houden, om zo lang mogelijk gezond te leven. Als uw bloedglucosespiegels te hoog blijven, kan het zijn dat u tabletten en/of insuline nodig heeft. U speelt zelf de belangrijkste rol in uw eigen behandeling, duszorg goed voor uzelf en besteed aandacht aan uw diabetes.
Zorgen voor uzelf en leren over uw diabetes, tezamen met de hedendaagse behandeltechnieken, stellen u in staat om een zo normaal, gezond mogelijk leven te leiden!
Diabetes en zwangerschap
Tegenwoordig worden meer dan 90% van de baby’s van moeders met diabetes gezond geboren. Het is heel belangrijk om met jouw diabetesteam te overleggen als je zwanger wilt worden. Zij kunnen je advies verstrekken over jouw insuline, bloedonderzoeken en dieet. Jouw bloedsuikerspiegels moeten drie maanden lang rond het normale bereik (4-7 mmol/l) liggen, voordat je zwanger wordt en tijdens je zwangerschap, om uw baby een zo groot mogelijke kans te geven om gezond ter wereld te komen.
Waar moet u aan denken voor u zwanger wordt?
- Je moet een medisch onderzoek ondergaan.
- Bloedonderzoek voor en tijdens de zwangerschap is van groot belang.
- Je moet worden onderzocht op antilichamen voor rubella (rode hond) en zo nodig worden ingeënt.
- Jouw instelling op lange termijn (HbA1c) moet worden gecontroleerd voor en tijdens de zwangerschap.
- Je moet nu beginnen met het innemen van foliumzuur en daarmee doorgaan tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. (Een tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap kan leiden tot spina bifida.)
- Het is belangrijk om niet te roken tijdens de zwangerschap.
- Bespreek uw diabetesschema voor de zwangerschap en de geboorte met de diabetesspecialist en de gynaecoloog.
Hoe zit het met hypo’s als ik zwanger ben?
- Uw dosis insuline wordt groter tijdens de zwangerschap. Dat is normaal.
- De dosis kan tot twee á drie maal zo groot zijn vlak voor de bevalling, maar zal al gauw na de geboorte weer op het oorspronkelijke niveau terugkeren.
- Veertig procent van de zwangere vrouwen met diabetes zullen hypo’s krijgen waarbij de hulp van anderen nodig is. Uw familieleden moeten weten hoe ze u kunnen helpen.
Omdat er vaker en ernstigere hypo’s kunnen voorkomen, moet u extra voorzichtig zijn bij autorijden, als u lange tijd alleen bent of slaapt op het moment dat u moet eten.
- Een hypo zal geen schade toebrengen aan u of uw baby.
- Bij sommige vrouwen kondigt de hypo zich minder duidelijk aan tijdens de zwangerschap. Het is dus belangrijk om vaker uw bloed te testen. Vraag advies als u last heeft van ochtendmisselijkheid.
Om je gerust te stellen
- U kunt borstvoeding geven net als alle andere vrouwen.
- De kans dat uw baby diabetes heeft, is nauwelijks groter dan wanneer u geen diabetes zou hebben.
- Uw specialist streeft ernaar dat u normaal zult bevallen. U zult echter wel naar het ziekenhuis moeten gaan voor de bevalling.
- Als uw diabetes goed onder controle is voor en tijdens de zwangerschap, is de kans dat uw baby met een misvorming wordt geboren bijna even groot als voor een moeder zonder diabetes.
- Late complicaties van diabetes kunnen niet worden veroorzaakt door zwangerschap. Als u deze complicaties al heeft, zullen ze met de juiste zorg waarschijnlijk niet erger worden tijdens de zwangerschap.
- Ketoacidose is tijdens de hele zwangerschap schadelijk voor uw baby.
In de volgende gevallen moet u op ketonen worden gecontroleerd:
- Uw bloedsuiker is hoog.
- U geeft over.
- U voelt zich niet goed.
Vergeet vooral niet dat uw diabetesspecialist en uw gynaecoloog in het ziekenhuis er zijn om u te helpen voor en tijdens de zwangerschap. Vraag ze gerust alles wat u wilt weten.Vraag uw familie en vrienden om hulp en steun en vergeet vooral niet te genieten van uw zwangerschap!
Diabetes en reizen
U kunt overal naar toe reizen in de wereld. Omdat u diabetes hebt, zult u echter wel een paar extra voorbereidingen moeten treffen voor u op reis gaat. U moet alle vaccinaties krijgen die nodig zijn voor het land waar u heen gaat. Zorg ervoor dat u deze tijdig krijgt, omdat uw diabetes er korte tijd ontregeld van kan worden. Vraag uw reisagent of huisarts om advies. U moet alle vaccinaties krijgen die nodig zijn voor het land waar u heen gaat. Zorg ervoor dat u deze tijdig krijgt, omdat uw diabetes er korte tijd ontregeld van kan worden. Vraag uw reisagent of huisarts om advies. Controleer of uw zorgverzekering voldoet voor het land waar u naar toe gaat. Vaak moet u een goede reisverzekering afsluiten, waar u ook heen gaat. Controleer of ziekten die reeds aanwezig zijn niet worden uitgesloten door de verzekering. Zorg voor een document waaruit blijkt dat u diabetes heeft, eventueel in verschillende talen.
Wat moet u meenemen?
- Twee keer zoveel insuline, spuiten of pennen, naalden, tabletten en testapparatuur als u denkt nodig te hebben.
- Bewaar alles in uw handbagage, zodat u er gelijk over kunt beschikken als u aankomt. Als u met iemand reist, kunt u uw reisgenoot een deel van uw materiaal geven.
- In een warm klimaat wordt insuline soms sneller opgenomen. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig uw bloed test.
- Berg de insuline niet in uw koffers. De temperatuur in de laadruimte van het vliegtuig is heel laag en kan de werking van de insuline beïnvloeden.
- Zorg ervoor dat men altijd kan zien dat u diabetes heeft. Neem een kaartje mee in uw portefeuille of draag een ketting of armband waarop staat dat u diabetes heeft. In sommige gebieden is het raadzaam een verklaring van uw dokter bij u te hebben voor de douane, als u injectiespuiten en naalden meeneemt.
- Denk na over EHBO materieel dat u misschien nodig zult hebben, zoals middelen tegen reisziekte of diarree en pleisters.
- In sommige gebieden moet u malariapillen slikken of heeft u tabletten nodig om het water te zuiveren.
- Zonnebrandolie en een zonnehoed zijn onmisbaar.
- Voldoende voedsel en drinken voor tijdens een oponthoud. Het is geen goed idee om de luchtvaartmaatschappij om speciaal eten voor diabetes patiënten te vragen, omdat dat vaak geen koolhydraten bevat.
- Neem schoenen mee die goed passen en lekker zitten. Uw voeten kunnen opzwellen als het warm is. Loop niet met blote voeten, vooral niet op heet zand.
Als u met insuline behandeld wordt
- Ga na welke soorten en doseringen insuline verkrijgbaar zijn in andere landen voor geval van nood.
- Bewaar insuline op een koele plaats, uit de zon. Gebruik een koeltas en berg de insuline bij aankomst op een koele plaats op. Bewaar insuline nooit in het handschoenenkastje of in de achterbak van een auto, omdat de temperatuur daar heel hoog kan oplopen.
- In een warm klimaat wordt insuline soms sneller opgenomen. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig uw bloed test.
- Zorg ervoor dat de insuline nooit bevriest, omdat de werking dan minder wordt.
- Als u in verschillende tijdzones reist, vraag dan advies aan uw specialist voor u vertrekt.
Als u op reis bent, wees dan flexibel, vooral als u gaat vliegen. Probeer niet uw diabetes perfect onder controle te houden. Geniet vooral van uw vakantie. Als u ziek wordt op vakantie:
BLIJF DOORGAAN MET UW INSULINE OF TABLETTEN TE NEMEN, ZELFS ALS U GEEN VAST VOEDSEL KUNT ETEN.
Vraag voor u op reis gaat aan uw specialist wat u moet doen als u ziek wordt of diarree krijgt. Drink als voorzorgsmaatregel alleen water uit flessen, eet geen sla en let goed op of het restaurant waar u wilt eten, schoon is. Als u lang ziek bent of diarree heeft, moet u EEN DOKTER RAADPLEGEN.
Lichaamsbeweging
Waarom is lichamelijk inspanning zo belangrijk? Inspanning is zowel goed voor uw algehele lichamelijke gezondheid, als ook voor uw diabetes.
Het helpt:
- bij het lekkerder in uw vel zitten
- bij het onder controle houden van uw lichaamsgewicht
- bij het verbeteren van de bloedsomloop
- bij het verlagen van uw bloedglucosespiegel
Zowel bij weinig, als bij middelmatige of flinke inspanning zult u profiteren van de genoemde voordelen!
Hoeveel lichamelijke inspanning is goed voor mij?
Gemiddeld genomen wordt 30 minuten middelmatige inspanning op minimaal 5 van de 7 dagen per week aanbevolen. Onderzoek heeft aangetoond, dat bij dit inspanningsniveau de gezondheid daadwerkelijk beter wordt. Begint u er voor het eerst mee, houd dan voor ogen, dat bovengenoemde een doel is, om te bereiken en bouw dit stapsgewijs op. Middelmatig betekent genoeg om uw hartslag te verhogen. U krijgt het warmer en raakt lichtelijk – maar niet vervelend – buiten adem. Onder fysieke activiteit wordt ook verstaan het in de tuin werken, een stevige wandeling, fietsen, zwemmen en dansen en alle vormen van sport.
Het verbeteren van uw gezondheid help u met:
- het beter omgaan met stress en de dagelijkse inspanningen van het leven
- het onder controle houden van uw bloeddruk
- het verminderen van het risico op hartfalen
- het voorkomen van osteoporose (broze botten) op latere leeftijd
- het verminderen van de kans op sommige vormen van kanker (bijvoorbeeld darmkanker)
- het mobiel en onafhankelijk blijven op latere leeftijd
Hoe kunt u het beste beginnen?
Vragen, die u zichzelf moet stellen:
- Kan ik meer inspanning inpassen in mijn dagelijkse leven? Kan ik de trap gebruiken in plaats van de lift? Kan ik naar de volgende bushalte lopen? Kan ik de auto wat verder parkeren?
- Hoe kan ik mijn dagelijkse inspanning zo variëren, dat het me niet gaat vervelen?
- Op welk tijdstip van de dag zal ik de inspanning uitoefenen? Probeer een tijdstip te vinden, waarbij uw energieniveau op z’n hoogst is!
- Hoe lang moet mijn inspanning duren? Hoeveel energie kan ik er uit halen?
Het kan wellicht een goed idee zijn, om eens bij een arts langs te gaan voor een algemene controle, voordat u met wat zwaardere inspanning gaat beginnen.
Zal inspanning mijn diabetes beïnvloeden?
Afhankelijk van het soort inspanning, dat u doet, kan het zijn, dat het nodig is, om de insulinedosering te verlagen en wat meer te eten om hypo’s te vermijden.
- Heel weinig inspanning zal geen effect hebben op uw bloedglucosespiegels.
- Kortdurende hevige inspanning bijvoorbeeld squashen zal waarschijnlijk leiden tot meer voedsel inname voor de inspanning en meer na de inspanning bij uw volgende snack of maaltijd.
- Bij langdurige inspanning bijvoorbeeld lang fietsen, voetballen of een wedstrijd, zal extra voedsel voor, na en gedurende de inspanning nodig zijn.
- Na inspanning hebben uw spieren ongeveer 1 tot 2 uur nodig om weer op te laden. Gedurende deze tijd zal uw bloedglucosespiegel verder dalen, dus het is belangrijk om vooral ook enkele uren na de inspanning uw bloedglucosespiegels goed in de gaten te houden, om vertraagde hypo’s te voorkomen. Deze kunnen bijvoorbeeld ook ’s nachts nog optreden.
Onthoud: iedereen is verschillend en het zal dus in de meeste gevallen een kwestie zijn van uitproberen om uw inspanning en uw diabetes goed in balans te krijgen. Uw diabetesverpleegkundige kan u helpen hier een passend plan voor te bedenken. Stop in elk geval nooit zomaar met insuline!
Als u insuline-afhankelijke diabetes hebt:
- U moet regelmatig uw bloedglucosespiegel meten, om de balans tussen inspanning, insuline en voeding te meten en te controleren.
- Eet iets extra’s voor en na de inspanning of in plaats daarvan kunt u ook de insulinedosering wat terugschroeven.
- Inspanning kan de opnamesnelheid van de insuline beïnvloeden. Sommige mensen vinden het daarom prettiger vóór de inspanning de te spuiten hoeveelheid insuline in de buik te injecteren
- Controleer altijd of u wel dextro, chocolade of een glucosehoudend drankje bij u hebt (bijvoorbeeld in de zak van een trainingspak of in een heuptasje) als u met inspanning gaat beginnen. Dit is belangrijk!
Sommige sportverenigingen (bergbeklimmen, motorsport etc.) raden het mensen die insuline gebruiken af om aan die betreffende sport deel te nemen. Deze beperkingen verschillen sterk. Vraag daarom bij de Diabetes Vereniging Nederland (of bij uw plaatselijke afdeling) naar meer informatie hierover!
Diabetes en alcohol
Mogen diabetici alcohol drinken?
Een kleine hoeveelheid alcohol kan geen kwaad en daar mogen mensen met diabetes rustig van genieten. Voor mensen met diabetes blijft het algemene advies over het nuttigen van alcohol exact hetzelfde als voor iedereen. Er zijn echter een aantal voorzorgsmaatregelen, waar u extra rekening mee moet houden, voor uw eigen veiligheid en voor die van de mensen om u heen.
Wat is de invloed van alcohol op diabetes?
De lever
- De lever is een belangrijk orgaan in het menselijk lichaam met veel functies. Eén van de functies is het vrijmaken van glucose (vanuit de opgeslagen hoeveelheid glycogeen, het depot) in de bloedstroom, op het moment dat de bloedglucosespiegel daalt.
- De lever is echter niet in staat de glucose vrij te maken, als er te veel alcohol is gedronken. De bloedglucosespiegel zal verder dalen en u krijgt een veel te lage bloedglucosespiegel, een hypo.
- Alcoholvrij of alcoholarm bier kunnen enorm verschillen in het percentage alcohol. Alcoholvrij bier bevat slechts zo’n 0,05% alcohol, terwijl alcoholarm bier meestal zo’n 1/3 deel van de alcohol bevat van het reguliere bier. Drank met minder alcohol bevat doorgaans wel meer suiker dan reguliere drank.
- Bier met minder suiker daarentegen bevat weer meer alcohol.
- Kies voor gewoon bier en niet voor allerlei speciale vormen.
- Weet wat u drinkt en controleer altijd vooraf de informatie op de fles of bij uw diëtiste.
Wat zijn redelijke hoeveelheden alcohol?
Alcohol-eenheid | Calorieën | % Alcohol |
Klein pilsje (fluitje) | 90 | 3-3.5% |
Een glas sterke drank (whiskey, jenever) |
50 | 38% |
Een klein glas sherry | 55 | 16% |
Een glas wijn | 75 | 11% |
Een glas likeur | verschilt | verschilt |
Een aanvaardbare hoeveelheid alcohol voor iemand met diabetes
- Voor mannen: maximaal 3 eenheden per dag = 21 per week
- Voor vrouwen: maximaal 2 eenheden per dag = 14 per week
Alcohol wordt absoluut afgeraden tijdens de zwangerschap. Het is slecht en gevaarlijk voor de baby. Verder zijn 1 á 2 alcoholvrije dagen per week een goede gewoonte voor iedereen (met of zonder diabetes). Als overgewicht een probleem is, is het verstandig de alcohol inname te beperken tot 1 eenheid per dag.
Hoe zit het met alcohol en hypo’s?
Als uw diabetes wordt behandeld met insuline en/of tabletten, dan moet u extra goed oppassen met alcohol, om hypo’s te voorkomen.
- Onthoud: het reactievermogen en het inzicht neemt af bij het gebruik van alcohol. U heeft misschien niet eens in de gaten, dat uw bloedglucosespiegel sterk aan het dalen is. Vertel uw vrienden en kennissen daarom over hypo’s.
- Wees matig met alcohol.
- Drink nooit op een lege maag. Zorg dat u altijd eet, als u drinkt.
- Het kan verstandig zijn een stevige maaltijd te nuttigen en de hoeveelheid insuline aan te passen, voordat u gaat drinken.
- Eet altijd iets en vooral regelmatig bij het drinken van alcohol. Sla geen maaltijden over en vervang zeker geen maaltijden door alcohol. Het is verstandig een glas alcohol af te wisselen met een glas frisdrank.
- Zorg dat u altijd dextro bij u heeft.
- Zorg dat u altijd informatie bij zich heeft over het feit dat u diabetes heeft en wat er in geval van nood gedaan moet worden (een identificatiekaart of een SOS-ketting of armband). Een hypo kan gemakkelijk verward worden met dronken gedrag.
- Onthoud dat een hypo ook nog enkele uren na het drinken van alcohol kan optreden. Controleer dus uw bloedglucosespiegel voor het slapen gaan en neem zo nodig iets te eten.
- Controleer uw bloedglucosespiegel ’s ochtends opnieuw!
Onthoud:
- Sommige alcoholvrije dranken kunnen hoog-calorisch zijn.
- Beperk uw alcohol inname, als u probeert af te vallen, of uw gewicht op hetzelfde peil probeert te houden.
- Vermijd drank met veel suiker, zoals zoete sherry, zoete wijn en likeuren.
- Cocktails en frisdranken dienen bij voorkeur light, suikervrij en laag-calorisch te zijn.
- Alcohol-vrije dranken kunnen meer alcohol bevatten dan u zou verwachten.
Diabetes en roken
Diabetes, Roken en Stoppen met roken
Stoppen met roken? Diabetes verhoogt de kans op een hartaanval of een beroerte. Als u bij uw diabetes gewoon zou blijven roken, verhoogt dit het risico op ziekte of zelfs op overlijden. Ook als u zwanger bent en u hebt diabetes, zult u het advies hebben gekregen te stoppen met roken. Roken schaadt namelijk ook uw baby!
Hoe te stoppen met roken?
Stoppen met roken is niet eenvoudig. Als u echter bedenkt, hoe belangrijk het is voor uw gezondheid, dan moet dit zeker een stimulans zijn.
- U bespaart geld – verwen uzelf daarmee eens extra.
- U zult zich fitter voelen – geen hijgen en puffen meer.
- U zult er beter uit zien – frisse huid en wittere tanden.
- U zult frisser ruiken.
- Uw familie en vrienden lopen minder risico, doordat ze niet meer passief hoeven mee te roken.
Het uzelf voorbereiden op het stoppen met roken kan enige tijd in beslag nemen, van een aantal dagen tot misschien wel een jaar. Het is echter wel de belangrijkste fase, want als u goed bent voorbereid, bent u goed gemotiveerd en daardoor vergroot u de kans op succes! Stoppen met roken is de eerste stap in uw nieuwe niet-rook gedrag. Dit kan binnen een dag veranderen. Blijven stoppen, dus niet meer roken, en uzelf zien als een niet-roker, kost vermoedelijk meer tijd. Naarmate de tijd vordert, wordt het gemakkelijker en iedere dag, dat u niet gerookt hebt, is een succes!
Tips om succesvol te stoppen met roken!
Onderken uw gewoontes. Roken is vaak gerelateerd aan bepaalde tijdstippen en situaties. Een koffie- of theepauze, telefoneren en bijvoorbeeld stress kunnen u er allemaal toe aanzetten om er nog ééntje op te steken. Probeer daarom eens te kijken of u deze gewoontes kunt veranderen. Maak vervolgens een actie-plan.
- Maak het zo gemakkelijk mogelijk voor uzelf.
- Zoek steun bij familie en vrienden, u kunt zich zelfs laten sponsoren. Vertel iedereen, dat u hebt besloten te stoppen met roken en vraag om support en begrip.
- Vermijd plaatsen en situaties, waarvan u van tevoren kunt bedenken, dat u daar behoefte aan een sigaret krijgt.
- Plan bezigheden, om het roken te vervangen, zoals een nieuwe hobby of iets anders, waar u al lang over loopt te denken.
- Ontmoet nieuwe mensen en ga eens ergens anders heen.
- Plan uw maaltijden. Neem er de tijd voor en geniet er van!
- Maak gebruik van ruimtes voor niet-rokers als u uit eten gaat, reist of op bezoek gaat.
- Als u behoefte heeft om iets in uw mond te hebben, neem dan iets om op te kauwen of te knabbelen met weinig vet. Probeer bijvoorbeeld eens suikervrije kauwgum.
- Als u iets wilt doen met uw handen zoek dan iets om mee te spelen, zoals een speciale pen, een muntje of een anti-stress balletje, maar zeker geen sigaret!
- Als u vitamine C neemt, helpt u uw lichaam bij een snellere afbraak van nicotine.
- Praat er met uw diëtiste over als u bang bent om aan te komen als u stopt met roken.
- Spaar het geld, dat u voorheen aan sigaretten uitgaf op. Dit kan wel oplopen tot zo’n € 200 per maand. Na een half jaartje kunt u hier riant van op vakantie.
- Anticipeer op probleemsituaties. Bedenk vooraf welke situaties u toch in de verleiding zouden kunnen brengen en dus moeilijk voor u zijn. Wacht niet tot ze u toch overkomen, maar plan van tevoren, hoe u ze kunt vermijden of hoe u er het beste mee om kunt gaan.
Kies een dag
Kies een dag uit om te stoppen en bij voorkeur een dag waarop het minder moeilijk zal zijn. Dit kan zijn als u het druk zult krijgen of op uw werk of misschien is het juist eenvoudiger voor u als u vrij hebt, omdat u dan meer ontspannen bent. Misschien een belangrijke datum of een datum, die u gemakkelijk kunt onthouden, dan kunt u daar in de toekomst een bijzondere dag voor uzelf van maken.
Diabetes en ogen
Let op uw ogen. Alle mensen met diabetes lopen het risico dat hun ogen worden aangetast. Dit risico kan beperkt worden door de diabetes goed onder controle te houden en door uw ogen regelmatig te laten onderzoeken. Mensen met diabetes lopen ook het gevaar dat hun gezichtsvermogen achteruitgaat als ze ouder worden. Ze hebben evenveel kans als anderen op oogafwijkingen die niets te maken hebben met diabetes.U moet uw ogen en uw gezichtsvermogen eenmaal per jaar laten controleren. Een oogonderzoek door een opticien is gratis voor mensen met diabetes.
Tijdelijke veranderingen in uw gezichtsvermogen
- Misschien is er iets veranderd aan uw gezichtsvermogen in de tijd dat uw diabetes ontdekt werd. Misschien ziet u soms een beetje wazig. Dit komt omdat een hoge bloedsuiker de lenzen van uw ogen aantast.
- Deze toestand zal zich stabiliseren als er een behandelingsschema is opgesteld en uw bloedsuikerspiegels weer bijna normaal worden.
- Ga niet gelijk naar de opticien nadat bij u diabetes is vastgesteld. Wacht eerst twee tot drie maanden voordat u uw gezichtsvermogen laat testen en eventueel nieuwe brillenglazen bestelt.
- Als het behandelschema wordt aangepast, kan er opnieuw iets veranderen aan uw gezichtsvermogen. Dit komt omdat uw bloedsuikerspiegel daalt. De situatie zal weer stabiel worden als uw lichaam zich aan de nieuwe behandeling heeft aangepast.
Naar wie moet u gaan voor een oogonderzoek?
- De opticien is alleen opgeleid om uw gezichtsvermogen te onderzoeken en brillenglazen voor te schrijven.
- De oogarts kan uw gezichtsvermogen onderzoeken en bekijken of u andere oogproblemen heeft, zoals cataracten of glaucoom. De oogarts kan ook de achterkant van uw oog onderzoeken met een fel lampje (dit onderzoek wordt fundoscopie genoemd).
- De huisarts of uw diabetesspecialist in het ziekenhuis kan soms uw ogen ook onderzoeken. In dat geval gaat u alleen naar de opticien om uw gezichtsvermogen te laten testen.
Als u zich zorgen maakt over uw ogen of vragen hebt, praat dan met uw dokter. Als uw gezichtsvermogen plotseling verandert, neem dan direct contact op met uw dokter.
Wat gebeurt er tijdens een fundoscopie?
- Ga na wanneer dit onderzoek moet gebeuren. De oogdruppels die u zult krijgen, prikken een beetje in het begin en kunnen uw gezichtsvermogen een paar uur lang beïnvloeden. Misschien heeft u iemand nodig om u thuis te brengen. U zult niet kunnen rijden tot uw gezichtsvermogen weer normaal is.
- Neem een zonnebril mee, want uw ogen zijn de eerste paar uur na de oogdruppels gevoelig voor licht.
- De oogdruppels zorgen ervoor dat uw pupillen zich verwijden, zodat de arts de achterkant van uw ogen kan controleren op veranderingen die door de diabetes zijn veroorzaakt
- Als uw gezichtsvermogen wordt aangetast door diabetes, kan door snel ingrijpen verdere achteruitgang worden voorkomen.
- De eerste tekenen van oogafwijkingen door diabetes gaan niet gepaard met symptomen als pijn of slechter zien.
- U vindt het wellicht een geruststellend idee om elk jaar een gezichtsproef en een oogonderzoek te laten uitvoeren.
- Als er eenmaal symptomen zijn, kan het moeilijk of zelfs onmogelijk worden om de afwijking te behandelen. Het is dus van groot belang uw ogen regelmatig te laten controleren.
- Sommige ziekenhuizen nemen tegenwoordig foto’s van de achterkant van de ogen, als de pupillen verwijd zijn.
- Deze foto’s worden dan later bekeken door een oogarts en bewaard tot het volgende onderzoek om een vergelijking te kunnen maken.
Wat moet u nog meer weten?
- Vertel uw opticien dat u diabetes heeft.
- Geef uw opticien de naam van uw huisarts en uw specialist.
- Als u een bril draagt, vergeet dan niet deze mee te nemen als u uw ogen laat controleren.
- Kinderen met diabetes moeten regelmatig een oogonderzoek krijgen, vanaf het vijfde jaar nadat de diagnose is gesteld, of vanaf hun puberteit. De frequentie van de controle is eenmaal per 1 á 2 jaar, afhankelijk van bijkomende risicofactoren zoals hoge bloeddruk en vetstofwisseling stoornissen.
- Mensen met diabetes mogen contactlenzen dragen en ook bepaalde soorten wegwerp lenzen. De wegwerp lenzen die 24 uur worden gedragen en daarna weggegooid worden zijn niet aan te bevelen omdat deze vatbaarder zijn voor infecties en sneller een beschadiging van het hoornvlies geven.
- Als er een nadere behandeling nodig is voor uw ogen, moet u direct naar een oogarts gaan.
Diabetes en voeten
Niet iedereen met diabetes heeft of krijgt last van zijn voeten, maar uw voeten kunnen door diabetes wel gevaar lopen. Door aantastingen van de zenuwen kan het gevoel in uw voeten verminderen, waardoor u mogelijk bij een wondje geen pijn aan uw voeten voelt. Voetproblemen kunnen te allen tijde optreden, zelfs als u uw diabetes goed onder controle hebt. Daarom is het belangrijk om uw voeten regelmatig te inspecteren, er zuinig op te zijn en gevaar op beschadiging zo veel mogelijk vermijden.
Waarom moet u op uw voeten letten?
Niet iedereen met diabetes heeft of krijgt last van zijn voeten, maar uw voeten kunnen door diabetes wel gevaar lopen.
Hoe kunt u goed voor uw voeten zorgen?
Wat u wel moet doen:
- Controleer uw voeten en uw schoenen dagelijks. Gebruik hierbij een spiegel, om ook de onderkant van uw voeten te bekijken. Onthoud: het kan goed zijn, dat u al een wondje hebt, maar hier niets van voelt!
- Zorg dat uw voeten goed schoon blijven. Was ze goed en droog ze grondig, vooral ook tussen de tenen.
- Houd de huid van de voeten soepel en zacht met een speciale voetencrème, olijf olie of een bodylotion, maar niet tussen de tenen!
- Loop niet op blote voeten! Draag altijd schoenen of slippers.
- Knip de teennagels precies volgens het model van de teen. Dit is eenvoudiger na het wassen, omdat ze dan zachter zijn. Als u zelf niet uw nagels kunt knippen, laat dit dan doen door een pedicure.
- Kies voor schoenen, die goede ondersteuning geven. Ze moeten breed, lang en diep genoeg zijn. Controleer altijd, of u uw tenen kunt bewegen.
- Heeft u nieuwe schoenen gekocht, zorg dan dat u deze goed inloopt, door ze elke dag voor een kortere tijd te dragen.
- Controleer ook uw schoenen op plooien, scherpe randen en uitsteeksels. Maak er een gewoonte van uw schoenen altijd even om te draaien, voordat u ze aantrekt, om er zeker van te zijn dat er geen steentjes e.d. in zitten.
- Ruim zittende, maar wel goed passende sokken of kousen zijn het beste. Zorg dat ze niet gedraaid of geplooid zitten, als u in uw schoen gaat. Heeft u sokken met ribbels en naadjes, draag deze dan binnenstebuiten. Doe elke dag schone sokken aan.
- Draag de juiste schoenen bij de juiste activiteit: loopschoenen voor joggen, wandelschoenen als u gaat wandelen etcetera.
Wat u niet moet doen:
- Voorkom extreme temperaturen voor uw voeten, zowel te heet, als te koud!
- Vermijd hete baden. Doe altijd eerst koud water in het bad en vul dit aan met warm water, tot het de juiste temperatuur heeft bereikt. Test het met uw elleboog.
- Ga niet dicht bij verwarmingen of haardvuurtjes zitten.
- Gebruik geen warmwaterkruik in bed. In de plaats daarvan kunt u beter warme, comfortabele, loszittende badsokken dragen.
- Draag de juiste schoenen bij de juiste activiteit: loopschoenen voor joggen, wandelschoenen als u gaat wandelen etc.
- Probeer nooit zelf te gaan snijden aan likdoorns of eelt.
- Gebruik NOOIT messen voor likdoorns op uw voeten. Ga hiervoor altijd naar een pedicure of een podotherapeut.
- Loop niet op blote voeten. Onthoud, dat u verminderd gevoel in uw voeten kan hebben!
- Verwaarloos geen wondjes aan uw voeten, ook niet als ze klein zijn en onschuldig lijken.
- Peuter niet te ver in de hoeken van uw teennagels
Diabetes en hypo´s
Wat is Hypoglycaemie?
Men spreekt van hypoglycaemie, kortweg ook wel hypo genoemd, als de bloedglucosespiegels te laag zijn. Een hypo kan optreden, als je behandeld wordt met insuline en ook met sommige soorten tabletten.
Hypo’s kunnen erg snel gebeuren en kunnen veroorzaakt worden door:
- meer inspanning dan gebruikelijk
- te weinig eten
- het overslaan van maaltijden of te laat eten
- te veel insuline/tabletten
- alcohol
- warm weer
- of een andere, niet duidelijke reden!
Wat voelt u bij een hypo?
De voorbodes van een hypo verschillen van persoon tot persoon. Mogelijke gewaarwordingen zijn:
- Bibberen/duizelig
- Verward
- Onrust
- Honger
- Tintelende lippen of vingertoppen
- Vermoeidheid
- Transpireren
U kunt hierbij last hebben van:
- Hoofdpijn
- Vertroebeld zicht
Andere mensen in uw omgeving kunnen het volgende waarnemen:
- U ziet bleek met glazige ogen
- U heeft moeite met duidelijk praten
- U beweegt ongecoördineerd
- U bent onderhevig aan wisselende stemmingen
Waar moet u aan denken?
- Neem altijd iets van suiker (dextrose) mee (in uw tas, zak en uw auto)
- Zorg dat u een diabetes identificatie bij zich heeft (bijvoorbeeld een diabetespas)
- Vertel uw vrienden, kennissen en collega’s, dat u diabetes heeft en leg ze uit, hoe ze u kunnen helpen in het geval van een hypo.
Als u een hypo krijgt, terwijl u aan het rijden bent:
- neem 4 dextro’s
- stop de auto en zet hem aan de kant
- haal de sleutels uit het contact
- wees voorzichtig bij het verlaten van de auto. Wacht tot u uw hypo onder controle heeft.
- Probeer er achter te komen, waarom u een hypo heeft (gehad) en controleer in elk geval uw bloedglucosespiegel
- Als u iedere dag op hetzelfde tijdstip een hypo hebt, dan kan het noodzakelijk zijn, om uw medicatie aan te passen. Neem hierover contact op met uw arts en/of uw diabetesverpleegkundige
- Draag altijd een identiteitsbewijs in de vorm van een armband of een ketting, voor het geval u de kluts kwijt bent en mensen in uw omgeving u niet kennen
Wat moet u doen bij een hypo?
Bij een milde hypo: stop met wat u aan het doen bent en handel vooral snel. Neem een snelle suiker, bijvoorbeeld:
- limonade
- dextro (minimaal 4 tabletten)
- suiker, honing of jam
Dit zal ervoor zorgen, dat uw bloedglucosespiegel weer binnen enkele minuten stijgt. U voelt zich direct weer beter. Als er binnen 5-10 minuten geen verbetering optreedt, neem dan opnieuw een snelle suiker. Om te voorkomen, dat uw bloedglucosespiegel weer daalt, neemt u iets van het volgende er direct achteraan:
- koek/biscuitje
- boterham
- fruit
- melk
- een maaltijd, als het etenstijd is
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]