Uitgerust uit je bed stappen zonder last van je rug te hebben of het gevoel hebben gebroken te zijn. Dat is de beste start van de dag en begint bij het maken van een keuze voor een goed bed. Je weet misschien niet eens half hoe belangrijk het is om een goed bed in je slaapkamer te hebben staan. Dat is echt heel erg belangrijk, want je bed vormt het eerste middel om een gezonde en fijne nachtrust te hebben. De belangrijkste onderdelen van je bed voor een betere nachtrust bestaan uit een matras met een bedbodem of boxspring.
Inhoud
Voordelen van een goed bed
Een goed bed met een fijn matras en perfecte bedbodem verkleinen de kans dat je last krijgt van je spieren, rug of stijfheid. Een ander voordeel is dat je lichaam beter tot rust komt, zodat je dieper slaapt. Daardoor sta je meer uitgerust op en begin je de dag met meer energie. Een goed bed geeft je ook het gevoel lekker te liggen. Daarom val je op een goed bed ook sneller in slaap.
Voorkom gezondheidsproblemen
Bij gebrek aan een goede nachtrust krijg je eerder te maken met gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheidsklachten en verminderde afweer. In ernstige situaties is het mogelijk dat een gebrek aan goede slaap tot neerslachtigheid, depressie of zelfs een burn-out leidt. Een goed bed is daarom in meerdere opzichten echt belangrijk.
Soorten bedden: bed of boxspring?
Er zijn overigens allerlei soorten goede bedden te koop, zodat je gemakkelijk rekening houdt met eigen lighouding en slaapvoorkeuren. Bijvoorbeeld met het liggen op een hard of juist zacht matras. Op het gebied van bedden heb je onder meer de keuze uit ledikanten met een bedbodem en matras en uit boxsprings. Een bed is dus te koop als los frame, waarbij je mogelijkheid hebt om een bedbodem en matras naar voorkeur aan te schaffen.
Compleet slaapsysteem
Boxsprings, zoals Auping boxsprings voorzien in een compleet slaapsysteem dat overigens eveneens naar eigen voorkeur is samen te stellen. Een boxspring heeft door de hoogte een luxe uitstraling en laat je gemakkelijker van het bed afstappen. Het hangt van je persoonlijke wensen af of je liever een bed met bedbodem en matras koopt of de keuze laat vallen op een luxe boxspring.
Matras op tijd vervangen
Bij een goed bed of boxspring hoort een goed matras, maar wanneer is je oude matras dan aan vervanging toe? Het kan zijn dat je aan je eigen lijf merkt dat je matras niet meer is wat het geweest is. Bijvoorbeeld als je het gevoel hebt in een kuil te liggen of als je veren in je rug voelt prikken. Dan is je matras niet meer goed te noemen en merk je dat waarschijnlijk ook al bij het opstaan aan pijntjes of vermoeidheid. In dat geval is het tijd om een vervangend exemplaar te kopen.
Altijd na 10 jaar vervangen
De gemiddelde levensduur van een matras bedraagt ongeveer tien jaar. Heb jij je matras al langer en ligt die nog prima? Ook dan is het ter bevordering van een goede nachtrust aan te raden om een nieuwe te kopen.
Welk matras is het beste?
Dat hangt dus af van je eigen voorkeuren, slaaphouding en eventuele lichamelijke klachten. Er zijn veel verschillende soorten matrassen die elk unieke eigenschappen hebben. Bij rugklachten is het bijvoorbeeld aan te raden om geen hard matras te nemen. Je lage rug komt dan namelijk te ver in een holle stand te staan.
Slaap je op je buik dan heeft dat invloed op je onderrug en in dat geval is een medium of hard matras ideaal. Zijslapers zijn het beste uit met comfortzones op een matras. De zones voorzien in een ideale ondersteuning voor lichaamscontouren.
Soorten matrassen
Naast het verschil in hardheid zijn er ook nog andere verschillen om rekening mee te houden, zoals mate van ventilatie en aanpassingsvermogen aan het lichaam. Heb je veel last van lichamelijke klachten dan biedt een drukverlagend traagschuim matras uitkomst. Een koudschuim matras voorziet in optimaal ligcomfort en functioneert qua ventilatie en luchtcirculatie perfect.
Bij pocketvering matrassen zijn er comfortabele zones en is er bovendien sprake van een uitstekende ventilatie. Latex matrassen zijn soepel en vormen zich naar je lichaam, waarbij er geen kuilvorming ontstaat. Polyether matrassen kenmerken zich door een beperkte veerkracht met kans op het ontstaan van kuilvorming. Bij veringmatrassen zijn veren met elkaar verbonden door een spiraaldraad en deze matrassen bieden een beperkte ondersteuning.
Ruimte in bed
Bij een goed bed hoort ook voldoende ruimte om je te bewegen. Of je moet het fijn vinden om dicht tegen je partner aan te kruipen dan hoef je niet het grootste bed te kopen. Een bed van 140x200cm is dan prima. Als je wel prijs stelt op ruimte in bed dan is het aan te raden om met de afmetingen rekening te houden. Bij een tweepersoonsbed heb je bijvoorbeeld volop ruimte bij een afmeting van 180x200cm en een gemiddelde ruimte bij 160x200cm.