Buik

geschreven door Gezond Balans

In je buik gebeurt er veel zonder dat je het echt doorhebt. Na het inslikken namelijk komen voedsel en drank via de slokdarm naar de maag. De maag is de eerste stop in het spijsverteringskanaal voordat voedsel naar de dunne darm gaat. Dit proces gebeurt allemaal in je buik. Maar wat is nu daadwerkelijk de functie van de buik? En welke ziektes zijn er?

Functie van de buik en maag

De maag is een boonvormig zakje dat zich achter de onderste ribben bevindt. Zodra voedsel de maag bereikt, sluiten sluitspieren bij de opening van de maag en de uitgang naar de dunne darm. De binnenkant van de maag scheidt vervolgens zoutzuur en enzymen af die het voedsel afbreken, zodat het zijn reis door het spijsverteringsstelsel kan voortzetten, volgens de Cleveland Clinic. Omdat het zuur en enzymen afscheidt, trekken de buikspieren samen in een proces dat peristaltiek wordt genoemd om het voedsel te mengen met het zuur en de enzymen.

Het zuur werkt ook om schadelijke microben te doden die mogelijk samen met eten en drinken in het lichaam zijn terechtgekomen. Het zuur kan de maag beschadigen, dus scheidt het een kleverig, neutraliserend slijm af dat de wanden bedekt en het beschermt tegen schade. Volgens het Digestive Disease Center (DDC) in de Verenigde Staten maakt de maag ook een stof aan die het lichaam nodig heeft om vitamine B12 op te nemen.

Breedste deel van het spijsverteringsstelsel

De maag is het breedste deel van het spijsverteringsstelsel. Het verteert niet alleen voedsel, het slaat het ook op. Volgens de BBC kan de maag iets meer dan een liter (1 liter) voedsel tegelijk bevatten. Door het ontwerp van de maag kan een persoon een grote maaltijd eten die na verloop van tijd langzaam kan worden verteerd. Volgens de BBC kan het vier tot zes uur of langer duren om een maaltijd te verteren. Hoe hoger het vetgehalte van het voedsel, hoe langer het duurt voordat het voedsel verteerd is.

Buikpijn, aandoeningen en ziektes

De buik kan veel verschillende aandoeningen en ziekten hebben die pijn, ongemak, spijsverteringsproblemen en zelfs de dood kunnen veroorzaken.

Een van de meest voorkomende buikproblemen zijn maagklachten of dyspepsie. “Dyspepsie is een term die wordt gebruikt om een of meer symptomen te beschrijven, waaronder een vol gevoel tijdens een maaltijd, een oncomfortabele volheid na een maaltijd en brandend gevoel of pijn in de bovenbuik,” zei Dr. Lisa Ganjhu, klinisch assistent-professor in de geneeskunde en gastro-enteroloog in het Langone ziekenhuis in New York.

Pijn in de bovenbuik, indigestie en brandend maagzuur treft elk jaar ongeveer 25 procent van de bevolking, volgens de DDC. Behandeling van maagklachten hangt meestal af van de oorzaak. De oorzaak kan even goedaardig zijn zoals voedsel intolerantie of ernstig als gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), zoals een maagzweer of kanker. Let er wel op dat de goedaardig verreweg de meest voorkomende oorzaak is. Twijfel je toch? Bel dan je huisarts.

Refluxziekte

De refluxziekte treedt op wanneer de zuurinhoud in de maag terugvloeit naar de slokdarm. Kruidig voedsel, munt, chocolade, cafeïne, alcohol of citrusvruchten verhogen de ontsteking of zuurgraad van de maag, wat reflux kan veroorzaken. Voedsel dat langer verteert, zoals vet voedsel, kan GERD-symptomen verergeren. Stress en angst kunnen ook bijdragen aan GERD.

Maagzweren zijn breuken in de maagwand, veroorzaakt door bepaalde medicijnen en te veel zuur in de maag. Deze breuken worden blootgesteld aan de zuren in de maag en veroorzaken pijn. In de meeste gevallen kunnen zweren gemakkelijk met medicijnen worden behandeld.

Maagkanker is kanker die in de maag ontstaat. Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine (NLM) treft het vooral ouderen. Twee derde van de mensen met maagkanker is ouder dan 65 jaar. In de gevorderde stadia zijn sommige symptomen van maagkanker onverklaarbaar gewichtsverlies, braken, bloed in de ontlasting, geelzucht of slikproblemen. Elk jaar sterven volgens de American Cancer Society ongeveer 10.720 mensen aan maagkanker.

Buikgriep is helemaal geen griep. Het is een maagvirus. Flus beïnvloedt de luchtwegen, niet het spijsverteringskanaal. Volgens de Mayo Clinic zijn enkele veel voorkomende symptomen waterige, meestal niet-bloederige diarree, buikkrampen, braken, misselijkheid, spierpijn, hoofdpijn en lichte koorts.

Wat kan je doen om maag en buikklachten te voorkomen?

Onderstaande tips geven een inzicht en kunnen helpen om problemen in de maag en buik te voorkomen:

  • Eet kleine maaltijden.
  • Vermijd alle koolzuurhoudende dranken.
  • Eet een dieet dat rijk is aan fruit en groenten en verminder vet voedsel.
  • Stoppen met roken.
  • Verlies gewicht.
  • Maak na de maaltijd een wandeling of blijf rechtop staan.
  • Vermijd snacks voor het slapengaan.
  • Vermijd irriterend voedsel.
  • Drink minimaal acht glazen water of een andere niet-cafeïnehoudende vloeistof per dag.
  • Gebruik indien nodig zuurremmende medicijnen.
  • Laad vezels op om uw ontlasting te vergroten. Eet minimaal 25 tot 30 gram vezels per dag.
  • Lopen, hardlopen, krachttraining / krachttraining helpen allemaal.
  • Ga naar het toilet als je de drang hebt om naar de WC te gaan. Wacht niet.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer