Drempels kunnen voor veel ongemak zorgen. Met name voor senioren of wieltjes waar een wat groter gewicht op rust. Zoals bijvoorbeeld het geval is bij een rollator, karretje, scooter of heftruck. De drempel kan zorgen voor onveilige situaties en extra inspanning. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van een drempelhulp.
Inhoud
Welke soorten drempelhulpen zijn er verkrijgbaar?
Tegenwoordig heeft u de keuze uit diverse soorten drempelhulpen. Welk voor u geschikt is, hangt af van de situatie en uw voorkeuren. Het type is bijvoorbeeld afhankelijk van de te verwachten fysieke belasting, de hoogte van de drempel en de mate van gebruik. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit:
- rubberen drempelhulpen
- metalen drempelplaten
- mobiele drempelplaten
- verstelbare drempelplaten
Tegenwoordig is rubber het meest gebruikte materiaal bij drempel oplopen. Dat komt met name doordat rubber een relatief hoog gewicht heeft. Hierdoor ligt het stabiel waardoor de oploop vaak niet vast bevestigd hoeft te worden. Daarnaast heeft rubber een stroef oppervlak wat zorgt voor een goede grip. Zelfs wanneer de oploop nat wordt.
Een oploop voor onderweg wordt meestal gemaakt van metaal. Dit materiaal klinkt zwaarder dan rubber maar er hoeft minder materiaal te worden gebruikt. Daardoor zijn metalen drempelhulpen toch lichter dan de rubberen uitvoeringen. Mede hierdoor zijn de metalen uitvoeringen handig als mobiele drempelhulp. Daarnaast kunnen Aluminium oplopen makkelijker inklapbaar worden gemaakt en worden voorzien van handvatten. Voor extra grip is het Aluminium aan de bovenzijde voorzien van een anti slip profiel. Vergelijkbaar zoals bij traanplaat.
Wetgeving omtrent toegankelijkheid van openbare gebouwen
De wet- en regelgeving is de laatste jaren aangepast op het gebied van de toegankelijkheid van openbare gebouwen. Dit komt doordat de overheid iedereen gelijke kansen wil bieden. Invalide mensen moeten dezelfde kansen hebben als valide mensen. Praktisch gezien houdt dit in dat openbare gebouwen ook goed toegankelijk dienen te zijn voor mensen met bijvoorbeeld een rolstoel, rollator of scootmobiel.
Bij gebouwen zoals restaurants zal een oploop niet zo vaak worden gebruikt. In dergelijke situaties kan worden gekozen voor een draagbare drempelhulp. Deze uitvoeringen zijn compact inklapbaar en voorzien van een handvat. Meestal zijn deze mobiele drempelhulpen gemaakt van Aluminium.
Drempelhulpen in het bedrijfsleven
Ook bij bedrijven worden steeds meer oplopen toegepast. Dit komt onder andere door de groeiende focus op veilig en gezond leven. Dankzij de oploop wordt schokbelasting door een drempel voor medewerkers een stuk verminderd. Een gebruiker van een karretje of heftruck zal namelijk bij elke overgang over de drempel een schok ervaren. Dit is vervelend en kan op langere termijn zorgen voor medische klachten.
Daarnaast kan de schokbelasting ook zorgen voor een onveilige werksituatie. De lading op een karretje of heftruck kan namelijk beschadigen of zelfs vallen. Voor deze situaties kan worden gekozen voor een oploop van metaal of rubber. Tegenwoordig zijn sommige rubberen drempelhulpen geschikt zelfs geschikt tot een belasting van 10.000 kilo.
Bent u benieuwd geworden naar de mogelijkheden van drempel oplopen? Klik dan op de volgende link: drempelhulpen.