Koffie is gezond om meerdere redenen, maar je moet natuurlijk niet overdrijven door er te veel van te drinken. Dan krijg je met nadelige gezondheidseffecten te maken. Als je drie tot vijf kopjes koffie per dag drinkt, ben je goed bezig en profiteer je optimaal van de gezondheidsvoordelen van koffie. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen, zoals voor kinderen en voor zwangere vrouwen.
Nederland is een echt koffieland. Wij drinken graag koffie op kantoor, thuis, in restaurants en wanneer wij ergens op visitte zijn. Het antwoord op de vraag ’Is koffie gezond?’ verdient dan ook de nodige nuancering en daarom kom je er hier alles over te weten.
Inhoud
Waarom is koffie gezond?
Koffie is gezond omdat er bestanddelen inzitten die een positief effect op hebben op je gezondheid, waardoor je langer leeft. Cafeïne is een van de belangrijkste bestanddelen en heeft een stimulerend effect en helpt ziektes voorkomen. Bovendien is er sprake van een gunstige invloed op je alertheid en geheugen. Verder bevat koffie antioxidanten, zoals cafestol net als trigonelline, hydroglinezuur en chlorogeenzuur.
10% minder kans op hartziekten
Ben je een reguliere koffiedrinker en neem je twee tot vier kopjes per dag dan loop je 10% minder kans op hartziekten. Bovendien daalt het risico op het krijgen van een beroerte eveneens met 10%. Dat zijn dus gunstige gezondheidsvoordelen als je een koffiedrinker bent.
30% minder kans op diabetes 2
Er zijn steeds meer mensen die risico lopen op het ontwikkelen van diabetes 2 dankzij overgewicht of een ongezonde levensstijl. De kans op het ontwikkelen van diabetes 2 is met 30% te verkleinen door koffie te drinken. Dit standpunt komt voort uit een conclusie van de Gezondheidsraad in 2015 waarin vermeld staat dat koffie een gunstige invloed heeft op de gezondheid.
Ook minder kans op andere ziekten
Er zijn allerlei wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van koffie op de gezondheid. Zo heeft Robert Shmerling van Harvard Medical School laten weten dat het drinken van koffie nog meer positieve gezondheidseffecten met zich meebrengt. Het verkleint de kans op allerlei andere ziekten, zoals het risico om de ziekte van Parkinson te krijgen. Zo is het risico op het ontwikkelen van levercirrose eveneens kleiner als je een koffiedrinker bent. Verder beperkt de kans zich om jicht te krijgen of om baarmoeder- of leverkanker te ontwikkelen.
Stimuleert gelukshormonen
Gelukshormonen hebben natuurlijk een positieve invloed op het algehele welzijn. Daarom is het goed om te weten dat koffie gelukshormonen stimuleert. Er is zelfs onderzoek gedaan door onderzoekers van Harvard School of Public Health met als uitkomst dat de kans op het plegen van suïcide vermindert onder mannen en vrouwen. Er zou sprake zijn van 50% verminderd risico onder personen die meerdere kopjes koffie per dag drinken. Het verminderde suïciderisico werd vastgesteld onder personen die per dag twee tot vier kopjes koffie met cafeïne drinken. De vergelijkingsgroep bestond uit personen die cafeïnevrije koffie of geen tot weinig koffie dronken.
Stimuleert centrale zenuwstelsel
Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en heeft tevens de eigenschap om als een milde antidepressivum te werken. Dat komt door het stimuleren van speciale neurotransmitters in de hersenen. Denk daarbij aan stofjes als dopamine, serotonine en noradrenaline. Dat cafeïne op deze wijze fungeert, is onder meer een verklaring waarom er onder koffiedrinkers een lager risico bestaat op het ontwikkelen van een depressie. Overigens betekent het niet dat als je met een depressie te kampen hebt dat je door het drinken van koffie ervan afkomt. Of dat je meer koffie moet drinken om maar niet depressief te worden.
Drie tot vijf kopjes koffie per dag
Koffie is gezond als je niet overdrijft en het houdt bij het drinken van drie tot vijf kopjes per dag. Overigens zijn er ook adviezen om drie tot vier kopjes per dag te drinken of twee tot vier kopjes per dag. Het hangt in dat opzicht van het type koffie af dat je drinkt. Er zijn namelijk allerlei soorten koffie, zoals filterkoffie en ongefilterde koffie als koffie uit cups en espresso. De ongefilterde koffiesoorten zorgen daarbij voor een stijging van LDL-cholesterol.
Uitzonderingen op de regel
Het is voor kinderen onder de dertien jaar af te raden om koffie te drinken. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is het aan te raden om het drinken van koffie te beperken. Cafeïne kan namelijk in deze situaties een negatieve invloed hebben op het zenuwstelsel.
Gezondheidsvoordelen op korte en lange termijn
Bij het drinken van koffie is er een onderscheid te maken in de gezondheidsvoordelen op korte en op lange termijn. Je merkt bijvoorbeeld na het drinken van koffie al snel effect omdat je meer energie krijgt. Dat is een effect op de korte termijn en zo merk je ook dat je stofwisseling een boost krijgt en je een betere focus hebt. Op lange termijn gaat het om meer specifieke gezondheidsvoordelen, zoals het verkleinen van risico’s op het ontwikkelen van ziektes.
Ondersteunt bij het afvallen
Een van de voordelen voor je gezondheid op korte termijn is dus het stimuleren van je stofwisseling. Daarom past koffie zonder suiker en melk perfect bij een dieet als je gewicht wilt verliezen. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat je stofwisseling tussen 3% en 11% stijgt als je koffie met cafeïne drinkt. Hierdoor is er sprake van het verbranden van meer calorieën en vet. Zo wordt de vetverbranding tot wel 29% meer gestimuleerd.
Gezonde voedingsstoffen
Koffie bevat meerdere gezonde voedingsstoffen die onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. In een grote mok koffie zitten er allerlei mineralen en vitaminen, zoals vitamine B1, B2, B3 en B5. Ook bevat koffie een minimale hoeveelheid magnesium net als foliumzuur en fosfor en zit er net even wat meer kalium en mangaan in. Drink je twee koppen koffie met een inhoud van 240 ml dan heb je al een kwart aan vitamine B2 binnen van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
Drink niet te veel koffie
Om optimaal van de gezondheidsvoordelen te profiteren, is het belangrijk om niet te veel koffie te gaan drinken. Als je bijvoorbeeld tien koppen koffie per dag drinkt, krijg je met nadelige gezondheidseffecten te maken zoals lusteloosheid. In dat geval zorgt een overdadigheid van cafeïne bijvoorbeeld voor een opgejaagd en nerveus gevoel.
Minder goed slapen
Het stresshormoon cortisol wordt namelijk door cafeïne gestimuleerd. Ook kan je met slaapproblemen te maken krijgen omdat cafeïne een onderdrukker is van melatonine. Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat een positieve invloed heeft op je slaap. Verder zorgt het drinken van te veel koffie mogelijk voor hartkloppingen en voor een hoge bloeddruk.