Blog Gezondheid Lichaam

Deze 8 signalen geeft jouw lichaam af als je mogelijk last hebt van nierfalen

Nierfalen

Nierfalen herkennen

Iedereen weet wel hoe belangrijk de nieren zijn voor het menselijk lichaam. Als je een gezonde leefstijl hebt, moet je geen problemen ervaren met deze organen en kan je rustig doorleven. Op het moment dat onze nieren slecht of helemaal niet meer werken is dat ontzettend gevaarlijk voor de rest van het lichaam. Je moet dus goed voor ze zorgen! Weet je niet hoe dat moet of waar je op moet letten? Hieronder volgen een aantal symptomen die kunnen wijzen op eventuele nierfalen of -ziekten.

1. Bloedarmoede

Eén van de functies van de nieren is om het hormoon EPO (Erytropoëtine) aan te maken. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het stimuleren van de productie van rode bloedcellen via het beenmerg. Uit onderzoek blijkt dat de nieren ongeveer 90% van het hormoon aanmaken. Als er dus iets gebeurt met de nieren stoppen ze voor een groot deel met het produceren van EPO, waardoor je last krijgt van slapeloosheid. Anemie is een vroegtijdige waarschuwing van nierfalen.

2. Extreme vermoeidheid

Zoals hierboven genoemd maken de nieren dus EPO aan. Rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het zuurstoftransport door het lichaam. Als je last hebt van een nierprobleem en niet genoeg of zelfs helemaal geen EPO produceert, heb je ook te weinig rode bloedcellen en mist het lichaam zuurstof. Het zuurstoftekort lijdt tot (extreme) vermoeidheid.

3. Acne, uitslag en andere allergische reacties

Als we te veel gifstoffen in het lichaam hebben, wat er gebeurt als je lichaam niet instaat is om de gifstoffen via de urine te verwijderen vanwege slechte nierfunctie, kunnen er huidproblemen ontstaan. Als het lichaam te veel gifstoffen bevat zal het lichaam proberen dit op een andere manier te lozen. Een van die manieren is via acne en puistjes.

4. Jeukende huid

Een van de belangrijkste functies van de nieren is het uitscheiden van lichaamsafval, zoals gifstoffen, via de urine. Bij een nieraandoening kunnen de nieren dit niet tot nauwelijks meer volbrengen, waardoor dit afval opgeslagen wordt in het lichaam. Een gevolg hiervan is een jeukende huid.

5. Slechte adem

De ophoping van giftige stoffen in het lichaam, als de nieren niet naar behoren functioneren, kan leiden tot een slechte adem. De verhoogde concentratie van mineralen kan leiden tot een ijzerachtige smaak in de mond en een ammoniakachtige geur als adem.

6. Opgezwollen lichaamsdelen

Zoals ik al eerder genoemd hebt, zijn de nieren (bij een aandoening/probleem/ziekte) niet instaat om op de gebruikelijke manier afval via de urine te lozen. Vocht kan dus ook niet weg en ook dit wordt ergens anders in het lichaam opgeslagen. Het gevolg hiervan is een opgeblazen gevoel en/of zwelling in sommige delen van het lichaam. Denk aan opgezwollen voeten, enkels, polsen of handen.

7. Onderrugpijn

Een ander symptoom van slechte nieren is het veroorzaken van spierspasmes, stijfheid en/of hypermobiliteit. Over het algemeen worden deze klachten geassocieerd met een branderig gevoel of pijn bij het plassen. Ondanks dat deze spierklachten niet ernstig lijken kunnen ze op lange termijn een negatieve invloed hebben op heupzenuwen of zelfs een hernia veroorzaken.

8. Urineschommelingen

Een van de eenvoudigste en snelste manieren om te controleren of er iets mis is met jouw nieren is het controleren van jouw urine. Is er iets veranderd, zoals de kleur, de geur of de frequentie? Dan kan er iets met jouw nieren aan de hand zijn en is het slim om een afspraak te maken met de huisarts.

Wil je meer informatie over nieren? Op de website van de nierstichting vertellen ze je alles over onze nieren.

Over de auteur

Avatar

Gezond Balans

Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts.

Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.