Afvallen Blog Fitness Lichaam Lifestyle Sporten Vet verliezen Voeding

Eiwitdieet: 4 belangrijke onderdelen!

Afslanken

Waar moet je op letten bij een eiwitdieet?

Het eiwitdieet is één van de meest efficiënte diëten die je kan volgen wanneer je wilt afvallen en ondertussen je spiermassa wilt behouden. Misschien stel je je bij een eiwitdieet echter iets heel anders voor dan wat het in werkelijkheid is. Veel mensen denken dat een succesvol eiwitdieet bestaat uit eiwitshakes en weinig anders. Het is wel zo dat eiwitrijke shakes je kunnen helpen om op een eenvoudige manier veel eiwitten op te nemen, maar eigenlijk zijn er nog een aantal veel belangrijkere vereisten voor een succesvol en gezonde eiwitdieet. We overlopen even vier pijlers van een gezond en doeltreffend eiwitdieet.

  1. Mineralen en vitaminen zijn erg belangrijk
  2. Niet teveel koolhydraten eten
  3. Voldoende water drinken
  4. Veel bewegen

Vitaminen en mineralen zijn erg belangrijk!

Je kan niet leven op eiwitten alleen. Eiwitten leveren namelijk wel veel energie, maar je lichaam heeft meer nodig dan alleen maar energie. Het moet ook gezond blijven. Zeker wanneer je aan een dieet begint dat gepaard gaat met strenge veranderingen in je dagelijkse eetpatroon, is het belangrijk dat je voldoende mineralen en vitaminen opneemt, zodat je lichaam sterk genoeg is om de plotse veranderingen aan te kunnen.

Om te zien hoe snel je veranderd kun je het beste je BMI bijhouden. Breken je BMI bij aanvang van het dieet en na een aantal weken en zie het verschil. Je kunt hier eenvoudig je BMI berekenen.

Mineralen en vitaminen vind je voornamelijk in groente en fruit. Je hebt geen enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen nodig, maar als het op groente aankomt, is het beter te veel dan te weinig te eten. Wanneer je niet genoeg mineralen en vitaminen in je lichaam hebt, kan dat namelijk voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Groenten bevatten, naast mineralen en vitaminen, eigenlijk enkel water en vezels. Je kan er dus zo veel van eten als je wilt. Met fruit moet je wel opletten, want veel fruitsoorten bevatten erg veel suiker.

Eet niet te veel koolhydraten

Koolhydraten zijn de grote vijand van elk succesvol eiwitdieet. Je wilt dat je lichaam zijn energie haalt uit eiwitten en niet uit suikers en dus moet je je koolhydraat opname stevig terugschroeven. Koolhydraten vind je niet enkel in snoepgoed en frisdranken, maar ook in granen en pasta. Let dus goed op met wat je eet, want voordat je het goed beseft, heb je een grote hoeveelheid koolhydraten binnen.

Drink voldoende water

Een groot deel van je lichaam bestaat uit water en dat hoort zo. Al de biologische functies in je lichaam hebben water nodig om te werken. Bovendien helpt water je om al de afvalproducten die je lichaam produceert af te voeren.

Beweeg en wees actief

De rol van sport en beweging mag je zeker niet onderschatten wanneer je een succesvol eiwit dieet wilt volgen. Door te sporten verhoog je de activiteit van je metabolisme, waardoor je sneller vet verbrandt en dus sneller afvalt. Je hoeft geen intense krachttraining te doen om af te vallen, maar het helpt vast en zeker om een actievere levensstijl op te bouwen. Kies ervoor om te voet of met de fiets ergens heen te gaan en laat de auto thuis. Kies voor een avondwandeling in plaats van een late film, neem de trap in plaats van de lift. Al die kleine dingen helpen je om een actievere levensstijl op te bouwen waardoor je sneller vet verbrandt en je eiwit dieet zo veel doeltreffender wordt.

Over de auteur

Avatar

Gezond Balans

Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen.