Vermoeidheid

Doordat het hart minder goed pompt, krijgen je spieren nog onvoldoende zuurstofrijk bloed. Vooral bij inspanningen zoals tillen, trappen oplopen en rennen zal je dan snel vermoeid zijn.

Kortademigheid tijdens inspanning

Dit is een van de vroegste indicatoren van hartfalen. Wanneer we ons inspannen, hoort het hart immers sneller dan normaal bloed uit de longen weg te pompen. Wanneer dit niet meer lukt, raken de longen overbelast.

Gewichtstoename

Een verzwakt hart zal meer moeite hebben om water uit het lichaam te verwijderen. Het water stapelt zich daardoor op en kan daardoor op relatief korte termijn zorgen voor een gewichtstoename. Dit gaat samen met een opgeblazen gevoel en/of pijn in de buikholte doordat ook de lever verzadigd raakt met water.

Gezwollen voeten en enkels

Dit gaat vaak gepaard met met gewichtstoename. Omdat water en zout onvoldoende kunnen worden geëlimineerd, stapelen deze zich op en zorgen ze voor een zwelling van de voeten en enkels.

Onrustig slapen

Door het teveel aan water in je lichaam kan de patient steeds moeilijker in een volledig horizontale positie slapen. Het vocht stapelt zich op in de longen en de patiënt wordt wakker met kortademigheid.

Dit artikel is geschreven ter informatie. De inhoud is met zorg samengesteld, maar gebruik dit niet als consult. Hartfalen is een serieus probleem waarbij vroegtijdig herkennen van symptomen belangrijk is. Denk je dat je een combinatie van enkele van deze symptomen bij jezelf herkent en lijken deze te verergeren? Raadpleeg altijd een arts bij terugkomende symptomen.