Veel pubers zijn niet echt gemotiveerd om te studeren. Ze kunnen hun aandacht vaak maar kort vasthouden en zijn snel afgeleid. Ook zijn ze vaak met veel andere dingen bezig naast school en studie. Ze hebben moeite om aan iets te beginnen en zijn lastig aan te sturen. Vaak leidt dit tot minder goede prestaties op school en/of zitten blijven. Voor veel ouders is dit lastig, want een diploma met goede cijfers is natuurlijk belangrijk voor de toekomst. Daarnaast heeft je puber jouw motivatie ook echt nodig. Hoe kun je dus als ouder je puber stimuleren om zich in te zetten voor betere prestaties op school? In deze blog zetten we 5 tips van experts op een rij.
Inhoud
Wat is de reden?
Allereerst is het belangrijk om erachter te komen wat nu precies de reden is. Zit het hem in het ontbreken van een structuur, slechte planning, faalangst, slechte concentratie of is de leerstof onvoldoende interessant? Praat dus met je zoon of dochter om erachter te komen waar de schoen nu precies wringt. Daarna kun je veel gerichter actie ondernemen.
Ondersteuning bij zelfstandig studeren
Eén van de belangrijkste struikelblokken bij pubers is de planning. En vaak komt de concentratie daar nog bovenop. De hersenen van een puber zijn volop in ontwikkeling en daardoor lukt plannen eigenlijk helemaal niet. Hoe help je je kind dus bij het maken van een goede planning? Bekijk samen de agenda, bepaal de prioriteiten en maak een schema. Bespreek ook samen wanneer er overhoor- of controlemomenten zijn. Check ook de normering in de schoolgids zodat duidelijk is waar je kind aan moet voldoen.
Uitbesteden
Lukt het echt niet om de juiste structuur en planning te maken? Dan is extra ondersteuning ook een zeer goede overweging. Denk bijvoorbeeld aan bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining. Zo is er een vaste structuur en blijft er door de efficiency ook veel meer vrije tijd over voor je kind. Want uitstelgedrag kost namelijk heel veel tijd. Door de vaste structuur en de juiste begeleiding resulteert dit over het algemeen ook in betere cijfers, meer zelfvertrouwen en een betere motivatie. Ten slotte blijkt in de praktijk ook dat de cijfers bij examentraining bijvoorbeeld gemiddeld 1.4 punt hoger liggen.
Geef alleen positieve feedback
Pubers zijn onzeker en reageren daarom slecht op kritiek. Kies dus voor en positieve en opbouwende insteek. En betrek je puber bij het maken van de planning. Doe het samen en laat je puber meedenken wat hem of haar zou helpen. Dat werkt veel beter. Wees natuurlijk wel eerlijk en authentiek in je feedback. Ook beloningen werken motiverend. Dus eerst huiswerk maken en studeren en erna iets leuks doen.
You study op YouTube
Zien studeren doet studeren, zo blijkt. Daarom zijn er verschillende studenten die een YouTube kanaal zijn gestart om samen te studeren. Studenten vinden het namelijk gezellig om samen te komen online: dat werkt motiverend. Niet om te gamen of kletsen dus, maar om te studeren. Op YouTube vind je veel verschillende kanalen waar je samen kunt studeren. Eén van die kanalen is bijvoorbeeld Study Vibes met 20.000 volgers.