Wat is gebitsrenovatie?

Wat is gebitsrenovatie

Heb je een beschadigd gebit of zijn je tanden en kiezen niet meer in een goede staat? Een kleine ingreep is dan vaak niet meer voldoende om je gebit volledig te herstellen. Er is dan een uitgebreidere gebitsrenovatie nodig en dit varieert van het plaatsen van een brug en kroon tot trekken van tanden en kiezen om een gebitsprothese aan te meten. Een gebit renoveren kan ook van toepassing zijn als je jarenlang niet bij de tandarts bent geweest. Bijvoorbeeld als daardoor je tanden en kiezen zo ernstig verwaarloosd zijn dat er verschillende behandelingen nodig zijn. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan pijn, bloedend tandvlees of aan afgebrokkelde of ontbrekende tanden en kiezen.

Diagnose huidige staat van het gebit

Om te beoordelen of er een gebitsrenovatie nodig is, voert de tandarts eerst een onderzoek uit. Het onderzoek richt zich op de staat van je tanden en kiezen, maar ook op het grotere geheel. Bijvoorbeeld door de kaakgewrichten in het onderzoek mee te nemen net als je gezicht en mond.

De tandarts maakt een foto om je tanden, kiezen, mond en gezicht in beeld te brengen. Verder is er voor het uitvoeren van een gebitsrenovatie een afdruk van je gebit nodig. Dit gebeurt met een gipsmodel. De bevindingen vormen samen met de foto en gebitsafdruk de basis voor het opstellen van een behandelplan om het gebit te renoveren. Uiteraard houdt de tandartsrekening met je persoonlijke wensen.

Maatwerk bij gebitsrenovatie

Elk gebit is anders en daarom is er bij het uitvoeren van een gebitsrenovatie altijd sprake van maatwerk. Het doel van het renoveren van je gebit is om dit sterker en mooier te maken. Hiervoor maakt de tandarts gebruik van verschillende behandelmethoden die op je persoonlijke situatie zijn afgestemd. Door maatwerk toe te passen, is het mogelijk om zowel van eventuele tandpijn en kiespijn af te komen als je gebit er weer fraai uit te laten zien.

Complete gebitsrenovatie

Bij een verwaarloosde mondhygiëne komt het voor dat er van het gebit nog maar enkele tanden en kiezen over zijn. In dat geval is het mogelijk om een complete gebitsrenovatie te ondergaan met het aanmeten van een gebitsprothese. Doorgaans worden de overgebleven tanden en kiezen dan getrokken.

Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar met betrekking tot het plaatsen van een gebitsprothese. Naast een standaard kunstgebit is het mogelijk om een klikgebit toe te passen. Dit is bijvoorbeeld een uitkomst als je kaken zijn geslonken. Daarnaast is er een optie om met implantaten weer een mooi en sterk gebit te krijgen.

  • Kunstgebit
  • Klikgebit
  • Implantaten

Kronen en bruggen

Bij het ontbreken van een tand of kies of bij beschadiging van een deel van je gebit is gebitsrenovatie mogelijk met kronen en bruggen. Als een vulling voor een tand of kies geen uitkomst meer biedt, dan kun je een kroon laten plaatsen. Bij een ontbrekende tand en gezonde tanden ernaast, kan er een brug aangebracht worden.

Een kroon is te zien als een vervanging van de originele tand en een brug komt in de plaats van een tand of een kies. Bij een kroon wordt er een stukje tand of kies afgeslepen om er een passend kapje van porselein of metaal overheen te plaatsen. Dit gebeurt ook bij de naastgelegen tanden of kiezen als je een brug krijgt om een ontbrekende tand of kies te vervangen.

Kosten gebitsrenovatie

De hoogte van de kosten bij een gebitsrenovatie is afhankelijk van het soort behandeling dat uitgevoerd is. Het hangt bovendien van het type gebitsrenovatie af of je voor een gedeeltelijke of gehele vergoeding in aanmerking komt.

Een kunstgebit wordt bijvoorbeeld voor 75% vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt daarnaast een eigen bijdrage van 25% van de kosten. Hier is een vergoeding voor mogelijk als je een tandartsverzekering hebt afgesloten die daar dekking voor biedt.

Kies je voor implantaten bij een gebitsrenovatie dan is er geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit geldt eveneens voor het laten plaatsen van kronen en bruggen. Voor alle tandheelkundige behandelingen geldt verder dat er vaste tarieven van toepassing zijn.

Neem voor een eventuele vergoeding van de kosten vooraf contact op met je eigen zorgverzekeraar. Dan weet je in elk geval waar je aan toe bent als je een gebitsrenovatie met verschillende behandelingen ondergaat.

Marthijs van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.