Blog Gezondheid Lichaam

Hoe herken je oogproblemen bij je kind?

Oogprobleem kind

Oogprobleem kind

Je ogen zijn ontzettend belangrijk, en het is dan ook belangrijk om oogproblemen aan te pakken. Een kind kan je helaas niet altijd vertellen dat hij of zij een probleem met de ogen heeft. Dit kan komen doordat het kind zelf niet eens door heeft dat er iets misgaat, of doordat ze het niet goed kunnen uitleggen. Ook hebben kinderen geen referentiekader van goed zicht en kunnen het probleem daarom niet goed aankaarten. Wel kun je aan het gedrag van je kind merken of er wellicht sprake is van een oogprobleem. Klaagt je kind bijvoorbeeld vaak over hoofdpijn? Of gaat hij of zij altijd heel dicht bij de tv zitten? Dan kan dat erop wijzen dat je kind een oogafwijking heeft. In dit geval is het heel verstandig om eens een bezoekje te brengen aan een oogarts. Soms is het namelijk een stuk makkelijker om een probleem op jonge leeftijd al op te lossen, bijvoorbeeld in het geval van een lui oog. En bovendien is het natuurlijk zonde als je kind langer rond blijft lopen met slecht zicht dan nodig is! Daarom zetten we in deze blog een aantal manieren op een rijtje waarop je oogproblemen bij je kind kan herkennen. Herken je een van deze problemen bij je kind? Of wil je gewoon graag dat een orthoptist het gezichtsvermogen van je kind nakijkt? Bij Eyescan kun je hiervoor terecht tijdens het kinderspreekuur.

Voorwerpen dichtbij houden

Houd jouw kind een boek altijd heel dicht bij zijn of haar ogen? Is het lezen van het schoolbord lastig? Of is het de normaalste zaak om altijd heel dicht bij de tv te gaan zitten? Dan kan het zijn dat jouw kind last heeft van bijziendheid. Vaak is dit probleem makkelijk op te lossen met een bril. Een bril is gelukkig algemeen geaccepteerd en er zijn een heleboel leuke kinderbrillen verkrijgbaar! Ook hoofdpijn, samengeknepen ogen en vermoeide ogen kunnen wijzen op bijziendheid.

Hoofdpijn en oogvermoeidheid

Hoofdpijn en vermoeide ogen kunnen niet alleen wijzen op bijziendheid, maar ook op verziendheid. Hierbij zal het kind juist moeite hebben om voorwerpen van dichtbij goed te zien. En dat kan vermoeide ogen en hoofdpijn opleveren. Gelukkig is ook dit probleem vaak op te lossen met een bril.

Loenzen of een hangend ooglid

Loenst jouw kind? Of heeft het een hangend ooglid? Dat kan wijzen op een lui oog. Een lui oog is alleen bij jonge kinderen te behandelen, dus daarom is het belangrijk dat dit vroeg wordt ontdekt. Door middel van een bril of door een oog af te plakken, kan een lui oog behandeld worden.

Leesproblemen

Leesproblemen kunnen duiden op astigmatisme. Dit komt door een ongelijkmatige kromming van het hoornvlies. Je kind kan last hebben van wazig zicht tijdens het lezen, het niet goed kunnen onderscheiden van vormen of het in de war raken bij het lezen van cijfers of letters. Hierdoor moeten de hersenen van je kind zich extra inspannen, waardoor hoofdpijn kan ontstaan. Ook dit probleem kan vaak worden opgelost met behulp van een bril.

Over de auteur

Avatar

Gezond Balans

Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen.