Ziekte van Paget

geschreven door Gezond Balans

Wat is de ziekte van Paget?

De ziekte van Paget is een botziekte die zorgt voor een te snelle botafbraak en een te snelle botopbouw. Dit heeft tot gevolg dat de botten verdikkingen en vervormingen krijgen. De ziekte van Paget is een chronische ziekte. Dit betekent dat de ziekte niet genezen kan worden, er kunnen wel medicijnen gebruikt worden om de ziekte milder te maken. Weinig mensen hebben de ziekte van Paget, want de ziekte is zeer zeldzaam. Patiënten die Paget hebben zijn vooral mensen van boven de 55 jaar, want bij personen jonger dan 40 jaar komt deze ziekte zeer zelden voor.

De ziekte 

Een bot dat aangetast is door de ziekte van Paget groeit te snel, hierdoor breekt het bot zich ook te snel af. Hierdoor ontstaan botten die niet volgroeid zijn, ze zijn daarom minder sterk en vaak ook vervormd. Het kan ook voorkomen dat er in de aangetaste botten verdikkingen of verdunningen zitten. De ziekte van Paget kan in principe in elk bot plaatsvinden. In de praktijk komt deze ziekte echter vaker voor in de schedel, ruggenwervels en de pijpbeenderen van de armen en benen.

Oorzaak 

Er is geen duidelijke oorzaak bekend voor het krijgen van de ziekte van Paget. Er is echter wel een vermoeden dat de ziekte wordt opgedaan door een ‘slow virus’, dit is een virus dat langzaam groeit. Hierdoor zou de infectie al jaren geleden opgelopen kunnen zijn. Na een aantal jaar zou het virus dan zo sterk vermenigvuldigd zijn om enige schade toe te kunnen brengen.

Een erfelijke factor speelt ook een rol in het krijgen van Paget. In sommige families komt de ziektes relatief vaker voor dan in andere families. De personen in deze familie hebben een afwijkend gen, dat ervoor zorgt dat de ziekte ontstaat. Dit gen zorgt ervoor dat er een te grote activiteit is bij de osteoclasten. Dit zijn de cellen die ervoor zorgen dat botcellen zich delen, dus dat het bot groter wordt. Bij gezonde botten gaat de botopbouw even snel als de botafbraak. Door de versnelde botopbouw moet er ook een versnelde botafbraak zijn, deze botafraak zal, doordat hij snel gaat, minder zorgvuldig zijn. Hierdoor zullen vervormingen ontstaan. Ook zorgt dit ervoor dat de botten minder sterk zijn.

Ook omgevingsfactoren spelen een rol in het krijgen van deze ziekte. Dit werd geconcludeerd uit het gegeven dat in bepaalde streken de ziekte meer voorkomt dan in andere streken.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer