Pinda’s als veelzijdig tussendoortje

eekhoorn pinda

Pinda’s als veelzijdig tussendoortje

Ze behoren tot de bekendste noten ter wereld en misschien is er in Nederland wel geen noot die zoveel gegeten wordt als de pinda. Pinda’s komen in gezouten en ongezouten varianten en worden door hele volksstammen met veel smaak verorberd. Maar waar komen pinda’s eigenlijk vandaan en wat kan je er allemaal mee? Een klein overzicht.

De oorsprong van de pinda

Laten we beginnen bij het begin; de pinda kent zijn oorsprong op het Zuid-Amerikaanse continent. Daar groeide hij vele duizenden jaren ongestoord aan de pindaplant, totdat de Spanjaarden er voet aan de grond zetten. Al gauw kwamen ze in aanraking met de pinda en dat beviel zo goed, dat ze de plant mee naar huis namen. In de zestiende eeuw begon de pindaplant dus aan zijn leven op het Europese continent. En daar bleken de Spanjaarden geen modderfiguur te hebben geslagen; pinda’s bleken bijzonder populair en zijn dat tegenwoordig nog altijd. Wie echter nu een zakje pinda’s koopt, heeft een grote kans dat de inhoud afkomstig is uit China. Dat land is tegenwoordig de grootste producent van pinda’s.

Een verantwoord tussendoortje

Een handje pinda’s per dag is een prima idee. Pinda’s bevatten namelijk flink wat vitaminen en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C en E en een behoorlijke verzameling magnesium, fosfor, zink en mangaan. Tel daar de eiwitten bij op en je hebt een peulvrucht die echt iets te bieden heeft. Zeker als je het vergelijkt met een handje borrelnoten of chips, zijn pinda’s een ideaal tussendoortje. Maar dat is nog niet alles; pinda’s zijn namelijk ook bijzonder populair in allerlei gerechten. Met name oosterse maaltijden worden flink gecomplementeerd door wat pinda’s.

Pinda’s in je maaltijd

Want wie wel eens echt authentiek Indonesisch heeft gegeten, zal ongetwijfeld wat pinda’s tegengekomen zijn. Deze aardnoten vormen namelijk een perfecte toevoeging aan menig gerecht. Denk maar eens aan verschillende rijstgerechten, zoals Gado Gado. Dat is bij uitstek een gerecht waar gemalen pinda’s echt even wat extra’s bieden. Maar ook het oerhollandse pindakaas is echt zo’n vast onderdeel van elke voorraadkast en ontbijttafel. Pinda’s, vaak in gemalen vorm, zijn ideale toevoegingen aan menig gerecht. Het zorgt net even voor een extra bite en een smaak die gewoon even wat meer biedt.

Pas wel op met allergieën

Een pinda-allergie is niet iets om te bagatelliseren. Het lichaam van iemand met deze aandoening kan zeer hevig reageren als het in aanraking komt met een pinda. En het is ook niet zo dat je hiervoor eerst een hele bult pinda’s moet eten; slechts een pinda kan al genoeg zijn om de allergische reactie te triggeren. Sterker nog; zelfs sporen van pinda’s kunnen al zorgen voor een reactie. En die reactie kan verschillen van een hele milde, tot een zeer serieuze. Krijgt iemand huidklachten, of moeilijkheden met ademhalen na het eten van een pinda, dan heb je te maken met een allergie. En deze kunnen zo bijzonder heftig zijn, dat het soms zelfs fataal wordt. Daarom is het altijd van belang om zeker te weten dat iemand geen allergie heeft, voordat je de pinda’s zo vakkundig in je gerecht verwerkt.

Herman van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.