Slechte gezondheid? Je relatie is misschien de boosdoener

Relatie

“Een relatie is goed voor je,” dat wordt je al vroeg in je twintiger jaren verteld door iedereen om je heen. Je weet daardoor misschien al dat relaties goed voor je gezondheid zijn, de levensduur en ook je levensverwachting. Over het algemeen is er niets mis met deze uitspraak: relaties zijn écht goed voor je, met allerlei voordelen die je gezondheid in balans kunnen brengen. Er is echter een situatie waarin dit niet geldt. Relatieproblemen zijn niet goed voor je gezondheid als je je in een slechte relatie begeeft.

Sommige relaties zijn niet goed voor je
Vraag je je af waarom je er zo bleekjes uitziet, kringen onder je ogen hebt en drie dagen per week een humeur hebt? Waarschijnlijk weet je het antwoord al. Het zou zomaar met je relatie te maken kunnen hebben. Iedereen die een vervelende scheiding heeft doorgemaakt, of bedrogen is of emotioneel misbruikt, zal je vertellen dat niet alle relaties goed voor de gezondheid zijn. Je mentale gezondheid gaat achteruit door de voortdurende stress, het herstel van ziektes gaat langzamer en je hebt meer risico op hartklachten. Dit wordt bevestigd door meerdere onderzoeken. Om snel aan je gezondheid te werken is het beste dat je rust aan je hoofd hebt. Snel scheiden met mediation is dan een optie die je kan overwegen. Zo ga je op een goede manier uit elkaar met minder stress en spanning.

Wat de wetenschap ons ​​vertelt
In een onderzoek onder 9.000 mannen en vrouwen in de Britse overheidsdienst werden de relaties van deze deelnemers onderzocht. De deelnemers werden ondervraagd over hun relaties en de verschillende negatieve aspecten die bestaan ​​in hun relaties. Daarbij werden ze ook nauwlettend gevolgd op gezondheidsproblemen. Wat bleek? Degenen die meer negatieve ervaringen hadden in hun relaties hadden 34 procent meer kans op het ontwikkelen van hartproblemen.

In een ander onderzoek van het Portland State University Institute on Aging werden meer dan 666 volwassenen voor een periode van meer dan 2 jaar gevolgd. In dit onderzoek kwam naar voren dat langdurige conflicten in een relatie in verband staan met een groot aantal negatieve gezondheidsproblemen, omdat stress het immuunsysteem verslechterd. Elke vorm van stress, of het nu komt door een slechte relatie of een veeleisende baan, heeft een opmerkelijke impact op de werking van het immuunsysteem.

In weer een ander onderzoek, uitgevoerd over een periode van 16 jaar, werden 373 heteroseksuele stellen gevolgd. Er werd gekeken naar verschillende aspecten van de relatie zoals de problemen en de gezondheidseffecten. De onderzoekers ontdekten dat conflicten in de relatie de gezondheid van zowel mannen als vrouwen negatief beïnvloeden. Met andere woorden, nog een onderzoek dat aantoont dat een ongezonde relatie niet goed voor je is.

Dit zijn slechts drie onderzoeken die aantonen dat een slechte relatie invloed kan hebben op je gezondheid. De slechte relatie kan op verschillende manieren invloed hebben op je gezondheid. Bijvoorbeeld, het onderdrukken van je gevoelens is ongezond, vooral als dit gevoelens boosheid of wrok zijn. Je partner negeren helpt niet, het maakt de problemen alleen maar groter.

Slecht of gezond?
Vraag je je af of je relatie slecht of gezond is? Slechte relaties worden gekenmerkt door onzekerheid, machtsmisbruik en controle. Je partner of jij bent veeleisend, egoïstisch en oneerlijk. Of er is sprake van voortdurende kritiek en negativiteit. Als je erover wilt praten wordt je geconfronteerd met  wantrouwen, vernederende opmerkingen en jaloezie. Dit zijn slechts enkele kenmerken van een slechte relatie. Als je je afvraagt of je relatie wel zo gezond is als je denkt, dit zijn de kenmerken van een gezonde relatie.

Het is mogelijk om je gezondheid in balans te hebben terwijl je je in een slecht relatie begeeft, maar makkelijk is het niet. Als je je dus afvraagt hoe het komt dat je je zo slecht voelt, dan is het misschien het je relatie die de boosdoener is.

Herman van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.