Tegenwoordig zie je het veel in de supermarkten, biologisch eten, biologisch vlees etc. Maar waar is het nou eigenlijk goed voor en wat houdt het allemaal in. Veel mensen weten dit niet en kopen daarom geen biologisch voedsel, omdat het vaak duurder is. In dit blog lees je alles over biologisch voedsel, wat het is, waarom het goed is en nog veel meer.
Inhoud
Wat biologisch voedsel is
Wanneer dit voedsel wordt gemaakt moet er op veel dingen worden gelet, alles wat te maken heeft met milieu en het dier en welzijn. Hier zijn veel regeltjes voor bedacht, door dat die regeltjes worden gevolgd is het voedsel biologisch. Als er biologisch vlees wordt gemaakt mogen de dieren alleen maar biologisch voedsel binnen krijgen, dus geen voedsel met onnatuurlijke stoffen. De dieren worden ook beter behandeld, ze krijgen een stuk meer ruimte dan bij andere veehouders en vaak mogen de dieren ook naar buiten.
Gewassen mogen alleen maar op grond worden verbouwd, dus niet op water of andere dingen. Er mag al helemaal geen gebruik worden gemaakt van genetische modificatie, anders is het niet meer biologisch. De dieren op deze boerderijen moeten in overeenkomst zijn met het stuk grond van de boerderij, er mogen dus niet teveel dieren op 1 plek zijn. Zo zijn er nog veel meer regels rondom biologisch eten, het komt er op neer dat de dieren beter worden behandeld en er geen onnatuurlijke stoffen worden gebruikt.
Is biologisch eten daadwerkelijk gezonder?
Uit onderzoeken is gebleken dat biologisch vlees en voedsel minder bestrijdingsmiddelen bevatten, er zijn sommige producten waar meer vitamine c en mineralen zijn gemeten. Toch betekent dit niet dat het meteen gezonder is, deze stoffen zitten er alleen niet in.
Bij biologisch eten wordt er vaak minder mest gebruikt hierdoor hebben groentes minder nitraat. In biologisch vlees zal er ook minder diergeneesmiddel te vinden zijn, de boeren gebruiken dit minder en wachten langer met het melken of slachten van de dieren nadat zij dit middel hebben gehad.
Waarom biologisch vlees duurder is
Boeren die biologisch vlees produceren mogen minder dieren op hun land hebben, omdat zij de dieren de ruimte moeten geven. Hierdoor kunnen zij vaak minder produceren. Daarnaast komt er ook nog is bij kijken dat er geen chemische middelen worden gebruikt, hierdoor duurt alles langer en is er meer handmatig werk nodig. Mensen geven de dieren ook een beter leven, hierdoor wordt de prijs ook wat hoger.
Zoals je ziet zitten er veel voordelen aan biologisch eten, er zijn geen chemische middelen, de dieren hebben een beter leven. Dit zijn een paar redenen dat waarom biologisch eten duurder is maar soms ook beter.