Stress op het werk? Zo voorkom je een burn-out

waarde-stralende-glimlach

Als je de cijfers moet geloven, stevenen we met z’n allen linea recta af op een burn-out. Werkdruk, lange dagen en overvolle agenda’s, daar krijgt een mens toch stress van? Klopt. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je alle grip op het leven verliest en in een burn-out belandt. Signalen van een burn-out spelen al vroeg op en dus is er tijd genoeg om het tij te keren.

Een burn-out is niet niks. Vaak wordt een burn-out verward met overspannen zijn, maar dat is toch echt wat anders. Hoewel je vaak last hebt van dezelfde klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, hartkloppingen en een opgejaagd gevoel, gaat een burn-out verder. Bij een burn-out is de batterij echt leeg. Je lichaam is in alle opzichten chronisch overbelast en dus schakelt het over in een full-stop.

Uit cijfers van de Arbo Unie blijkt wel dat we met z’n allen de balans werk-thuis niet altijd even goed op orde hebben. Begin 2023 was er een enorme toename van verzuim te zien, met name onder 25 tot 45-jarigen. Zo’n 26% van het totale aantal verzuimdagen valt in de categorie psychisch verzuim volgens de cijfers. Niet zo best. Veel mensen, waaronder ook veel jongeren, kampen met klachten.

Dit doe je bij stressklachten

Als je last hebt van stressklachten, wacht dan niet af. Met een burn-out ben je echt ver van huis. Het herstel duurt lang. Een burn-out bouwt zich heel geleidelijk op, dus kom in actie bij de eerste signalen:

1. Vraag hulp aan professionals

Misschien wel met stip op nummer een: je hoeft het niet alleen te doen. Sterker nog, beter van niet. Professionele hulp is altijd een goed idee. Je hoeft echt niet te wachten met hulp inschakelen totdat je echt burn-out bent. Start bij de huisarts. Een bezoek aan de huisarts wordt vergoed vanuit je basisdekking van je zorgverzekering. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog of naar andere gespecialiseerde hulp.

2. Praat met je omgeving

Onderkennen dat het niet goed met je gaat, is heel belangrijk. Praat erover met je familie, je vrienden en je werkgever. Vertel dat je reserves op beginnen te raken en bekijk samen of de druk van de ketel kan. Kunnen er op je werk taken overgedragen worden aan een collega of kan thuis de oppas wat vaker bijspringen voor de kinderen?

3. Bouw rustmomenten in

De meeste mensen die burn-out raken zijn gewend altijd maar door te razen. Door jezelf daarvan bewust te zijn, kun je eerder op de rem trappen. Met voldoende rustmomenten op een dag, geef je je lichaam de tijd te herstellen. Wat extra ademruimte op een dag, zowel thuis als je op je werk, doet vaak wonderen.

Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “Als je de eerste signalen van een burn-out opmerkt, kun je meteen actie ondernemen. Er zijn verschillende behandelingen die voor meer rust en ontspanning zorgen. Denk bijvoorbeeld aan acupunctuur, psychotherapie of mindfulness. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren met een pakket voor alternatieve geneeswijzen. Daarmee krijg je ook nog een deel van de kosten vergoed.”

4. Neem de tijd

Soms neemt je leven een ingrijpende wending, zoals het overlijden van een naaste, een scheiding of gezondheidsproblemen. Sta niet te snel op, maar neem de tijd om het nieuwe evenwicht in je leven te vinden na zoiets heftigs. Een burn-out ontstaat in veel gevallen bij mensen die te snel weer te veel hooi op hun vork nemen. Een stapje terug doen is meer dan belangrijk in dit geval.

Herman van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.