Recht op een schadevergoeding na een hondenbeet?

schadevergoeding-na-hondenbeet

Je loopt over straat en wordt zonder waarschuwing aangevallen door een onbekende hond. Dat is behoorlijk schrikken! Een traumatische ervaring die je dagelijks kan beperken, zoals angst voor honden of een onveilig gevoel als je over straat loopt. En dan hebben we het nog niet over de blijvende littekens. De grootste zorg bij een hondenbeet is de kans op infectie. Je moet daarom altijd naar een arts gaan, als je gebeten bent door een hond. Langer wachten verhoogt het risico op infectie. Als je diabetes hebt, dan is het risico op infectie zelfs nog groter.

Eerste hulp bij een hondenbeet

Ben je door een hond gebeten? Onderneem dan de volgende stappen:

  1. Noteer namen en telefoonnummers van getuigen;
  2. Was de wond. Spoel de wond, gedurende 5 tot 10 minuten, goed uit met lauwwarm kraanwater;
  3. Druk de bloeding dicht met met een schone doek;
  4. Wikkel de wond in een steriel verband;
  5. Houd de wond in het verband en ga naar een arts;
  6. Verwissel het verband een paar keer per dag nadat een arts de wond heeft onderzocht;
  7. Let op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling, toenemende pijn en koorts.

De arts zal meer willen weten over wat er precies is gebeurd. Hij of zij zal de wond waarschijnlijk ook opnieuw schoonmaken, antibiotische zalf aanbrengen en antibiotica voorschrijven, zoals Augmentin, als er sprake is van een infectie. Weet je nog wanneer je voor het laatst bent ingeënt tegen tetanus? Hoewel een tetanusinenting je voor minstens 10 jaar beschermd tegen tetanus, kan de arts toch besluiten om je opnieuw een tetanusprik te geven, als de wond vuil is en de laatste tetanusprik meer dan vijf jaar geleden is toegediend. Daarnaast is de hulp van een arts ook erg belangrijk voor het vastleggen van de verwondingen in een medisch dossier. Dit wordt later gebruikt door de letselschade advocaat om de verantwoordelijke partij aansprakelijk te stellen.

Maak een afspraak met een letselschadejurist

Als je lichamelijk letsel hebt opgelopen door een hondenbeet, kun je aanspraak maken op een schadevergoeding. In artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek is vastgesteld dat de bezitter van het dier aansprakelijk is voor alle schade die het dier veroorzaakt. Dit betekent dus ook dat de eigenaar verantwoordelijk blijft, als iemand anders de hond uitlaat. Een ervaren letselschadespecialist kan voor jou alles in kaart brengen en de tegenpartij aansprakelijk stellen. Er wordt gekeken naar de belangrijkste schadeposten, zoals smartengeld en inkomensverlies. De hoogte van het schadebedrag worden beïnvloedt door de ernst van het letsel en welke gevolgen dit voor het slachtoffer heeft. Kun je je werk nog wel uitvoeren? Herstel je weer volledig of ben je in de ziektewet belandt? Daarnaast wordt ook meegewogen of het slachtoffer nog promotie had kunnen maken en/of salarisstappen had kunnen zetten.

Herman van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.