Heeft zelftesten de toekomst?

zelftest-toekomst

In dit artikel duiken we in de wereld van zelftesten. Het is een steeds populairder wordend fenomeen. Maar wat zijn zelftesten precies, hoe betrouwbaar zijn ze en wat zijn de voordelen? We zochten het voor je uit! Hopelijk kun je na het lezen hiervan straks een weloverwogen beslissing maken of je een zelftest gaat doen bij bepaalde gezondheidsklachten.

Grip op je gezondheid met een zelftest

Voor de lezers onder ons die nog niet weten wat een zelftest is: een medische test die je zelf thuis kunt afnemen om inzicht te krijgen in je gezondheid. Bij de meeste testen neem je een bloed- of speekselmonster af die je vervolgens moet opsturen naar een laboratorium. Zij bekijken het materiaal en sturen je vervolgens de uitslag. Zo weet je precies of en wat er aan de hand is.

Dit kunnen allerlei verschillende testen zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de zelftesten van Yours Health Test. Je ziet dat het aanbod uiteenloopt van allergietesten om bijvoorbeeld hooikoorts vast te stellen, tot psychische testen om te achterhalen of je depressief bent. Een zelftest kan dus inzicht geven in zowel kleine kwaaltjes als serieuze gezondheidsproblemen.

Waarom zou je een zelftest doen?

Als je een kwaaltje hebt, dan ga je toch gewoon naar de huisarts? Klopt, dat is zeker een optie en vaak ook heel verstandig. Toch biedt dit niet altijd uitkomst als je klachten hebt. Ten eerste is de huisarts voor veel mensen een vrij hoge drempel. Je moet vroeg een afspraak maken en vrij nemen van werk om langs te gaan. Vervolgens moet je jezelf kwetsbaar opstellen terwijl je misschien wel last hebt van een SOA of psychische problemen. Daarnaast kan of mag een huisarts ook niet altijd alle testen bij je doen. Vaak wordt geadviseerd om het nog even aan te kijken en rustig aan te doen, terwijl jij verlangt naar duidelijkheid.

De huisarts blijft ontzettend belangrijk en zal altijd moeten worden bezocht bij serieuze klachten. Een zelftest is dus niet zozeer een alternatief, maar eerder een aanvulling. Zo kun je toch even checken of je een vitamine D tekort hebt als de dokter dat niet wil doen, of bijvoorbeeld kijken of je antistoffen hebt tegen corona uit nieuwsgierigheid.

Zelftesten en betrouwbaarheid

De toegevoegde waarde van een medische zelftest staat of valt natuurlijk bij de betrouwbaarheid. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als een test een onbetrouwbare uitslag geeft. Sommige darmtesten kunnen bijvoorbeeld zelfs poliepen traceren. In zo’n geval is het belangrijk dat je hiervan afweet, en niet denkt dat je kerngezond bent omdat de uitslag van de test niet nauwkeurig is.

Gelukkig moeten zelftesten aan strenge regelgeving voldoen om te mogen worden verkocht. Als je een zelftest bij een grote aanbieder koopt kan je ervan uitgaan dat deze precies en betrouwbaar is. De testen worden in gerenommeerde laboratoria onderzocht en voldoen aan strenge eisen. Zolang je de test dus afneemt volgens de instructies is hij zeker betrouwbaar.

Soorten testen voor thuis

Het online aanbod aan testen voor thuis is groot en lijkt alsmaar te groeien. Een populaire categorie zijn de testen die een tekort meten. Denk bijvoorbeeld aan een vitamine D tekort test, maar ook een tekort aan bijvoorbeeld jodium of ijzer. Deze testen zijn vaak niet zo duur maar kunnen wel een belangrijk inzicht bieden.

Ook hormoontesten worden steeds vaker zelfstandig gedaan. Het meten van het testosterongehalte kan voor veel sporters bijvoorbeeld interessant zijn, en vrouwen kunnen baadt hebben bij meer inzicht in hun progesterongehalte.

Een minder bekende categorie is die van de psychische testen. Veel mensen weten niet dat mentale problemen vaak goed aan te tonen zijn door verschillende stofjes te meten. Dit is doorgaans op basis van hormonen, zoals cortisol, dopamine en serotonine. De hoeveelheden hiervan kunnen aangeven of je gezond bent, of bijvoorbeeld last hebt van een burn-out. Heel waardevol dus als je hieraan twijfelt.

En, hebben zelftesten de toekomst?

De zelftest is een algemeen begrip geworden het laatste jaar. Hoewel het de reguliere zorg absoluut niet afschaft, is het wel een zeer waardevolle aanvulling. We denken dan ook dat zelftesten alleen maar gaan toenemen de komende jaren. Het geeft mensen immers meer grip op hun eigen gezondheid, en dat is altijd positief!

Marthijs van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.