Blog Lichaam Ziekte

Bewegen met Parkinson

Parkinson

Kenmerk van Parkinson

Voldoende beweging is voor iedereen goed, maar voor Parkinson patiënten is bewegen een must. Voor patiënten is het belangrijk om op een verantwoorde manier te bewegen, zo houd je je kracht en conditie op peil.

Een kenmerk van Parkinson is een verslechterde aansturing van de spieren vanuit de hersenen. Bewegen wordt moeizamer en er moet nagedacht worden bij elke beweging. Toch is bewegen en/of sporten een must voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Bewegen is gezond

Bewegen heeft geen effect op het ziekteverloop, maar wel een positieve invloed op de gezondheid. Voldoende lichaamsbeweging verlaagt namelijk de kans op andere ziektebeelden als overgewicht, suikerziekte, botontkalking, hart- en vaatziekten. Het is gezond om minimaal vijf keer per week een half uur te bewegen. Sport beoefenen kan in principe gewoon als Parkinson patiënt, dit is natuurlijk wel afhankelijk van in welk stadium de ziekte zich bevindt.

Meest geschikte sporten

Als Parkinson zich in een later stadium bevindt zijn sporten met een matige belasting het meest geschikt. Denk aan sporten als zwemmen, golf, wandelen of yoga. Minder geschikte sporten voor Parkinson patiënten zijn sporten met tempowisselingen.

Vooral zwemmen is voor mensen met de ziekte van Parkinson een goed manier om te bewegen en te vertrouwen in het lichaam te herstellen. Echter is het wel veiliger om niet alleen te sporten, zeker voor mensen die regelmatig “on-off” periodes hebben is samen sporten verstandig.

Bewegen in de verschillende fases van parkinson

In de vroege fase van de ziekte van parkinson kun je vrijwel alles doen als het gaat om bewegen. Het doel tijdens deze fase is dat je actief blijft en dat je niet bang bent om te blijven bewegen. In de middenfase merk je dat je minder aankunt als het gaat om bewegen. Evenwicht bewaren is lastiger en de kans om te vallen groter. Tijdens deze fase kan een fysiotherapeut je helpen met specifieke oefeningen. Een klein deel Parkinson patiënten krijgt te maken met een stadium waarin een rollator of rolstoel nodig is om te kunnen bewegen. Ook tijdens deze late fase is fysiotherapie aangeraden. Dit helpt onder meer om belangrijke functies zoals de ademhaling te behouden.

Over de auteur

Avatar

Gezond Balans

Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts.

Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.