Zorgen vanuit compassie

palliatieve-zorg

Wanneer het niet meer mogelijk is om een ziekte te genezen, houdt de zorg voor een patiënt zeker niet op. Ook met een ongeneeslijke ziekte kun je namelijk nog maanden, of soms zelfs jaren verder leven. Het doel van de zorg verandert: van genezen, naar ervoor zorgen dat een patiënt tot en met  zijn of haar laatste momenten nog zo prettig mogelijk door het leven kan. Deze andere blik op zorg verlenen wordt palliatieve zorg genoemd.

Verzorging

Wat is palliatieve zorg? Een brede vraag, waar op verschillende manieren antwoord op kan worden gegeven. Palliatieve zorg is een gespecialiseerde vorm van medische zorg bieden, waarbij het belangrijkste doel is zorgen dat het leven zo fijn en goed mogelijk blijft. Er wordt niet alleen naar goede verzorging tijdens het moment van overlijden gekeken, maar juist ook naar de lange weg daarvoor. Ook wordt er rekening gehouden met de naasten van de patiënt, die vaak zelf ook emotionele ondersteuning nodig hebben.

Kwaliteit van leven

Hoewel een ongeneeslijke ziekte dus niet altijd in zijn terminale fase zit, zal een patiënt helaas vrijwel altijd wel last hebben van bepaalde symptomen. Deze symptomen kunnen bestaan uit misselijkheid, vermoeidheid, fysieke pijn, of mentale klachten zoals depressie. Verzorgers werken samen met de patiënt om ervoor te zorgen dat de symptomen allereerst herkend en vastgesteld worden, maar vervolgens ook draaglijk blijven. Bepaalde interventies, of behandelingen zoals fysiotherapie of ergotherapie, kunnen nog veel betekenen voor symptomen waar de patiënt mee te maken krijgt. Door symptomen effectief te bestrijden, gaat de kwaliteit van het leven van de patiënt er op vooruit. Zo kan deze zijn of haar laatste momenten waardig en met meer comfort ervaren.

Zorg vanuit meerdere hoeken

Palliatieve zorg is multidisciplinair. Dit houdt in dat er niet alleen een arts is om zich met de klachten van een patiënt bezig te houden, maar dat er in plaats daarvan een heel team aan specialisten samenwerkt. Denk hierbij aan een verpleegster die thuis kan meehelpen om voor de patiënt te zorgen, een psycholoog die zowel de patiënt als zijn of haar naasten emotioneel kan bijstaan, en een maatschappelijk werker die kan meedenken als het op praktische zaken aankomt. Zo ontstaat er een ondersteunend systeem, waarbij patiënten en hun families alles met betrekking tot de zorg kunnen bespreken.

Zorg inplannen

Hoewel het natuurlijk moeilijk kan zijn om met een ongeneeslijke ziekte om te gaan, is er wel veel tijd voor zowel de patiënt als naasten om zich op het overlijden voor te bereiden. Door vooraf veel zorg in te plannen, kunnen de voorkeuren van een patiënt worden gerespecteerd en nageleefd, ook als de patiënt later niet meer in staat is om te communiceren. Voor veel patiënten bieden de vele gesprekken en duidelijke communicatie ook een vorm van rust: ze zijn zo in staat om zelf de regie over hun leven te behouden. Ook met de kennis dat genezing geen optie meer is, kunnen veel patiënten op deze manier toch de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Herman van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.