Het is misschien niet het leukste onderwerp, maar voor veel ouderen wel de dagelijkse praktijk. Daarom is het zeer belangrijk om te weten wat je eraan kunt doen en ook hoe je het kunt voorkomen. Want er bestaan helaas nog steeds veel misverstanden over incontinentie. Het hoeft ook niet direct incontinentie te zijn. Soms is er sprake van een medische oorzaak zoals een blaasontsteking of prostaatproblemen. In andere gevallen ligt het weer aan de bekkenbodemspieren. Het goede nieuws is dat je deze kunt trainen. In deze blog zetten we alles even op een rij.
Inhoud
Direct incontinentiemateriaal gebruiken
Vaak wordt te snel naar incontinentiemateriaal gegrepen. Dit terwijl uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is dat ouderen zo lang mogelijk zelf naar het toilet blijven gaan. Incontinentie heeft grote gevolgen voor ouderen. Het kan leiden tot stemmingswisselingen, sociaal isolement en stress voor de mantelzorgers.
Mobiliteit beperken
Soms worden bij het slapengaan de bedhekken omhoog gedaan. Het beperken van de mobiliteit is echter geen goed idee. Zo verdwijnt vaak de laatste beweging en dat is zeer slecht voor het lichaam. Ook heeft dit negatieve gevolgen voor de gezondheid. Soms wordt ook gedacht dat ouderen te vaak een beroep doen op verzorgers om naar het toilet te gaan. In de praktijk blijkt juist dat ouderen zich generen om hulp te vragen en dit juist zo lang mogelijk uitstellen.
Te snel conclusies trekken
Wanneer je je urine niet kunt ophouden, dan wordt er vaak direct aan incontinentie gedacht. Toch hoeft dit lang niet altijd het geval te zijn. Soms is er sprake van andere gezondheidsklachten. Denk bijvoorbeeld aan een blaasontsteking, prostaatklachten of te weinig drinken. Voor de eerste twee klachten bestaat effectieve medicatie. Te weinig drinken irriteert de blaas waardoor ook incontinentie kan ontstaan. Drink dus 2,5 liter vocht per dag en neem niet teveel koffie of alcohol.
Uitsluitend incontinentiemateriaal gebruiken
Uit onderzoek is gebleken dat de zelfstandige toiletgang ook bij incontinentie belangrijk is. Zo blijven ouderen zo lang mogelijk deels nog continent. Ook is belangrijk dat ouderen zelf het incontinentiemateriaal gebruiken. Help ze daarbij bij voorkeur zo min mogelijk.
Een inlegger zorgt voor een betere opvang
Dit is ook een misverstand. Een extra inlegger zorgt niet voor een betere opvangcapaciteit. Er wordt gedacht dat het incontinentiebroekje in dit geval net zo werkt als een gewone onderbroek. Inleggers en incontinentiebroeken zijn vaak echter helemaal niet nodig en ook zeer kostbaar. Gewone Tena luiers zijn meestal meer dan voldoende.
Zwakke bekkenbodemspieren
Bij veel mensen zijn simpelweg de slappere bekkenbodemspieren de oorzaak van het urineverlies. Soms is de bekkenbodem ook verzakt. Je kunt echter oefeningen doen om deze spieren te versterken. Vaak verbetert de situatie dan aanmerkelijk. Soms lost het hele probleem zich ook totaal op. Versterk de bekkenbodemspieren met deze oefening. Span tegelijkertijd de bekkenbodemspieren en de plasspieren aan en trek ze op. Laat ze daarna weer los. Doe dit drie keer twintig keer in totaal. Herhaal dit een aantal keer per week.
Weet je niet goed welke materialen voor jou kunnen helpen? Met een gratis keuzehulp voor incontinentiematerialen kan je op een eenvoudige manier zien welke materialen jou enorm kunnen helpen.