Waarom fietsen gezond is en wat je moet weten voordat je op de racefiets stapt

Fietsen gezond

Nederland is een fietsland en de fiets is dan ook één van onze belangrijkste vervoersmiddelen. Als het even kan gaan we op de fiets naar ons werk of gaan we in onze vrije tijd een stuk fietsen door de omgeving. Fietsen heeft meerdere gezondheidsvoordelen en nu de sportschool voorlopig nog even dicht blijft, schaffen steeds meer mensen een racefiets aan. Maar wat zijn eigenlijk de gezondheidsvoordelen van fietsen en wat moet je weten voordat je op de racefiets stapt? We bespreken het in dit artikel.

De gezondheidsvoordelen van fietsen

Net als alle soorten beweging is ook fietsen goed voor je lichaam en geest, maar niet alle soorten beweging of sporten zijn voor iedereen goed uit te voeren. Fietsen daarentegen is een laagdrempelige manier van lichaamsbeweging en voor veel doelgroepen goed te doen. Om te laten zien waarom fietsen goed voor je is, hebben we een aantal gezondheidsvoordelen op een rij gezet:

  • Stimuleert de vetverbranding: als je in beweging komt, gaat je hartslag omhoog en moeten je spieren aan het werk. Dit zorgt ervoor dat de verbranding in je lichaam versneld wordt en daarom kan het je helpen om af te vallen.

  • Verbetert je weerstand: als je elke dag gemiddeld een half uur buiten in beweging bent, bouwt je lichaam een betere weerstand op. Dit maakt dat je minder snel ziek wordt omdat je beter in staat bent om een griep of virus af te weren.

  • Vermindert stress: naast dat fietsen goed is voor je fysiek, kan fietsen ook helpen om stress te verminderen. Door beweging worden namelijk de stofjes endorfine en serotonine aangemaakt in je lichaam, deze stofjes zorgen voor een geluksgevoel. Mensen die kampen met een depressie of depressieve gevoelens zullen dan ook geregeld het advies krijgen om te gaan bewegen om daarmee stress te verminderen.

Fietsen als sport

Stel je haalt veel plezier uit fietsen, maar zoekt wat meer uitdaging, dan kun je ervoor kiezen om een racefiets aan te schaffen. Misschien heb je in de sportschool wel eens een les spinning gevolgd, de binnen versie van wielrennen. Hoewel spinning toch wel anders is dan wielrennen; intensiever en geen invloed van weersomstandigheden, kun je hiermee wel vast aan wennen hoe het is om op een racefiets te zitten. Heb je al een racefiets, maar staat deze al te lang stil in de schuur? Ga na of je nieuwe onderdelen voor je racefiets nodig hebt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je weer op de fiets stapt. Het kan voorkomen dat je banden versleten zijn of dat je jouw fiets opnieuw moet afstellen. 

Een racefiets kopen

Als je overweegt om een racefiets te kopen is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen. Goed voorbereid op de fiets stappen is wel zo prettig. We geven je daarom 3 tips die je kunt gebruiken voordat je (weer) op de racefiets stapt:

  1. Bepaal je doel en budget: ieder mens is anders en elke fietser kan een ander doel hebben bij de aanschaf van zijn of haar racefiets. Een ervaren wielrenner zal intensiever trainen dan een beginner. Welke racefiets je moet kopen is dus afhankelijk van jouw voorkeuren. Vraag jezelf dus goed af hoe intensief jij je racefiets gaat gebruiken en hoeveel geld je hieraan wilt uitgeven. In de meeste gevallen geldt: hoe lichter de racefiets, hoe duurder.

  2. Kies voor de juiste onderdelen en accessoires: bij wielrennen gaat het niet alleen om het hebben van een goede fiets. De juiste fietshelm, schoenen en kleding maken jouw ritten een stuk prettiger. Net als de juiste onderdelen. Als je al een fiets hebt zal het wel eens voorkomen dat er iets vervangen moet worden, bijvoorbeeld: nieuwe wielen of versnellingshendels. Check daarom altijd of jouw fiets nog de kwaliteit heeft die jij nodig hebt.

  3. Stel je racefiets goed af:  voordat je (weer) aan je eerste rit begint is het afstellen van je racefiets enorm belangrijk voor je lichaam. Een onjuiste houding kan blessures veroorzaken en dat wil je liever voorkomen. Zorg er daarom voor dat je stuur, zadel en trappers voor jou goed afgesteld zijn, zo kun je zonder zorgen op weg!

 

 

Herman van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.