Blog

Lusteloosheid: wat is het en wat kan ik eraan doen?

Lusteloosheid

Lusteloosheid is een grote belemmeringen om te beginnen met sporten. Lusteloosheid staat vaak in verband met een moe en hangerig gevoel. Nergens zin in hebben en overal te moe voor. Dit staat vaak in verband met slaapproblemen maar dat hoeft niet. Ook als je een goede nachtrust heb gehad kan lusteloosheid er voor zorgen dat je nergens toe komt. Het voortdurende gevoel van nergens zin in hebben kan een grote belemmering zijn om te beginnen met sport, of eigenlijk, om sowieso ergens aan te beginnen. Het kan ook zijn dat je ergens nog wel zin heb om dingen te doen of te ondernemen maar gewoon niet de geestelijke energie hebt om je nog ergens toe te zetten.

 

Soms heb je even nergens zin in

Iedereen kan weleens een dag hebben dat je geen zin heb om dingen te ondernemen. En soms kan het soms lekker zijn om er je eens aan over te geven. Gebruik dan zo’n dag maar eens om eens lekker uit te rusten. Wanneer lusteloosheid echter de overhand begint te krijgen en je niet meer tot je dagelijkse activiteiten kan komen dan is de kans groot dat je in een depressie wegzakt. Lusteloosheid zelf is ook een van de symptomen van een depressie. Het leven is nu eenmaal minder leuk als je alleen nog maar op de bank hangt en tot niets komt. Juist voor mensen met psychische klachten is dit funest.Het geen invulling meer kunnen geven van je dagen, een beetje rondhangen en tot niets komen geeft een leeg gevoel. Er is ook geen enkele afleiding meer en vaak resulteert dit in terugval in het ziektebeeld.

 

Soms is het gewoon stomweg een kwestie van jezelf dwingen om iets te gaan doen. Een wandeling maken, frisse buitenlucht opsnuiven kan al een wereld van verschil zijn. Je eigen even dwingen om aan je hobby te gaan werken, als je dan eenmaal bezig bent gaat het ineens vanzelf. Het zijn soms kleine dingen die een wereld van verschil maken.

Meerdere bezigheden hebben

 

Lusteloosheid kan ook ontstaan door het niets meer te doen hebben. Vooral als je ziektebeeld het niet meer toe laat dat je nog een reguliere baan kan hebben. (Overigens kan het dan nog zeer goed mogelijk zijn dat je een vrijwilligersbaan kan gaan doen waar minder druk op je staat en die je bijvoorbeeld zelf kan indelen.) Het gebeurt niet zelden dat mensen hun baan verliezen door hun ziekte en dan in een zwart gat vallen van niets te doen hebben. Het hebben van meerdere hobby’s of bezigheden is dan een probaat middel om verveling en lusteloosheid tegen te gaan.

 

Dus naast sport is het hebben van een hobby of vrijwilligersbaan altijd aan te bevelen. Men kan niet heel de dag alleen maar sporten of met een hobby bezig zijn. Als je de rest van de tijd dan niet kan invullen kan hierdoor verveling ontstaan waaruit uiteindelijk lusteloosheid volgt.

 

Wat kan ik doen zodat ik overdag meer energie heb?

 

Sta op tijd op en ga niet meer naar bed overdag

Hoe lamlendig je jezelf ook voelt, sta op tijd uit je bed en ga overdag niet meer slapen. Door overdag te gaan slapen wordt je alleen maar hangerig en lustelozer

 

Neem de tijd voor een goed ontbijt

Door goed te ontbijten wordt je stofwisseling wakker en jezelf ook. Neem er de tijd voor. Een goed begin van de dag is het halve werk.

 

Drink niet te veel koffie

‘s Morgens een bak koffie en tussen de middag prima. Maar blijf geen koffie drinken om het gevoel van lusteloosheid tegen te gaan. In veel gevallen werkt dit zelfs averechts.

 

Verzin iets om te doen

Er is altijd wel wat te doen in het huishouden en ga dit dan lekker op je gemak doen, probeer niet te veel te gaan zitten.

 

Ga sporten of anders wandelen

Breek de dag, ga ‘s middags lekker sporten zoals zwemmen of wandelen, zorg dat je meer dan een uur bezig bent. Je kunt ook gaan winkelen of wat dan ook maar blijf niet thuis hangen

 

Dwing jezelf om te gaan koken

Geen fastfood, maar kook een lekker maaltijdje voor jezelf. Je bent dan bezig en het smaakt veel lekkerder. Vind je het doen van boodschappen of koken lastig? Kies dan in ieder geval voor een gezonde maaltijdserivce. Dit zijn vaak koelverse maaltijden met veel verse groeneten die je zelf kunt opwarmen. Hiervoor zijn ook verschillende dieetmaaltijden beschikbaar.

 

Vitamine gebrek?

Als je doorgaans gezond eet komt de lusteloosheid doorgaans niet door een vitamine gebrek maar het kan wel. Geef jezelf echter niet over aan allerlei dure preparaten. Als je vermoed dat je lusteloosheid komt door een gebrek aan voedingsstoffen terwijl je gezond eet bespreek dit dan eerst met je arts. Als de lusteloosheid niet overgaat, ondanks gezond eten en een regelmatig leven dan kan lusteloosheid duiden op iets anders en daar moet je arts van afweten.

Over de auteur

Avatar

Gezond Balans

Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen.