Wat te doen tegen aambeien? 6 tips om het te voorkomen!

wat te doen tegen aambeien

Wat kun je doen tegen aambeien?

Aambeien komen veel voor op oudere leeftijd, maar bijvoorbeeld ook tijdens de zwangerschap. Aambeienzalf kan helpen, maar bij sommige mensen kan het probleem zo erg worden dat er moet worden ingegrepen. Het aantal operaties voor het verwijderen van aambeien – die worden gekenmerkt door opgezwollen en ontstoken aderen rondom de anus – is enorm. Aambeien komen vaker voor dan we denken, omdat veel mensen zich er, heel begrijpelijk, voor schamen en niet over praten. Probeer de pijn, jeuk en operatietafel te vermijden door de volgende tips op te volgen.

Belangrijke tips wat je kunt doen tegen aambeien

Pers niet te hard

Doe niet te hard je best om ontlasting te produceren. Zit je al vijf minuten op het toilet, stop er dan mee. Hard persen is een van de oorzaken van aambeien en als je langer op het toilet blijft zitten, wil dat nog niet zeggen dat er altijd ontlasting komt. Probeer het gewoon over een uur nog eens.

Zorg voor zachtere ontlasting

Als je moet persen heb je waarschijnlijk last van constipatie. Houd de darmen flink in beweging door vezelrijk te eten en voldoende heldere vloeistoffen te drinken. Het verdient aanbeveling je vezelinname geleidelijk te vergroten om ernstige constipatie te voorkomen. Regelmatige lichaamsbeweging is een uitstekende methode om je darmen te activeren.

Kom uit uw stoel

Regelmatige lichaamsbeweging is een uitstekende methode om je darmen te activeren. Je kunt gaan dansen, zwemmen, wandelen, golfen en nog meer activiteiten. Alles kan, zolang je bloed er maar sneller van gaat stromen. Een onderzoek onder 43 mensen met constipatie wees uit dat mensen die elke dag een half uur wandelen en elf minuten per dag aan weerstandstraining deden, bijna 35 procent minder last hadden van constipatie.

Drink meer water

Een belangrijke reden waarom mensen last krijgen van constipatie en problemen hebben met de stoelgang, is dat hun darminhoud niet voldoende vocht absorbeert. Vaak komt dat doordat mensen niet genoeg drinken; dus zorg ervoor dat je voldoende drinkt altijd een fles water in de buurt hebt staan.

Volg een schema

Geloof het of niet, er is een ideale tijd voor ontlasting: ongeveer een halfuur na het opstaan, net na een kopje warme thee of koffie en een halfuur tot een uur na de maaltijden. Ga dan even naar het toilet, ook al gebeurt er niets. Op die manier train je je darmen om de ontlasting dan ‘los’ te laten.

Verander houding op het toilet

Wat ook een goede tip is, is het veranderen van je houding. Moderne toiletten werken namelijk niet echt mee in de strijd tegen aambeien omdat je erop moet gaan zitten in plaats van te hurken (de hurkhouding bevordert de darmwerking). Probeer die houding na te bootsen door je voeten op een krukje te zetten en je knieën wat op te trekken richting de borst.

Herman van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.