Wellicht heb je nooit eerder van pneumokokken gehoord. Gek is dat niet, het is een term die niet heel vaak gebruikt wordt. Feitelijk zijn pneumokokken bacteriën, welke zich in de neus-keelholte nestelen. In de meeste gevallen zal je niet ziek worden van een infectie met deze bacterie. Er zijn echter groepen die relatief kwetsbaar zijn voor dergelijke infecties en daardoor vervelende klachten kunnen ervaren. Deze klachten lopen uiteen van een lichte oorontsteking tot een ernstige longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Als de bacterie namelijk in de bloedbaan of in het zenuwstelsel terecht komt kan iemand ernstig ziek worden, wij noemen dit een invasieve pneumokokkenziekte.
Een van de manieren om jezelf te beschermen tegen pneumokokken is het halen van een inenting. Er zijn verschillende vaccinatieprogramma’s voor volwassenen, voor medische risicogroepen en voor kinderen. Daarnaast is het ook mogelijk om uit eigen beweging de pneumokokkenprik te halen. Wil je weten of zo’n vaccinatie ook voor jou interessant kan zijn? Kijk eens op een website als Prikwijzer.nl en kom er via een simpele tool in 2 minuten achter.
Inhoud
Nationaal Programma Pneumokokkenvaccinatie Volwassenen
In 2020 startte Nederland met het Nationaal Programma Pneumokokkenvaccinatie Volwassenen (NPPV). Dit is opgezet nadat de Gezondheidsraad twee jaar eerder (2018) heeft geadviseerd om pneumokokken vaccinatie aan kwetsbare groepen aan te bieden. Hierdoor worden zij beschermd tegen een ernstige, invasieve ziekte door pneumokokken.
Naast de eerder genoemde gevolgen van een infectie met deze bacteriën, kunnen kwetsbare groepen ook te maken krijgen met bijvoorbeeld een zware longontsteking. Door voor een vaccinatie te kiezen, laat men zichzelf beschermen tegen dergelijke gevolgen van een infectie met pneumokokken. Het Nationaal Programma Pneumokokkenvaccinatie Volwassenen schrijft voor dat kwetsbare groepen zich eens in de vijf jaar zouden moeten laten vaccineren tegen de ziekte.
Kwetsbare groepen met hoog risico op pneumokokken
Er zijn verschillende groepen die onderscheiden kunnen worden als kwetsbaar bij een infectie met pneumokokken. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen ouder dan 60 jaar, of voor hele jonge kinderen.
Ook mensen met een medische aandoening, zoals een chronische ziekte aan het hart of de longen, lopen een verhoogd risico op invasieve pneumokokkenziekte. Voor deze laatste groep geldt dat de kans zeven keer groter is dat zij getroffen worden door de pneumokokkenziekte dan anderen. Voor hen kan een vaccinatie een verstandige keuze zijn om zichzelf te beschermen tegen een infectie.
Longschade door COVID-19 verhoogt risico’s op pneumokokkenziekte
Wist je dat ook longschade als gevolg van een infectie met COVID-19 de kans op de pneumokokkenziekte verhoogt? Heel relevant voor een grote groep Nederlanders, die de afgelopen twee jaar werden getroffen door het coronavirus. Het is een van de redenen dat het Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, kortweg het LCI, aanraadt om mensen binnen deze groep in te enten tegen pneumokokken.
Op websites zoals Prikwijzer.nl of rivm.nl vind je een complete lijst met risicogroepen voor wie vaccinatie interessant kan zijn.
Bron: www.prikwijzer.nl/pneumokokken