Wat is artrose en wat kan je er aan doen?

artrose

Als we het hebben over artrose dan denken veel mensen aan slijtage van gewrichten. Dit klopt niet helemaal. Wanneer je artrose hebt is je gewricht niet versleten, maar is er iets aan het veranderen. Artrose wordt gezien als een volksziekte. In Nederland alleen hebben ruim een miljoen mensen last van deze ziekte. Artrose komt vaak voor bij mensen die op leeftijd zijn. Wanneer je artrose hebt merk je dat doordat je pijn en stijfheid in je gewrichten krijgt. In dit blog vertellen wij je meer over artrose en wat je hiertegen kan doen. 

Wat is artrose precies?

Artrose wordt ook wel slijtagereuma genoemd. Door dagelijkse belasting van de gewrichten kan het kraakbeen gaan slijten. Dit kan komen door overgewicht, langdurig staan, intensief sporten, zwaar lichamelijk werk of een verkeerde houding. Hierdoor komt er veel druk te staan op de gewrichten. Je gewricht verbindt twee botten met elkaar; op de uiteinden van deze botten bevindt zich een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen is glad zodat je gemakkelijk kan buigen, draaien en strekken met deze gewrichten. Wanneer je artrose hebt is dit kraakbeen dunner geworden. Het is niet meer zo glad waardoor de gewrichten minder makkelijk bewegen, uiteindelijk kan het zelfs gaan afbrokkelen. Symptomen van artrose zijn pijn, zwelling en stijfheid. Ook kunnen er lokale ontstekingen ontstaan

Wat kan je tegen artrose doen?

Artrose komt het meest voor in de knieën, heupen, handen en de wervelkolom. Lichaamsdelen die je dus vaak gebruikt. Wanneer je last hebt van artrose is het belangrijk om te blijven bewegen. Dit voorkomt dat de klachten terugkomen of erger worden. Door minimaal een halfuur per dag actief te zijn worden de gewrichten soepeler. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen, fietsen of zwemmen. Zo zorg je dat je stevigheid geeft aan je gewrichten. Daarnaast blijf je ook beter op gewicht wanneer je in beweging blijft. Wanneer de pijn erger wordt kan je kijken voor middelen die het makkelijker maken om te bewegen. Zo kan een traplift in huis het verplaatsen naar andere verdiepingen makkelijker maken. Op handicare-trapliften.nl kan je verschillende soorten vinden. Wanneer je wil weten wat de traplift prijzen zijn, dan is het handig om te kijken wat voor een trap je thuis hebt en welk model hiervoor geschikt is. Wanneer de pijn steeds erger wordt kan je ook kiezen om medicijnen te gebruiken. Overleg dit altijd eerst met je huisarts. 

Hoe nu verder?

Hoe artrose aanvoelt en zich gaat verspreiden is per persoon anders. De klachten kunnen vanzelf overgaan of wegblijven. Ook ergere klachten kunnen met de tijd verminderen. De klachten wisselen per persoon. Als je kraakbeen al is veranderd dan is dit blijvend. Wanneer je ernstige artrose hebt gaan je gewrichten minder goed werken. Het bewegen wordt hierdoor steeds lastiger. Bespreek met de huisarts wanneer de klachten van artrose aanhouden en verergeren. Soms kan een ontstekingsremmer helpen. Opereren is vaak niet nodig, dit komt alleen voor wanneer je het gewricht bijna niet meer kan bewegen.

Herman van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.