Één op de drie Nederlanders krijgt op latere leeftijd te maken met problemen omtrent de gewrichten en spieren. Wanneer deze pijn aanhoudt en de huisarts het niet kan behandelen, krijg je een doorverwijzing naar de orthopeed. In dit artikel gaan we in op het belang van orthopedie en bespreken we nieuwste locaties in Nederland
Inhoud
Wat doet een orthopeed?
Een orthopeed behandelt aandoeningen aan het zogenoemde ‘bewegingsapparaat’. Dit is een verzamelnaam voor alle botten, spieren, pezen, gewrichten en banden in het menselijk lichaam. Het is dus een zeer breed vakgebied en je kan dus met uiteenlopende klachten bij een orthopeed terecht. Wanneer je met een potje tennis je schouder uit de kom gaat of je door een trap van de val een gebroken heup hebt opgelopen, een orthopeed behandelt beide aandoeningen. Orthopedie valt tegenwoordig steeds vaker onder dagbehandeling, bijvoorbeeld bij het gespecialiseerde centrum Orthoparc bosch en duin.
Welke behandelingen kan een orthopedisch chirurg uitvoeren?
Zoals eerder beschreven kan je met veel verschillende klachten terecht bij een orthopeed. Een orthopeed behandelt dan ook veel uiteenlopende klachten. Zowel aangeboren aandoeningen als aandoeningen die zijn ontstaan als gevolg van een ongeluk, ziekte of slijtage. Te midden van ons land is orthoparc lelystad gevestigd, een centrum gespecialiseerd in orthopedische ingrepen. In zo’n specialistisch centrum wordt een client lichamelijk onderzocht door een orthopeed. Op basis daarvan wordt er bepaald of er nog aanvullend onderzoek nodig is. Uiteindelijk zal er een behandeling plaatsvinden, waarbij er onderscheid gemaakt wordt tussen twee soorten behandelingen: een conservatieve behandeling en een operatieve behandeling.
Conservatieve behandeling
Onder een conservatieve behandeling verstaan we alle behandelingen die zonder operatie plaatsvinden. Denk hierbij aan fysiotherapie of pijnstilling voorschrijven, maar ook het aanleggen van een spalk om de belasting van een gewricht tijdelijk te verminderen.
Operatieve behandeling
Zoals de naam al zegt, zijn dit behandelingen waarbij een operatie vereist is. Hierbij kunnen gewrichten worden verplaatst of vervangen indien nodig. Ook kan er een kijkoperatie plaatsvinden om letsel in bijvoorbeeld de knie vast te stellen en verhelpen.
Een orthopeed behandelt uiteenlopende klachten. Van gebroken heupen tot verzwikte enkels. Alle gewrichten, spieren, banden en pezen waarmee beweging gepaard gaat, zijn door een orthopeed te behandelen. Dit kan door conservatieve of operatieve behandeling. Het doel van een orthopedische ingreep kan zijn om pijn te verminderen, maar ook om letsel te herstellen en mobiliteit te verbeteren voor de cliënt. Wanneer een orthopeed de aandoening niet kan verhelpen, zal hij je doorverwijzen naar een andere specialist voor een niet-orthopedische ingreep.